Ensimmäinen talvi Tehtaankadulla

Kyllä muistaa asuvansa yli satavuotiaassa talossa, kun lämpömittarin asteet laskevat arktisiin lukemiin! Lautalattioilla käy viima, jokaisesta ikkunasta vetää ja vanhoista komeroista tulvii hyistä kylmää päin näköä, jos joku hullu uskaltaa availla niitä. Nukun kahden untuvapeiton alla villasukissa ja villatakissa. Aamuisin kestää puoli tuntia kerätä tarpeeksi rohkeutta vällyjen alta nousemiseen, kerran menin keittämään kahvia pukeutuneena untuvapeittooni. Pitäisi tarkistaa ikkunoiden tiivistykset ja peittää lattiat paksuilla matoilla – ja ehkä tsekata löytyisikö pattereista Spinal Tapin henkeen yhdettätoista vaihdetta.

2016-01-14-stellaharasek-kotona-12016-01-14-stellaharasek-kotona-2

Kuurankukat kiertyvät ränsistyneisiin ikkunoihin. Näky, johon ei kyllästy – varsinkaan, jos sitä saa katsella sohvalta viltin alta, karvapatterit jaloissa.

2016-01-14-stellaharasek-kotona-32016-01-14-stellaharasek-kotona-42016-01-14-stellaharasek-kotona-5

Koirasiskokset onneksi pitävät toisensa lämpiminä. Niillä on oma lampaantaljalla ja armeijan villaviltillä vuorattu iglunsa, vilttejä sekä keittiön että olohuoneen sohvilla, taljalla lämmitettyjä lepakkotuoleja. Paikka vaihtelee, mutta aina nukutaan yhdessä, kasassa tai kerällä omassa pikkupesässä. Siellä on aina niin lämmin, että tekisi mieli ängetä sekaan.

32 thoughts on “Ensimmäinen talvi Tehtaankadulla

 1. Mulle on kerrottu että noi ulkoseinää vasten olevat komerot joista on suora yhteys ulkoilmaan, on rakennettu aikoinaan jääkaapeiksi, kun moiset kapistukset ei vielä olleet kovin yleisiä. Tiedä sitten pitääkö paikkansa. Itse tykkään että se on aika kätevä vaikka talvijuhlien aikaan kun jääkaappi natisee liitoksissaan. t. naapuruston asukki

  • Joo, meillä on just noita kylmäkaappeja, joissa on näillä keleillä pakkasasteita. Kovin käteviä ovat toki viinin ja ruoan säilytyksessä!

 2. Hmm, mahdattekohan asua isäni ja hänen puolisonsa entisessä kämpässä.. Osoite täsmää ja kuva näyttää meinaan hyvinkin tutulta ja hekin elelevät nyt ensimmäistä talveaan uudessa kodissa :)

  • Hmm, vaikea sanoa! Sen tiedän että tässä asui aiemmin perhe, jolla oli useampi pieni koira – täsmääkö tuntomerkkeihin?

 3. Ei luulis olevan sisäilmaongelmaa, kun vetää ovista ja ikkunoista.
  Veikkaan, että taloyhtiö on vastuussa lämmityksestä ja jos haluaa korjauksen, voi kutsua terveysviranomaisen mittaamaan lattialämpötilan. Viranomaismääräyksestä luulisi taloyhtiön tekevän korjausliikkeen.
  Kamulla oli vastaava ongelma ja hän toimi em tavalla (valitettuaan isännänöitsijälle liian monta kertaa).
  Lämpimämpää viikkoa!

 4. Meidän kämpässä on täysi vastakohta – liian kuuma! Patteriventtiilit ovat olleet taloyhtiössä kohta jo 4 kuukautta vaihdossa (ja ilmeisesti kadoksissa) ja asunnon lämpötila varmaan lähentelee 28C!! Ei saa öisin nukuttua, kun on liian kuuma edes viime kesänä ei ollut näin lämmintä… Vähän alkaa jo itkettämään.. haha

  • Auts! Ehkä mieluummin kuitenkin tämä liika kylmyys, sitä vastaan on helpompi suojautua.

 5. Meillä on samanlaiset sääolosuhteet sisällä. Mäyräkoira kieltäytyy poistumasta sähköpatjan ja untuvapeiton avulla muodostamastaan pesästä (ja pitää samalla sängyn lämpimänä omistajallekin), paitsi kun ruokaa on tarjolla takan välittömässä läheisyydessä. Viisas eläin.

 6. Vau!! kuurankukkakuvalle :)

  Hitsi kun me olimme Suomessa joulukuussa, oli siellä pari astetta lämpimämpää kuin nykykotikaupungissa San Franciscossa. Ja niin kuin me oltiin toivottu lunta ja edes vähän pakkasta! Pari päivää paluulentomme jälkeen FB-feedi täyttyikin sitten pakkas- ja lumipostauksista, ja täällä tulee vettä vaakatasossa, ihan kuin jouluna Suomessa. Nyt olisin kyllä vähän kade, juu… älä anna mun edes aloittaa näistä Kalifornian “lämmityssysteemeistä” :D :D :D

  • Haha, voi ei! Jouluna oli kyllä mustaa ja märkää. No nyt onkin sitten winter wonderland senkin edestä, mutta se ei teitä varmaan hirveästi lohduta…

 7. Mulle eräs viisas putkimies sanoi että pattereiden nupissa olevaa ?sielua? pitää runkuttaa jotta se herää talvisin, ja toimii kunnolla!?
  Nii. Ystävät ovat ihmeellisiä!

  Ps. Ootko ottanu kalanmaksaöljyä? Se pitää veren hemoglobiinin, ja verensokerin tasaisena, ja kehon, aivot vireessä ja lämmittää <3
  Samaten: oliiviöljy+kurkumamustapippuriseos. Ite en ois tämän näkönen ja oloinen ilman näitä ihmejuttuja :-)
  ….tai, ilman ystävääni, joka saa vanhojen asuntojen patterit kehräämään…. ?

  • Mä luulen että minunkin sielua täytyy runkuttaa talvisin jotta herään, ja toimin kunnolla. MUAHHAAH…. joo oon kotona keuhkoputkentulehduksessa joten omaa kivaa.

  • HAHAHAHAHAHAHAH! Rakastan. Otetaanpa putkimiehen vinkki testiin.

   Kalanmaksaöljyä en ole muistanut syödä hetkeen, kiitos muistutuksesta. Komerossa on kyllä purkillinen. Eli pitää taas avata komero… Uuh.

  • anteeksi tungettelu, mutta niin mitä sillä oliiviöljy-kurkuma-mustapippuriseoksella on tarkoitus tehdä? nauttia sisäisesti? mitä se tekee?
   nimimerkillä kaikki poppakonstit käyttöön näissä arktisissa olosuhteissa

    • No, isoäitini oli melkoinen yrttimummu, ja sain oppini jo häneltä. Sittemmin olen empiirisesti vuosikymmenien ajan laajentanut öljytietämystä ja yksi viisaimmista öljyistä on Oliivi! Hmm.. tein viime vuonna blogiini isomman postauksen, oisko Huhtikuun aikajanassa! Tuosta mia k klikkaamalla pääsee suoraan sivuille. Tästä loppuu nim tila..!

  • OOH! Pidän tästä teoriasta. Sohvapöytä on joku Mikon kirppislöytö. Hayn vissiin.

 8. Välillä sitö toivoo, että olisi syntynyt mäyrökoiraksi. Saisi nukkua, syödä ja löllöillä kaiket päivät eikä tarvitsisi huolehtia mistään muusta kuin siitä, tippuuko pöydältä joku murunen sittenkin kuonon eteen.

  • NIIN-PÄ! Arvaa ollaanko mietitty samaa. Ja kelaa, että illan päätteeksi neidit KANNETAAN omaan igluunsa, jos ovat sattuneet nukahtamaan jonnekin toisaalle. Milloin joku kantaa MUT sänkyyn, jos olen simahtanut leffan eteen sohvalle?! Kysyn vaan.

  • Tuttua touhua. Neitä mäyrä kannetaan omaan sänkyynsä ja peitot ja tyynyt möyhitään ja pöyhitää sopiviksi. Kyllä me molemmat ollaan vaan NIIN hyviä mäyräkoirapalvelijoita!

   • NO OLLAAN! Liian hyvin asiat noilla pötkylöillä, ja kehtaavat silti vähäväliä mököttää palvelun puutetta.

  • No niinpä! Ja se mäyräkoiran tietty katse, huh. Jos se katse vois tappaa, olisin varmaan kuollut jo pitkän aikaa sitten.

 9. Mutta eikö pakkanen teekin aika upeaa taidetta ulkona ja ikkunaruuduissa, jos jotain hyvää haluaa kehitellä pakkasesta… Ja mikä parasta; saa pitää ihania lämpöisiä villasukkia! Myös töissä!

  • Tekee! En tarkoittanut ollenkaan että pakkaset jotenkin harmittaisivat, huvittaa vaan miten kylmää voi vanhassa kerrostalossa olla näillä keleillä. Pitää tiivistää ne lahot ikkunat kunnolla niin alkaa varmasti kummasti helpottaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.