Elämämme sohvaa etsimässä

Kaupallinen yhteistyö BoConceptin kanssa

En ole ikinä omistanut sohvaa, jota rakastaisin. Kaikki sohvat, joiden kanssa olen tähän saakka jakanut elämäni, ovat olleet kavereilta perittyjä tai poikaystävien valitsemia, edelliseltä asukkailta unohtuneita tai kierrätyskeskuksista kannettuja. Niillä löhöttiin aikansa, kunnes ne jatkoivat matkaansa seuraavalla omistajalleen – joka minun laillani todennäköisesti kelpuutti ne lähinnä laiskuuttaan tai paremman puutteessa.

Omanlaisensa kompromissi oli myös sohva, jonka hankimme Tehtaankadulle. Hehkeimmät päivänsä nähnyt valkoinen sohva oli kirppislöytö, jonka valitsimme, koska se oli tarjolla olevista sohvista vähiten ruma ja olimme kyllästyneet tyhjään olohuoneeseemme. Sillä hetkellä oli oikeastaan samantekevää millainen sohva se oli, olimme siitä jokatapauksessa ikionnellisia, koska edelliseen kotiimme Kapteeninkadulla ei ollut sohvaa mahtunut lainkaan. Kompromissisohva on paljon parempi kuin ei sohvaa ollenkaan.

Kompromisseilla on toki aikansa ja paikkansa. Esimerkiksi opiskeluvuosina, kun oikeastaan kaikki kotonani oli sieltä sun täältä löydettyä, kierrätettyä ja perittyä. Tai silloin kun kituuttelin levy-yhtiögraafikon palkalla ja sisustushankinnat oli tehtävä pihistellen, jos halusi syödä muutakin kuin kynsiään. Tai silloin kun erosin rytinällä ja muutin yksin uuteen asuntoon koiran, kirjalaatikoiden ja sängyn kanssa omistamatta mitään muita kalusteita.

Viime aikoina on alkanut tuntua, että väliaikaisten ratkaisujen aika on ohi. Ehkä olen vihdoin siinä iässä tai elämäntilanteessa, että kotiin tuntuu kivalta vähän sijoittaa, varsinkin niihin kaikkein tärkeimpiin kalusteisiin, joita käytän eniten ja luultavasti myös kauimmin. Listalta löytyy muutakin, kuten kunnollinen sänky ja ruokapöytä, mutta kärkipäässä viime kuukausina on ollut ehdottomasti sohva! Keittiö saattaa olla kodin sydän, mutta kotona kaikki tiet vievät sohvalle. Sohvalla juodaan aamukahvia, tehdään töitä, syödään välipalaa, luetaan kirjoja, katsotaan elokuvia, vietetään aikaa rakkaiden kesken, painitaan koiran kanssa ja otetaan päiväunia. Ja mikä on ensimmäinen asia, jonka teen kun tulen kotiin? Heittäydyn tietenkin sohvalle.

Olen tehnyt töitä ja ansainnut omat rahani viimeiset yhdeksäntoista vuotta. Asun kauneimmassa asunnossa, jota olen koskaan kutsunut kodikseni. Vitsini ovat yhä huonot ja farkuissani saattaa olla reikiä, mutta olen kiistattomasti aikuinen. Nyt jos koskaan alkaa olla hyvä aika sijoittaa sohvaan, joka saa sieluni sykähtämään joka kerta kun näen sen.

Kun koti on yhteinen, myös sisustusta koskevat päätökset tehdään yhdessä. Niistä ei onneksi tarvitse käydä tiukkoja neuvotteluita, sillä minun ja Jarnon maku on varsin samanlainen. Olimme molemmat haaveilleet nahkasohvasta, sellaisesta joka pehmenisi ja patinoituisi kauniisti ja kuluisi vuosien varrella vieläkin houkuttelevamman näköiseksi. Nahka oli materiaalina muutenkin helppo valinta, sillä tykkäämme rennosta asumisesta emmekä jaksa olla jatkuvasti varomassa jotain vitivalkoista pellavasohvaa. Nahkaan eivät koirankarvat tartu. Murut ja roiskeet lähtevät nahasta pyyhkäisyllä. Kulumat eivät pilaa vaan pukevat nahkaa. Nahka kestää hyvin hoidettuna vuosikymmeniä siinä missä suurin osa laadukkaistakin kankaista kuluu koiraperheen käytössä puhki viidessä tai kymmenessä vuodessa. Kiitos kyllä.

Kuvittelin, että kauniita, siroja ja sopusuhtaisia nahkasohvia löytyisi joka kaupasta, vaan ei! Nahkasohvia löytyy kyllä, mutta monet ovat mittasuhteiltaan kömpelöitä, viimeistelyltään vanhanaikaisia, aikansa ohiajamia kasarirumiluksia tai muut vain aivan vääräntyylisiä. Katselimme käytettyjäkin, mutta kaikki kauniit nahkasohvat olivat liian pienet, epämukavat tai molempia. Onneksi ystäväpiiristä löytyy sisustussuunnittelija, jolle avauduin aiheesta, sillä Anni muisti heti, että tanskalaisen BoConceptin valikoimista löytyy täydellinen sohvamalli, jota saa nahkaisenakin. Tietenkin tanskalainen, ne tuntuvat tietävän sisustamisesta ja muotoilusta kaiken.

Istran siro muotokieli lainaa menneiltä vuosikymmeniltä, mutta toteutus on silti moderni. Ihastuin heti kun näin sen kuvissa. Vaikka valinta oli oikeastaan jo tehty, kävimme Mannerheimintien myymälässä tutkimassa vaihtoehtoja vielä omin silmin. Juno-koira oli tietysti mukana, se on meistä sentään se, joka eniten viettää aikaansa sohvalla. Tehtäväänsä paneutunut asiantuntija halusi sovittaa huolella ihan jokaista BoConceptin sohvaa, mutta oli lopulta samaa mieltä siitä, että Istra on meille se oikea. Toinen vaihtoehto olisi ollut Carlton, jonka linjakas muotokieli on kaunis kuin karkki, mutta Istran keveys ja retrohenkisyys miellytti silti enemmän.

Oikean mallin valinta on se helppo osuus – seuraavaksi piti päättää koko. Kolmen puusepän perustamassa yrityksessä nimittäin ymmärretään, että ihmisten tarpeet, toiveet ja tottumukset ovat yksilöllisiä, joten melkein kaikki kalusteet ovat kustomoitavissa omaan kotiin sopivaksi. Miten kätevää – ja miten hengästyttävän paljon mahdollisuuksia! Onneksi BoConceptin myyjät olivat apunamme, sillä malliston kaikista vaihtoehdoista olisi ollut haastava valita sopivinta ilman heidän asiantuntemustaan. Heidän kanssaan selvitimme, että kolmen hengen sohva olisi suureen olohuoneeseemme hiukan liian pieni, mutta kahdesta kahden hengen moduulista syntyy yhdessä juuri oikeankokoinen sohva, joka istuu tilaan täydellisesti. Myyjän pyöräyttämästä 3D-kuvasta oli helppo hahmottaa miltä näistä moduuleista koottu sohva tulee näyttämään.

Konjakkisia sävyjä on useampi – arvaatteko minkä valitsimme?

Seuraavaksi pohdimme nahan väriä. BoConceptin nahat tulevat pääosin Italiasta ja sävyt ja pintakäsittelyt ovat oikeastaan kaikki todella kauniita. Tykkäsimme molemmat mustasta, se on ajaton ikiklassikko eikä mene takuulla koskaan muodista. Kodissamme on kuitenkin monta mustaa kalustetta, joiden joukkoon pelkäsimme sohvan katoavan. Toivoimme päinvastoin, että sohvasta tulisi olohuoneen itseoikeutettu keskipiste, joten käännyimme pian konjakinruskean kannalle. Konjakinruskeassa on samaa ajattomuutta kuin mustassa, se kuluu kauniisti ja väri on niin kirkas, että katseenvangitsijan paikka on taattu.

Huh. Tilaus tehtiin ja lähetettiin BoConceptin tehtaalle. Yrityksen puukalusteet valmistetaan yhä Tanskassa Herringissä, jossa BoConcept sai alkunsa 50-luvun alussa, mutta sohvat syntyvät mittatilauksella Liettuassa tehtaalla, jonka yrityksen entinen työntekijä on perustanut. Kuudessa viikossa valmista, luvattiin. Jäimme jännityksellä odottamaan, minä, mies ja sohvaperun… siis mäyräkoira. Seuraavassa jutussa luvassa kuvia lopputuloksesta!

Hei sisustushankintoja suunnitteleville vinkiksi, että BoConceptilla, Vepsäläisellä, Hästens Storessa ja Republic of Fritz Hansen -myymälöissä saa tällä hetkellä Nousukausi-kampanjan kunniaksi 100 euron alennuksen yli 500 euron ostoksesta!

Myymälässä saat alennuksen, kun näytät Nousukausiseteliä ostosta tehdessäsi. Etu koskee normaalihintaisia tuotteita, eikä sitä voi yhdistää muihin etuihin tai aiemmin tehtyihin kauppoihin. 1 seteli/ostokerta. Seteli on voimassa 28. toukokuuta saakka.

Verkkokaupassa lisää koodi NOUSUKAUSI ostoskorin alennuskoodikenttään ja kun ostoskorin normaalihintaisten tuotteiden summa ylittää 500 euroa, loppusummasta vähennetään 100 euroa. Koodi on voimassa 28. toukokuuta saakka.

PHOTOS BY JARNO JUSSILA

24 thoughts on “Elämämme sohvaa etsimässä

 1. Tosi kiva postaus ja mulle ajankohtainen aihe, kiitos. Mutta missä tuo myymälä oikein on, kun en yhtään saa päähäni??

  • Hei kiva kuulla että tykkäät! Myymälä onkin vähän piilossa toisessa kerroksessa, mutta löydät sen suoraan Svenska Teaternia vastapäätä Hästensin yläkerrasta xx

 2. Oi että miten kaunis sohva!! On tehnyt jo pitkään mieli uusia tää meidän parhaat päivänsä nähnyt rämä.. oliskohan nyt aika :O

 3. No johan, ei voisi sohva enempää olla teidän näköinen! Ja tuo keskimmäinen oli ihan nappivalinta, onnittelut!!

    • Ei! Valinta oli vaikea ja päällimmäistä pohdittiin pitkään, mutta valitsimme lopulta keskimmäisen.

     • Katsoin noita vaihtoehtoja, ja totesin välittömästi itsekseni että “keskimmäinen, sen ne ottivat” :•D Kaunis on. ♡

     • Se on ♡
      Mahtavaa kun te tunnette metsänne puut!

 4. Eih apua onko teillä tuollainen uusi kaunotar!! Miten upee tuon nettikaupan kuvan perusteella!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.