Uutta kotia etsimässä?

Yhteistyössä Igglo Rent

Olen asunut nykyisessä vuokra-asunnossani kaksi vuotta, ensin hyvän ystäväni Mikon ja sittemmin pitkätukkaisen avopuolisoni kanssa. Olen viihtynyt hyvin: se on kaunein koti, jossa olen koskaan asunut, ja taipunut mukisematta muuttuviin elämäntilanteisiin. Vanhan jugendtalon ylimmässä kerroksessa sijaitsevaan tilavaan asuntoon oli helppo sovittaa kämppäkavereiden erilliset elämät. Pariskunnalle se on iso, mutta jokainen huone on saatu tehokäyttöön: keittiön, makuuhuoneen ja olohuoneen lisäksi meillä on työhuone ja vierashuone, jossa on harvemmin vieraita, mutta lähes joka päivä käynnissä jokin kuvausprojekti. Järjestely toimii vallan hyvin taloudessa, jossa molemmat työskentelevät ja kuvaavat kotona, sillä muutoin joutuisimme vuokraamaan tarkoitusta varten tilaa toisaalta.

Pidempään blogia lukeneet ovat ehkä huomanneet, että olen puolivahingossa erikoistunut marginaalilajiin nimeltä remontoitavat vuokrakohteet. Otollisia kohteita on vaan sattumalta osunut eteen: huonokuntoisia asuntoja, joiden repsottavien tapettien, kuluneiden lattioiden ja vanhentuneiden kalusteiden alla piileskelevä kauneus on vain odottanut kaivamistaan esiin. Minun ja Mikon aiempi koti Kapteeninkadulla kunnostettiin ennen muuttoamme vuokranantajan laskuun valvovan (ja esteettisesti tarkan) katseemme alla: asunnon omistaja asui ulkomailla ja hän antoi meidän valita pinnat, materiaalit, värit ja jopa kylpyhuoneen kalusteet, joiden roudaaminen kaksin Espoosta Kapteeninkadulle oli unohtumaton operaatio.

Nykyiseen Tehtaankadun kotiini tulikin vähän Kapteeninkatua suurempi remonttituotanto, josta kirjoitin aikoinaan betoluxinhuuruista raksapäiväkirjaa – kirjoitukset löytyvät blogin arkistoista Remontti-tunnisteella. Teimme Mikon kanssa vuokranantajalle remonttisuunnitelman, jonka mukaisesti uusimme pintoja, kaadoimme seiniä, rakensimme kokonaan uuden keittiön ja avasimme vierashuoneeseen uudelleen vanhan oviaukon, jonka joku edellisistä asukkaista oli hölmöyksissään sulkenut seinän sisään. Sanomattakin selvää, että urakka oli suuruudenhullu, mutta siinä onnistuttiin, kiitos läheisten, parin puusepän ja kotimaisen keittiöfirman, joka uskomattomalla ammattitaidolla hoiti mittatilauskeittiön asennuksen huoneeseen, jossa ei ole yhtään suoraa pintaa. Asunnosta tuli todella kaunis, kun sen uniikki tunnelma vapautui muovimattojen, turhien väliseinien ja ummehtuneen ysärikeittiön alta.

Teimme aikoinaan asunnon omistajan kanssa sopimuksen, jossa oli vuokran hinnassa huomioitu asuntoon tekemämme kuukausien työ sekä remonttikulut, joista maksoimme osan omasta pussistamme. Erikoisjärjestely, mutta se sopi meille – se mahdollisti luovan luokan yrittäjille kodin, johon meillä ei varmasti olisi muuten ollut varaa.

Viime vuodenvaihteessa vuokramme kuitenkin nousi kokonaisella neljännesosalla. Vuokra on yhä maltillinen asunnon kokoon ja tekemämme remontin jälkeisen tasoon nähden, mutta se alkaa valitettavasti olla kahden yrittäjän kukkarossa aika tuntuva. Kotona työskentely on pitänyt sen meille juuri ja juuri mahdollisena, sillä joutuisimme vuokraamaan tarkoitukseen erillisen työtilan. Olemme alkaneet kuitenkin miettiä löytyisikö nykyistä vuokraamme edullisemmalla hinnalla persoonallinen, meidän näköinen ja tarpeeksi tilava koti, johon rakastuisimme.

Yhteistyö Igglo Rentin kanssa osuu siis ajankohtaiseen saumaan. Jaa mikä? Älä hätkähdä jos et ole vielä kuullut, tämä on asuntomarkkinoilla uusi juttu. Igglo Rent on suomalainen start-up, joka Tinderin tapaan yhdistää vuokranantajat ja vuokralaiset. Kummatkin määrittelevät omat hakukriteerinsä, sen jälkeen sovellus yhdistää sopivat vuokra-asunnot ja mahdolliset vuokralaiset toisiinsa. Matcheista voi sitten kukin osapuoli valita itselleen kiinnostavimmat ja avata keskusteluyhteyden näytön sopimiseksi. Sovellus on tällä hetkellä ladattavissa Play Storesta Android-laitteisiin ja luvassa on pian myös iOS-versio.

Vuokralaisen näkökulmasta sovelluksen käyttö on superhelppo: senkun luo profiilin ja kertoo mitä etsii, sovellus piippaa sitten kun sopivia kohteita löytyy. Kuulostaa kätevältä, eikö? Sitä se onkin. Rakastan ihan jokaista innovaatiota, joka tekee elämästäni helpompaa ja vaivattomampaa. Igglo Rent singahtaa samantien listan kärkeen, sillä tämän täytyy olla heittämällä helpoin tapa hakea uutta kotia. Verrataanpa: viimeiset kolme kotiani ovat löytyneet verkosta perinteisten palveluiden kautta tavanomaisen säädön ja hässäkän säestämänä. Kyllä te tiedätte: täytä hakuehdot miljoonaan eri paikkaan. Selaa, selaa, selaa, perkaa, vertaile plussia ja miinuksia, mieti olisitko sittenkin valmis tekemään kompromissin ja muuttamaan kauniin lankkulattian tai halvempien neliöhintojen perässä kymmenen kilometrin päähän kantakaupungista (vastaus: ei). Ravaa näytöissä, täytä hakulomakkeita, soittele asuntovälittäjille, muista jättää ne rikkinäisimmät farkut kotiin. Väijy, vaani, päivitä selain sormi krampissa. Mieti kannattaako koirasta kertoa etukäteen vai neuvotella siitä vasta sitten, jos asunto on kiva ja sen saamiseen on realistisia mahdollisuuksia. Jos löydät kiinnostavan asunnon, on nimittäin satavarma, että sen haluaa joku muukin, eikä näyttöhässäkässä tai asunnonvälittäjän hakulomakkeessa ole kovin helppo erottautua muista hakijoista.

Asunnon etsiminen Igglo Rentin kautta on astetta rennompaa. Loimme Jarnon kanssa yhteisen profiilin, se tuntui luontevimmalta kun haeskelemme kuitenkin mahdollista uutta kotia yhdessä. Koiraikonista vuokranantajat tietävät heti, että mukanamme muuttaisi Juno-koira. Perustietojen lisäksi profiiliin saa kuvaustekstin, jossa on mahdollista kertoa potentiaalisille vuokranantajille vähän enemmän itsestään ja toiveistaan. Mainitsemme kuvauksessa, että olemme kiinnostuneita oikeastaan kaikenlaisista – myös erikoisista – tila- ja kokoratkaisuista, sillä ei sitä ikinä tiedä millaisia helmiä voi osua vastaan, kun ei rajaa liian tarkkaan.

Vielä mietimme pitäisikö lisätä kuvaukseen myös sen, että olemme tarvittaessa valmiita ryhtymään remonttiurakkaan. Jep, edellisestä kerrasta on ilmeisesti sen verran aikaa, että raksahuurut ovat hälvenneet ja aika kullannut traumat. Omasta pussista en tosin enää maksele vuokra-asunnon remonttikustannuksia, sen verran on matkan varrella opittu. Mutta eihän sitä tiedä: vastaan voi osua asunnon omistaja, joka edellisten lailla luottaa kykyymme taikoa esiin tilan luontainen kauneus, ja on halukas sijoittamaan remonttiin, joka nostaa tuntuvasti asunnon arvoa.

Perustietojen ja kuvaustekstin lisäämisen jälkeen valitsimme oman hakuympyrän, jolla määrittelemme miltä kulmilta toivoisimme uuden kodin löytyvän. Ympyrän halkaisija on 300 metriä, joten melkoisen tarkkaan pääsee rajaamaan toiveitaan. Ensimmäinen ympyrä on aina ilmainen, mutta vain yhteen ei tarvitse suinkaan tyytyä – lisää ympyröitä saa mielin määrin 1,99€ lisämaksulla per pallero. Valitsemme ensimmäisen ympyrän nykyisen kotimme kulmilta, Ullanlinnasta. Olemme molemmat asuneet näillä nurkilla viimeiset neljä vuotta (hassua, että olemme muuten muuttaneet kaupunginosaan aivan samoihin aikoihin ja asuneet siitä saakka melkein toistemme naapureina) ja mielellään pysymme samoilla kaduilla. Myös Viiskulma ja sen lähikorttelit Punavuoressa kiinnostavat.

No millaisia muita toiveita meillä on mahdolliselle uudelle kodille? Toivomme tilaa, koska työskentelemme kotona: vähintään 70 neliötä, mieluiten enemmän. Asunto voi olla yhtä isoa tilaa, tai sitten jaettu pienempiin huoneisiin – kaikki käy, kunhan ratkaisu toimii ja tuntuu omalta. Persoonalliset, omaleimaiset, jopa eriskummalliset piirteet kiinnostavat. Asunnon ei tarvitse olla uusi ja hyväkuntoinen, olemme remonttitaitoisia ja sitäpaitsi pidämme ajan kerrostumista ja kulumista. Jos asunto sijaitsee yläkerroksissa, hissi on välttämättömyys, koska meillä asuu Hänen Mataluutensa eli korkeusrajoitteinen koira, joka ei mielellään kipua portaita monta kertaa päivässä. Parvekkeesta tai varsinkin terassista iso, iso, iso plussa, mutta pärjäämme ilmankin.

Onhan niitä kaikenlaisia pienempiäkin toiveita. Rakastamme – kuten varmaan moni – narisevia lautalattioita ja betonipintoja, leveitä listoja ja kuluneita ikkunankarmeja, raakatiiliseiniä, ullakkotiloja ja vinokattoja, korkeita huoneita, suuria ikkunoita ja leveitä ikkunalautoja, lohjenneita maalipintoja, vanhoja kaappeja ja kakluuneja, maisemia kaupungin kattojen ylle, yläkaapittomia avokeittiöitä, suuria tyhjiä seiniä joita saa maalata vaaleanpunaisiksi, kattoikkunoita joista näkee tähdet ja ennen muuta valoa. Mutta oikeastaan melkein kaikesta voi joustaa, sillä kaikkein tärkeintä on tunnelma – että asuntoon voi kuvitella oman elämänsä heti kun sinne astuu. Sitä pääsee aistimaan vasta sitten, kun ehtii näyttöön asti. Niitä odotellessa siis!

Sana on vapaa kommenttilootan puolella: millaisia kokemuksia teillä on vuokra-asuntojahdista?

PS. Nata muuten kirjoitti juuri samasta aiheesta vuokranantajan näkökulmasta, jos kiinnostaa!

PHOTOS BY JARNO JUSSILA

34 thoughts on “Uutta kotia etsimässä?

 1. Onnea uuden kodin etsintään! Olen ihaillut tuota olkihattuasi blogiasi lukiessa, mistä se mahtaa olla <3?

 2. Onnea uuden kodin etsintään. Olen seurannut blogiasi jo pitkään. Ihailen taitoasi avata ajatuksia ja ahkeruuttasi blogisisällön tuottamisessa. Kauniista kuvista näkee, että niiden taustalla on taitavat kamerankäyttäjät. Tervetuloa tutustumaan myös omaan blogiini, joka on melko uusi ja omanlaistaan genreä: https://enemmantarina.blogspot.com

  • Kiitos, ihana kuulla että olet ollut pitkään mukana ja tykännyt! Pitääpä kurkata sun blogi, kiitos linkistä xx

 3. Tuntuupa rajulta vuokrankorotus suhteessa siihen miten paljon teitte remppaa. Hyväksikäyttäjiä löytyy aina, ehkäpä olisi pitänyt pitää kirjaa kaikesta mitä itse maksoitte ja työtunneille sopia palkka, jotka kaikki olisi huomioitu niin pitkään kuin tarpeen vuokratasossa.

  • Kyllä meillä on kirjanpito tallessa kaikista kuluista. Työtunteja ei laskettu eikä sillä olisi väliäkään, kun ei niistä mitään sovittu. Jälkiviisaana on helppo nähdä mitä olisi kannattanut tehdä toisin, mutta silloin halusin luottaa siihen, että asiat menevät hyvin ja juuri siten kuin niiden kuuluu. Uskon, että niin ne yhä nytkin menevät.

 4. Pätevä systeemi, olen syksyllä muuttamassa, hyvin ajankohtainen mulle, kiitokset vinkistä.

 5. Ihmettelen miksi harkitsette lähtöä vaivalla rempatusta asunnosta vuokrannousun vuoksi? Teette koko ajan töitä, eikö teillä ole varaa maksaa sitä?

  • Luovan työn tekijänä ja yrittäjänä huvittaa vähän tämä oletus, että “koko ajan töitä tekevillä” olisi jotenkin erityisen hyvä rahatilanne :D

   Mutta vastatakseni kysymykseesi, ollaan me sitä korotettua vuokraa maksettu koko tämä vuosi tähänkin asti ja kyllä me voidaan tähän jäädä, jos siltä tuntuu. Nämähän ovat priorisointikysymyksiä, että mihin kukin haluaa rahansa käyttää. Toki se reilusti korotettu vuokra pistää mietittimään mitä kaikkea muuta sillä rahalla voisi tehdä – esimerkiksi ostaa itselleen vapaa-aikaa vaikka lomailuun, kirjan kirjoittamiseen tai matkustamiseen ilman työagendaa.

 6. Itse olen asunut aina vain vuokralla (koska olen muuttanut usein paikkakunnalta toiselle), mutta tuntuu, että omistusasuntoa hehkutetaan jopa taloudellisesti helpompana ja kannattavampana ratkaisuna. Esim Natan blogista saa tämän kuvan. Itse en uskaltaisi tai edes haluaisi sitoutua paikkaan ja asuntoon, tuntuu stressaavalta, haluan olla vapaa lähtemään kun haluan. Onko teillä jokin erityinen syy siihen, ettette halua ostaa asuntoa? Olisi kiva kuulla :)

  • Heippa, ollaan me sitäkin nyt viime aikoina pohdittu. Suurin syy olla ostamatta asuntoa on oikeastaan sama kuin sinulla, ajatus isosta lainasta stressaa, haluamme olla vapaita vaihtamaan osoitetta tai vaikka maata jos siltä tuntuu. Olen kerran omistanut asunnon (tai no, asuntolainan) puoliksi silloisen kumppanin kanssa enkä tykännyt yhtään siitä, että olin sidottu niin suureen summaan rahaa ja kaikkeen siihen vastuuseen, joka omaan asuntoon liittyy.

   Toinen syy on se, että asuntolainan saaminen ei taida olla enää ihan niin vaivatonta kuin joitakin vuosia sitten oli. Nykyisin pitäisi käsittääkseni olla käsiraha omasta takaa, että saisi järjellisen kokoisen lainan, eikä meillä kummallakaan mitään säästöjä ole.

   • Ymmärrän. Huomaan esim facesta miten entiset luokkatoverit hehkuttelevat ostettuja asuntoja (siis saatua asuntolainaa :D). Tulee vähän sellainen “pitäiskö tähän tosiaan pyrkiä…?” fiilis. Eihän vuokranmaksu ja siten toisten omaisuuden kartuttaminen kivaa ole, mutta ainakaan minulle asunnon osto on tällä hetkellä ihan utopista (kun en asu missään maassa vakituisesti :D).

    • Kai se on lopulta luonnekysymys. Toisille oma asunto(laina) tuo turvaa ja vapautta, toisille juuri se ettei omaa asuntoa ole. Uskon, että kannattaa seurata intuitiotaan!

 7. Oih, onpa harmi, että joudutte etsimään uuden kämpän – juuri maalasitte sen ihana vaaleanpunaisen seinän ja hankitte sohvan. Toivottavasti uusi mieluinen koti löytyy, asioilla on onneksi tapana järjestyä :)

  • No niinpä! Mutta mulla on ihan sama vakaa luotto siihen, että asiat menee kuten niiden kuuluu.

 8. Muuttaminen on hanurista, mutta toisaalta kauhean kutkuttavaa. :-) Teidän sisustussilmällä saa sitä paitsi tilasta kuin tilasta upean.

  • No niinpä, puolensa ja puolensa! Ja vakaa usko minullakin siihen, että uudesta kodista tulisi ihana.

 9. Heh joo niin tunnistan ton säädön ja hässäkän! Ilolla otan vastaan kaikki uutuudet, tää kuulostaa kyllä hyvältä. Nykyisessä asunnossa meinaan asustella vielä vuoden loppuun mutta sen jälkeen muutan isompaan yhdessä miehen kanssa, Igglo Rentin kautta ehkä siis :D

  • Joo, eipä sitä säätöä hevin unohda jos on edes kerran käynyt sen läpi… Jee, uutta kohti siis sitten kun hetki on oikea!

 10. Hauskaa että kirjoitat aiheesta juuri, kun itsekin painin saman haasteen kanssa! Nykyisen asunnon vuokra kivunnut jo kipukynnyksen yli. Asuntokuumetta ilmassa!

  Mutta antaako teidän nykyinen vuokrasopimus vuokrantajalle tosiaan mahdollisuuden nostaa vuokraa noin paljon kerralla? Vai oliko se osa remonttijärjestelyänne?

  • Ei tosiaan anna, myöhemmin tsekkasimme että sopimuksessahan määritellään, että korotukset on sidottu indeksiin. Olisihan siitä voinut alkaa riidellä, mutta silloin omistaja olisi vaan sanonut meidät irti ja laittanut asunnon myyntiin.

 11. Harmillista kun joudutte muuttamaan. Kun niin ison työn teitte ja viihdyitte paikassa. Onnea uuden “tukikohdan” etsintään ja hyvää kesän jatkoa!
  Teillä on niin upeita kuvia ja ihan on iskenyt reissukuume – kun teidän Espanjan kuvia olen katsellut.

  • Joo, tilanne harmittaa kyllä, mutta minkäs teet – uutta kohti vaan. Ja onneksi ei ole kiirettä, aikataulua tai dedistä. Kiitos, ihana kuulla että tykkäät! xx

  • Heippa, emme ole sanomassa nykyistä kotia irti ennen kuin löydämme meille sopivamman kodin, ja olemme varautuneet siihen, että projektissa todennäköisesti kestää. Uuteen kohteeseen tehtävä mahdollinen remontti siirtää muuttoa vieläkin pidemmälle, joten ei kannata siis jäädä tätä kärkkymään, eikä se todennäköisesti vapaudu vuokramarkkinoille silloinkaan kun me tästä joskus lähdemme.

 12. Sama reaktio tuli täällä, mitääh? Luulin, että oma asunto, koska teitte niin mittavaa remonttia. En itse lähtisi vuokrakämppää kyllä remontoimaan alkuunkaan omalla rahalla. Tosin itselläni ei Helsingissä ole ikinä ollut kotia paitsi alivuokrakämppä ja toki, jos aikoo oleskella pitkään ja vuokranantajan kanssa saa sovittua niin mikä siinä. Harmi, jos joudutte lähtemään, mutta toivottavasti löytyy kiva uusi koti.

  Onko tuo sovellus siis ilmeisesti vain vuokraajille? Tuli mieleen, että myyjälle ja ostajallekin tuollainen voisi olla kätevä. Tosin voisi kestää aika kauan saada match… Talon ostaminen on vissiin edelleen juttu sinänsä, että siinä mennään perinteisesti, mutta vaikuttaa kyllä hyvältä sovellukselta. :)

  • Joo, toki tiesimme että vuokra-asunnon remontoiminen on riski, mutta toisaalta laskimme, että tälläisellä erikoisjärjestelyllä pystymme asumaan tälläisessä asunnossa. Ajatus tietysti oli, että asuisimme pitkään ja niin oli omistajan kanssa myös puhuttu, mutta asiat ja ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, minkäs teet.

   Joo, ainakin toistaiseksi sovellus on tarkoitettu nimenomaan vuokrabisnekseen, mutta voihan olla, että siitä ei ole enää pitkä matka ostajille ja myyjille suunnattuun versioon.

 13. Mitääää vähän harmi! Mutta hyvä asenne teillä ja huipulta kuulostaa toi uusi sovellus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.