Minne matkustamme seuraavaksi?

Huh, viime keväänä alkanut seikkailuvuosi senkun jatkuu! Loppuvuoden ja vuodenvaihteen matkasuunnitelmat alkavat olla selvillä, joten mitäpä niitä pihtaamaan. Seuraa siis lyhyt lista seuraavien kuukausien kohteistamme, joista ensimmäinen starttaa itseasiassa jo ihan pian.

Seuraava yhteistyössä momondon kanssa toteuttamamme reissu alkaa reilun viikon päästä, kun suuntaamme kohti Australiaa – tiedossa pisimmät lentomatkat hetkeen, huh. Teistä monet tietävätkin, että vietin lapsuuteni Ausseissa ja tämä on siksi tavallista tärkeämpi matka, sillä en ole käynyt siellä kertaakaan lapsuusvuosieni jälkeen. Haluan käydä tervehtimässä vanhoja perheystäviämme ja isäni hautaa – en ole koskaan nähnyt sitä, sillä hän kuoli sen jälkeen kun matkustimme Lappiin lomalle ja unohduimme sille tielle. Ehkä pitäisi käydä veneilemässä vanhojen perinteiden kunniaksi. Mietin vielä pitäisikö vierailla myös Suomesta Australiaan muuttaneen sisarpuoleni luona: emme ole nimittäin koskaan tavanneet, vaikka asuimme aikoinaan monen vuoden ajan vain parinsadan kilometrin päässä toisistamme.

Lennämme vanhaan kotikaupunkiini Melbourneen ja olemme buukanneet majoitukset ensimmäisille öille, mutta minne tie vie sen jälkeen, emme vielä ole päättäneet. Olemme varanneet auton, mutta mietimme vielä vietämmekö reilun kahden viikon matkan Melbournen lähiympäristössä vai lähdemmekö sieltä pois ja jos, niin kuinka kauas tuossa ajassa kannattaa kaahata. Australiassa etäisyydet ovat valtavat, joten kaikkialle ei yksinkertaisesti ehdi. En osaa edes päättää haluaisinko käydä tutuissa paikoissa, kuten Wilsons Promissa, johon liittyy paljon muistoja, vai keskittyisimmekö kokonaan uusiin paikkoihin, jotka jäivät lapsuusvuosina näkemättä. Tai joita en enää kunnolla muista, vaikka olisin ne nähnytkin – en ole esimerkiksi ihan varma ajoimmeko koskaan Great Ocean Roadin läpi vai olenko nähnyt siitä vain elokuvan tai unen. Vuosistani Australiassa on niin pitkä aika, että kaikki on ehtinyt sen jälkeen muuttua, joten otamme kaikki mahdolliset vinkit suurella kiitollisuudella vastaan. Jos olet matkustellut Australian eteläisissä ja itäisissä osissa, saa jakaa: missä kannattaa käydä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ehdottomasti ei saa missata? Mitkä ovat kiinnostavimmat ja ihanimmat ajoreitit, kansallispuistot, majapaikat ja rannat, entä ravintolat, museot, hotellit ja galleriat?

Kun tulemme takaisin Australiasta, ehdin juuri purkaa matkalaukkuni ja pakata sen uudestaan, sillä lähden marraskuun puolivälissä ystäväni kanssa Balille, siis samaan paikkaan, jossa vastaanotimme joulukuun myös viime vuonna. Ihanaa. Reissu toki edellyttää, että saarella sijaitseva tulivuori, joka on osoittanut poikkeuksellisen paljon elonmerkkejä viime viikkoina, ei räjähdä eikä tuhkapilvi pysäytä lentoliikennettä! Tulivuoritutkija on samaan aikaan täpinöissään ja hiukan huolestunut, mutta toivotaan parasta. Emme vietä koko matkaa kaksin, sillä perässämme lentää lisää lempi-ihmisiä. Tälläkin matkalla tulee tehtyä töitä, mutta tarkoitus on myös ottaa iisisti ja lomailla. Alustavia suunnitelmia on laadittu, kuten: etsi ihana talo läheltä rantaa, syö joka päivä tuoreita ananaksia, välttele purkautuvia tulivuoria (tai älä ainakaan mene liian lähelle). En malta odottaa, tästä tulee varmasti rento ja ihana reissu!

Jos joku muuten nyt ihmettelee miksi ihmeessä en jää Australiaan ja matkusta suoraan sieltä Balille, joka on siellä ihan samassa kolkassa maapalloa, se johtuu siitä etten pysty olemaan ihan kuutta viikkoa putkeen poissa Suomesta – täytyy käydä hoitamassa muutamat kuvaukset, purkaa matkalaukusta Australiassa tarvitut työkamat, pakata sinne ne joita tarvitaan Indonesiassa ja tietysti halailla yhtä mäyräkoiraa, jota on varmasti ehtinyt tulla jo ikävä.

Näiden reissujen ei myöskään pitänyt osua näin lähelle toisiaan: olimme alunperin lähdössä Australiaan jo lokakuun alussa, mutta matka-aikataulut menivät vähän uusiksi, kun lentoyhtiö meni konkurssiin ja alkuperäiset lennot peruttiin. Minkäs sille mahtaa, onneksi yrittäjän työ mahdollistaa joustavuuden matkapäivien kanssa. Ja onneksi olimme niin viisaita, että ostimme lennot firman luottokortilla, jonka ansiosta saamme todennäköisesti lennoista rahamme takaisin.

Joulun vietämme kotona, mutta seuraava reissu odottaa heti vuodenvaihteen jälkeen tammikuun alussa, kun momondo-lähettilyys jatkuu Meksikon reissun muodossa! Olisi tehnyt  mieli laittaa tuohon sata huutomerkkiä, mutta tyydyn nyt yhteen. Meksiko on nimittäin meidän molempien pitkäaikainen haave, Jarno on siellä pyörähtänyt pikaisesti mutta minä en kertaakaan. Lennämme Puerto Vallartaan, jonne löysimme momondon kautta superhyvät suorat lennot – sen enempää emme vielä itsekään tiedä. Inspiraatiokansiooni on tähän mennessä kertynyt kuvia pääasiassa vaaleanpunaisista hiekkarannoista ja meksikolaisesta ruoasta, mutta onhan tässä onneksi vielä aikaa miettiä mitä kaikkea muuta teemme matkan aikana. Kaikenlaiset Meksiko-vinkit kiinnostavat siis kovasti, joten antakaa tulla, jos niitä löytyy hihasta! Kiinnostaa paikallinen taide ja kulttuuri, kauniit luontokohteet hiljaisista rannoista vuoriin, tunnelmalliset hotellit ja tietysti se ruoka. Meksikolainen ruoka on vaan parasta.

Huh! Loppuvuoden tahti tulee siis olemaan melkoinen, mutta nyt mennään kun kerran voidaan – työ mahdollistaa ja elämäntilanne sallii. Kaikista reissuista on tietysti luvassa blogiin tarinoita ja kuvia, saa ja kannattaa siis kertoa jos teillä on toiveita tulevien juttujen suhteen. Vielä kun ehtisi ennen näitä seuraavia seikkailuja purkaa arkistoista edellisten reissujen julkaisemattomat muistiinpanot ja kuvat! Matka-asiaa siis tiedossa varmasti jo ennen Australiaa – palataan aiheeseen pian.

PHOTOS FROM VIEQUES, PUERTO RICO BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA (PHOTOS OF US BY MIKKO RASILA)

44 thoughts on “Minne matkustamme seuraavaksi?

 1. Melbournen Fitzroyssa (muistaakseni, no, sielläpäin kaupunkia joka tapauksessa) oli ainakin vielä v. 2014 kauppa, missä myytiin vintage-‘länkkäri’bootseja kaikissa mahdollisissa väreissä. Vieläkin monesti harmittaa etten ostanu itselleni paria tai kahtakin. Voisin kuvitella teidän viihtyvän juurikin tuossa kaupunginosassa ja Brunswickissä myös! St Kildastakin oon kuullut paljon hyvää paikallisilta kavereilta, mutten itse ehtinyt harmi kyllä käymään siellä. Myös kuumailmapallolentoa Melbournen yllä aikaisin aamulla kehuttiin kovasti.

  Olin puoli vuotta Tasmaniassa vaihdossa, ja siellä ehdoton helmi oli sisämaassa sijaitseva Cradle Mountain ja Peppers Lodge. Ihan mieletön mesta vesiputouksineen, luksusmajoituksineen ja maisemineen noin ihan ylipäätään. Tuolla syömäni aamiainen on edelleen elämäni paras. Ja jos ehditte Queenslandiin ja Whitsundayn saaristoon, niin suosittelen todella lämpimästi riutan yli lentämistä ja snorkkeli/sukellusreissua niissä vesissä. Ainutlaatuinen ja aivan saletisti ikimuistoinen elämys. Allekirjoittaneen opiskelijabudjettiin se jätti pienen loven, mutta oli joka dollarin arvoinen ja enemmänkin. Tai sitten voi ostaa ihan vaan lauttalipun ja seilata saarelta toiselle päivän ajan. Näkymät tai varsinkaan auringonnousut ja -laskut ei noista parane. Australia ♥️

  • Haha, vietämme ensimmäiset yöt juurikin Fitzroyssa! Kiitos tuhannesti muistakin vinkeistä. Voi ehtisimmepä tällä reissulla Tasmaniaan ja Queenslandiin, mutta taitaa jäädä tehtäväksi toisella reissulla ♥️

 2. Innolla odotan postauksia matkoista! Kuinka pitkään olette Meksikossa? Olen lähdössä samaan paikkaan helmikuun alussa kolmeksi viikoksi ja suunnitelmissa on käydä ainakin Guadalajaran ja Guanajuaton kaupungeissa, Itse kun tykkään tosi paljon koloniaalisista kaupungeista.
  Olin tämän vuoden alussa neljä viikkoa Yucatanilla ja ihastuin ikihyviksi. Siksi tänäkin talvena on pakko päästä taas Meksikoon!

  • Hei jee, ihana kuulla, että odotat! Olemme Meksikossa reilut kaksi viikkoa, saa nähdä mihin kaikkialle siinä ajassa ehtii.

 3. Vielä hajanaisia suosituksia Melbourneen (kannattaa googlailla ainakin näitä): The Town Mouse (baari/ravintola, Drummond St.), Gertrude Street Fitzroyssa (http://www.visitvictoria.com/Regions/Melbourne/Destinations/Fitzroy/Gertrude-Street), Tasmanian Leatherwood Honey (saa myös Melbournesta – ehkä maailman parasta hunajaa), ilmainen ratikkareitti the City Circle tram, Hosier Lane ja muut keskustan graffitikujat – myös Fitzroyn muraalit ovat vaikuttavia; Queen Victoria Market… Ja jos suuntaatte Phillip Islandille, yksi hämmentävistä luontokokemuksista on the Penguin Parade.

  • Hei kiitos Sirpa! Penguin Parade onkin tuttu lapsuudesta, haluaisin kyllä nähdä sen uudestaan.

 4. Aivan mahtavia reissuja teillä tiedossa! Hyvää matkaa, täällä odotellaan innoissaan reissukuvia.

  Mielenkiintoisia nuo maailmanlaajuiset sukulaissuhteesi, onko tuo sisarpuoli, jota et ole koskaan tavannut, siis isäsi puolelta? Pahoittelen, jos on liian henk.koht. kysymys, ei tietenkään ole pakko vastata…

  • Haha, ihanaa että odotellaan! Niitä on varmasti luvassa ja pal-jon.

   Joo, sisko on isän puolelta, hiukan minua vanhempi. Kasvoi Suomessa ja muutti aikuisena Australiaan, eli täsmälleen päinvastainen reitti kuin minulla.

 5. Olen ihan kateellinen sun reissuista ja odotan innolla kuvia! :) Meksiko cityssa olen käynyt pikaisesti (upeita museoita, historiaa ja musiikkia), mutta sinne ette varmaan ehdi tällä kertaa. Ruoasta puheen ollen, kannattaa kokeilla agua Jamaica, tacos al pastor, elote ja mole.

  • Joo, se taitaa olla valitettavasti hiukan kaukana. Ooh kiitos safkavinkeistä! Haluan testata siellä KAIKKEA.

 6. Palasimme viikko sitten Balilta ja Gileiltä. Itä-Balilla tilanne oli melko epämiellyttävä vaikka Agung ei vielä purkautunutkaan. Maanjäristyksiä oli joka tunti ja yöllä heräsin sängyn tärinään. Järkstykset eivät kuitenkaan tuntuneet etelämpänä, esim. Seminyakissa. Kannattaa silti olla tarkkana vakuutusten ja lentoyhtiöiden kanssa, tiedustelimme asiaa sieltä käsin finskiltä (kun näytti siltä että Agung purkautuu tuntien sisällä) ja he pesivät kätensä kaikista denpasar-singapore-lentojen muutoksista, vaikka olimme ostaneet koko reitin heidän kauttaan. Käytännössä olisimme siis varmaan joutuneet pahimmassa tapauksessa ostamaan uuden lennon Singaporesta, jos tulivuoren ajoitus olis mennyt ns. persiilleen ja me olisimme myöhästyneet lennolta uudelleenreititysten takia. Vakuutuksestakaan emme olisi saaneet mitään koska kyseessä force majoure. Ihanaa reissua joka tapauksessa! Toivotaan paikallisten puolesta että vuori rauhoittuu:)

  • Kiitos Katja kun kerroit! Uuh, toivotaan tosiaan että vuori rauhoittuu pian. Paikallisilla on varmasti kurjat oltavat viettää päivänsä evakossa omasta elämästään ja arjestaan.

 7. Meksikossa lähellä Puerto Vallartaa on Sayulita, jota suosittelen lämpimästi! Vietettiin siellä 3,5 viikkoa pari vuotta sitten. Sayulitan lähellä on muitakin mielenkiintoisia pikkukyliä, mutta tuo oli ehdoton lemppari.

 8. Kuulostaa upealta! Ja ihanaa kun valotit vähän sukutaustaasikin. Mahtavaa reissua teille ja toivottavasti pääset tapaamaan kaikki jotka haluatkin!

 9. Jestas miten makea syksy teille onkaan tulossa – kiireinen, mutta täynnä potentiaalisia seikkailuja + hyviä viboja. Have fun!

 10. Omalla Aussi-matkallamme teimme viikonloppuretken Tasmanian Hobartiin. Otimme Hobartin satamasta laivan MONA-nimiseen museoon. Tajuton paikka. Kun vielä laivaamme takaisin Hobartiin seurasi neljä delfiiniä, oli päivä täydellinen!

  • Oi, olisi IHANAA käydä Tasmaniassa, mutta harmi kyllä ei taideta ehtiä. Kuulostaa ihan maagiselta.

 11. Aiotteko hyvittää (miten?) jotenkin lentämisestä koituvia päästöjä? Kun aiotte lentää noin paljon :)

  • Heippa, kiitos kysymyksestä! Olen kirjoittanut vastuullisesta matkailusta pari vuotta sitten kokonaisen kirjoituksen: http://www.stellaharasek.com/2015/08/vastuullisen-matkailijan-vinkit/
   Myös tämän kirjoituksen kommenteista löytyy aiheesta keskustelua: http://www.stellaharasek.com/2014/10/seitsemansataa-syyta-matkustaa/

   Lainaan omaa vastaustani sieltä: “Pyrkimys ekologisesti kestävään elämään ohjaa monia valintojani, mutta se ei ole ainoa tekijä. Kaipuuni valoon ja lämpöön pitkinä ja pimeinä talvikuukausina, haluni nähdä maailmaa myös nykyisen kotimaani ulkopuolella ja ympäri maailmaa asuvien sukulaisten ja ystävien näkeminen ovat asioita, jotka ylittävät lentomatkailun epäekologisuudesta johtuvan huonon omatunnon. Olen itsekäs, mitä sitä selittelemään.

   Kannustan tutustumaan GreenSeat-järjestöön (http://greenseat.nl/en/), jolle kohdistetut vapaaehtoiset maksut käytetään kestävän energiantuotannon kehittämiseen kehitysmaissa. Se ei lentomatkustamisen hiilijalanjälkeä pienennä, mutta kenties kompensoi kokonaisuutta.

   Toivon ja uskon, että muut arkipäiväiset valintani pienentävät hiilijalanjälkeäni. Emme omista autoa, vaan kuljemme julkisilla ja pyörällä. Kierrätämme kaikki kotitalousjätteemme. Sähkösopimuksemme on ympäristöystävällinen. Niin ovat myös talouden kaikki kemikaalit siivousaineista ihonhoitotuotteisiin. Ruokakaupassa suosimme lähellä tuotettuja luomu- ja kausituotteita, lihaa ostamme harvoin. Hankimme suuren osan tarvitsemastamme käytettynä. Uutena hankitussa panostamme pitkäikäiseen laatuun. Kierrätämme eteenpäin tarpeettomaksi jääneet kalusteet ja esineet. Voidaan myös ajatella, että kimppa-asuminen kerrostalossa keskellä kaupunkia on ekologisempi valinta kuin erilliset asunnot, asuminen omakotitalossa tai harvempaan asutulla seudulla, jossa oma auto olisi liikkumisen kannalta välttämättömyys (tämä valinta on tosin tehty enemmän taloudellisista ja käytännöllisistä kuin ekologisista syistä).

   Joku pyysi minua määrittelemään mitkä ovat tärkeitä lentoja ja mitkä eivät. Mahdotontahan minun tai kenenkään on sitä kaikkien puolesta määritellä. Onko krooninen kaamosväsymys (omakohtainen esimerkki) tarpeeksi tärkeä syy matkustaa kerran tai kahdesti vuodessa aurinkoon? Entä kaukana asuvan ystävän tai sukulaisen tapaaminen? Uteliaisuus, oman tai lasten maailmankuvan avartaminen, uusiin kulttuureihin tutustuminen? Tai pelkkä rehellinen rentoutuminen riittävän kaukana omasta arjesta? Tuohan sekin hyvinvointia ja henkistä pääomaa.

   Ehkä osa julkisen sektorin ja liike-elämän matkailusta on helpoiten kyseenalaistettavissa. On toimialoja ja toimenkuvia, joissa matkustaminen on välttämätöntä – sitten on niitä, joissa alituisen reissaamisen esimerkiksi kokousten, konferenssien ja koulutusten vuoksi voisi hyvin korvata Skype-istunnoilla. Myös lyhyet lennot Suomen sisällä voisi helposti korvata junalla. Minulla ja lähipiirilläni on ollut tai on työnantajia, jotka lennättävät työntekijöitään viikottain kokouksiin, joiden agenda olisi ollut toteutettavissa monilla muillakin (huomattavasti kustannustehokkaammilla) tavoilla. Kun on kuukauden sisällä lentänyt työtehtäviensä vuoksi yli kuusi kertaa, se oma vuosittainen lomalento alkaa tuntua siinä rinnalla melko merkityksettömältä.”

   Oma tilanteeni on sittemmin hiukan muuttunut. Emme syö lihaa enää juuri lainkaan, maitotuotteidenkin käyttö on viime aikoina jäänyt minimiin. Nykyisin lähes kaikki matkani liittyvät työhöni eikä niitä (toisin kuin monia muita työmatkoja) pysty korvaamaan Skype-palaverilla. Lentämisen epäekologisuus mietityttää, mutta toistaiseksi muut syyt painavat puntarissa enemmän, joten pyrin kompensoimaan työni tuottamaa hiilijalanjälkeä muilla valinnoillani.

   • Mä ajattelen myös hyvin samalla tavalla. Lentäminen ahdistaa vietävästi, mutta samalla sydän vetää maailmalle. Työhöni kuuluu uusituvan energian promoaminen/koulutus/tutkimus kehitysmaissa, joten lentäminen on tavallaan hyväksyttävissä työn kautta. Kompensoin päästöjä arjen valinnoilla (autottomuus, kierrätys, pieni asunto, vegaaniruoka, muu kulutus), mutta silti omatuntoa kolkuttaa. Hyvä että nostat tätä aihetta aina välillä esiin.

    • Ymmärrän niin hyvin! Vaikea aihe, varsinkin ihmisille joita veri vetää maailmalle.

 12. Meksikoa ajatellen googlaa copper canyon josko se kiinnostaisi. Junasta kannattaa jäädä pois muutamaksi yöksi välillä ja tutustua paikallisiin nähtävyyksiin.

 13. Jos kaipaatte mukavaa majapaikkaa Melbournessa, tsekatkaa Tyrian Serviced Apartments Fitzroyssa (91 Johnston Street). Fitzroyta suosittelen muutenkin lämpimästi! Nauttikaa ☺️

 14. Ei varmaan kannata kuitenkaan varata autoa pariksi eka päiväksi, jet lag ja ‘vääränpuoleinen’ liikenne eivät liene paras yhdistelmä! Kannattaa ajella se Peninsula alas Sorrentoon asti kaikessa rauhassa, pysähdellä kivoissa pikku paikoissa, Mornington (beachillä myös), kenties ottaa laivamatka Sorrentosta sinne lahden toiselle puolelle, pari kivaa tuntia nautiskella siellä pikkupaikasta jonka nimen olen unohtanut, näyttää kuin vanhojen elokuvien filmauspaikalta, ja laivalla takaisin. Hyvällä tuurilla delfiinit hyppelevät laivan ympärillä…oli ihana reissu

  • Joo, se tuli meillekin mieleen joten varasimme auton suosiolla vasta neljännestä päivästä eteenpäin! Kiitos vinkeistä, ainakin Peninsula on tosiaan ohjelmassa. Delfiinit, oi ♥️

 15. Itärannikon must kohteita: Noosa national park, Fraser Island, The Whitsundays – googlatkaapa kuvia :) Myös Hervey Bay on hieno paikka.

  Oma Australia roadtrip kesti 3vko ja siinä ehti hyvin Melbournesta Airlie Beachille ja takaisin, matkalla mm. nuo edellä mainitut kohteet.

  Meksikoakin on tullut kierrettyä 3vko, mutta arkeologisia kohteita ja Mexico Citya lukuunottamatta se ei ollut mielestäni kovin ihmeellinen paikka.. jos käytte Mexico Cityssa, suosittelen ehdottomasti Frida Kahlon & Diego Riveran museologian tutustumista :)

 16. Ihanaa, että pääsette taas rakkaasi kanssa työlomille! Koeta Australiassa tavata sisarpuolesi, katso miten tulette toimeen yhdessä. Sukulaisuus hienoa, jos kemiat kohtaa. Antakaa muuten mennä vaan, miltä tuntuu, mitä haluu nähdä ja tehdä. Lämpöä, vaikka siellä talvi, ja rakkautta matkalle!

  • Heippa huolestunut lääkärilukija, rakastan sun nimimerkkiä! Kiitos, eiköhän siitä hieno matka tule!

 17. Oih, kateellisena ajattelen sitä kaikkea LÄMPÖÄ ja aurinkoa..itsellä tosin varattuna matka ihan lähelle Varsovaan ja historiafriikkinä odotan käyskentelyä vanhassa kaupungissa :)

  • NO ÄLÄ! Mä lupaan lähettää aurinkoa ja lämpöä Suomeen kuvien välityksellä. Oi Varsova on kuulemma superkaunis, itse en ole koskaan ollut – nauti reissusta! xx

 18. En ole ollut missään noista kohteista, mutta Meksiko ja Puerto vallarta kiinnostaa kovasti. Finnair lentää sinne suoraan ja odotan mielenkiinnolla sun kokemuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.