Kauniimpi iho sisältäpäin

Kaupallisessa yhteistyössä Elivo ja Asennemedia

Ihon hyvinvointi on yksi niistä asioista, joiden merkitys valkeni minulle vasta kolmenkympin tällä puolen. Suhtauduin siihen pitkään niin huolettomasti, että jälkikäteen vähän hirvittää – rojahdin nukkumaan pesemättä meikkejä pois, käytin kosteusvoiteita silloin kun muistin ja vietin aikaa auringossa suojaamatta ihoa. Osittain se oli ihan tavallista kaksikymppisen kuolemattomuutta, mutta syytän myös hyvien geenieni aiheuttamaa laiskuutta. Perin nimittäin molemmilta vanhemmiltani heidän terveen ihonsa enkä ole joutunut jotain yksittäisiä tulehduksia lukuunottamatta kärsimään suuremmista ongelmista. En pidä sitä itsestäänselvyytenä, moni lähipiirissäni on käynyt läpi kaikenlaisia harmeja ihonsa kanssa. Olen ollut hyvästä tuuristani aina kiitollinen, mutta havahduin vasta iän mukana tulevien muutosten myötä siihen, ettei iho pysy ikuisesti yhtä hyvässä kunnossa – varsinkaan, jos siitä ei huolehdi.

Ikä tekee tehtävänsä meille kaikille. Olen huomannut viime vuosina ihossani kaikki klassiset muutokset alkavista juonteista siihen, että kaikki vaan valuu hiukan … alemmas. Ryppyjä en oikeastaan pelkää, minusta ne tekevät kasvoista kauniit ja karismaattiset. Mutta ihon veltostumisesta en ole mitenkään hirveän innoissani, enkä ole kovin ihastunut pigmenttimuutoksiin, jotka ovat alkaneet ilmaantua viimeisen parin vuoden aikana nenän alle ja poskipäihin. Ihostani on tullut myös vuosi vuodelta entistä herkempi säänvaihteluille ja muille ympäristötekijöille. Kevään kirkas valo paljastaa armotta talvikuukausien tekemän tuhon: sameuden, epätasaisen sävyn, poskien punoituksen. Jep, kummasti on alkanut ihonhoito kiinnostaa.

On tullut selväksi, että tehokkain tapa ylläpitää ihon hyvinvointia on hoitaa sitä sisältäpäin. Ihon kuntoon vaikuttaa kaikkein eniten uni, liikunta, riittävä vedenjuonti ja se mitä syö. Kolmenkymmenen rajapyykin jälkeen palaute on välitön: yhdenkin huonosti nukutun yön tai sipseillä korvatun illallisen näkee aamulla omasta naamastaan. Ei minusta taida koskaan tulla ihminen, joka jättää väliin pikkutunneille venyvät illat ystävien kanssa välttääkseen seuraavana aamuna koittavat seuraukset, mutta onneksi pitkällä tähtäimellä elämäntavat ja rutiinit ratkaisevat.

On muitakin tapoja buustata ihon hyvinvointia sisältäpäin. Otin kuusi viikkoa sitten yhteistyön tiimoilta kokeiluun Elivon Kaunis Iho -vitamiinikapselit, jotka sisältävät kollageenia, hyaluronihappoa ja c-vitamiinia – kaikki peilikaappini purnukoiden kyljistä tuttuja vaikuttavia aineita. Ilahduin, kun selvisi, että Elivon terveys- ja -kauneustuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa. Syön muutenkin mitenkuten säännöllisesti erilaisia vitamiineja ja hivenaineita, joten kollageenikapseleiden napsiminen on ollut helppo liittää osaksi rutiinia.

Kapselit lupaavat hidastaa ikääntymisen vaikutuksia. Niiden vaikuttavista ainesosista suurin osa tähtää ihon luonnollisen kollageenintuotannon vilkastuttamiseen: ihon kimmoisuudesta vastaava kollageenintuotanto alkaa laskea kahdenkymmenenviiden ikävuoden jälkeen ja saa pikkuhiljaa ihon ikääntymään. Iho ohenee ja veltostuu, syntyy pieniä juonteita, sitten ryppyjä.

Kapselit sisältävät c-vitamiinia, joka edistää kollageenin tuotantoa, ja hyaluronihappoa, joka puolestaan kosteuttaa, edistää ihon sileyttä ja stimuloi kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Hyaluronihappo on ollut vuosikausia pari isosti pinnalla ihonhoidossa, koska se pystyy sitomaan itseensä tuhatkertaisesti oman painonsa verran kosteutta, mikä parantaa ihon kimmoisuutta ja siloisuutta. Iän myötä ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus vähenee, myös stressi, saasteet ja UV-säteily heikentävät sitä. (On huomattu!)

Kapseleissa on myös kuparia, joka tasoittaa ihonsävyä ja edistää ihon tasaista pigmentoitumista, ja mikä tärkeintä, kollageenipeptidejä, jotka silottavat ja vahvistavat ihon tukirakennetta sisältäpäin.

Kollageenin merkitys on kiistaton ja siksi niin monet ihonhoitotuotteet ja lisäravinteet sisältävät kollageenia. Elimistö ei kuitenkaan pysty hyödyntämään sellaisenaan syötyä kollageeniproteiinia, koska vatsahapot pilkkovat sen ensin aminohapoiksi ja niiden ketjuiksi eli peptideiksi. Siksi näissä kapseleissa käytetään nimenomaan kollageenia, joka on hydrolysoitu eli pilkottu valmiiksi kollageenipeptideiksi: ne ovat aminohappokoostumukseltaan valmiiksi oikeassa muodossaan ja ilmeytyvät tutkimusten mukaan 97%sti elimistön käyttöön. Kollageenipeptidit kiihdyttävät ihon kollageenituotantoa ja vähentävät kollageenisäikeiden haurastumista. Hyvä niin, sillä säikeiden haurastuminen on juuri se, joka aiheuttaa ryppyjä.

Mitä muutoksia olen tähän mennessä huomannut? Iho vaikuttaa vahvemmalta, ikään kuin olisi hivenen paksumpi. Ihon sävy on hiukan tasoittunut, mikä on ollut tervetullut muutos, sillä talvikuukausien jäljiltä iho oli välillä melkoisen laikukas. Väristä on tullut terveempi, vaikken ole ehtinyt viettää vielä yhtään kevätpäivää auringossa. Näkyvin muutos on tapahtunut ihon pigmentoinnissa: tummemmat läiskät ovat haalistuneet ja kadonneet lähes jäljettömiin. Ihan hyvä saavutus pieniltä kapseleilta!

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

23 thoughts on “Kauniimpi iho sisältäpäin

 1. Kollageenilisät taitavat vaikuttaa positiivisesti myös hiusten ja kynsien kuntoon. Aloitin niiden syömisen itsekin tässä jokin aika sitten, kun 50 uhkaavasti lähenee. Hiukset tuntuvat nyt myös hyväkuntoisemmilta aiempaan verraten ja tuntuvat kuivuvan vähemmän. Aika monipuolista eroosion estoa siis.

 2. Hei, on tullut jonkin verran kyselyitä siitä mistä näitä kapseleita saa. Elivolla ei ole omaa verkkokauppaa, joten jälleenmyyjiltä eli apteekeista ja hyvinvarustetuista luontaistuotekaupoista löytyy, lista alla!

  Omaa apteekkia voi myös pyytää tilaamaan tuotetta Tamrosta (apteekkiin tulee kuorma Tamrosta useana päivänä viikossa ja tuote on siellä saatavilla).

  Apteekki Karisma Lahti
  Aura, apt. Turku
  Bonpharma Oy / Lahti 9 Apila-apteekki
  Cap-Sell Oy / Raasepori 4 Karjaa, apt.
  Helsinki 21 Käpylä, apt.
  Helsinki 22 Carelia, apt. Runeberginkatu
  Helsinki 43 Pitäjänmäki, apt.
  Itä-Suomen Yliopiston apteekki, apt.
  Jyväskylä 1 Ykkösapteekki, apt.
  Kiiminki, apt.
  Korson Apt.
  Siilinjärven apt.
  Mäntsälä, apt.
  Hanko apt.
  Porvoo 4 Näsin apteekki Aleksanterinkaari
  Pälkäne, apt.
  Pöytyä 2 Kyrö, apt.
  Rohdos Aalto Oy / Hki 9 Töölö Kamppi
  Rohdostori Flos Oy / Lempäälä 3 Ideapark
  Salo 1 Vanha, apt.
  Sinipharma Oy / Vantaa 2 Jumbon apteekki
  Terveyselo Oy / Raisio 3
  Vantaa 6 Hakunila, apt.

 3. Yritin klikkailla mista tuota Elivon Kaunis Iho tuotetta voi ostaa, mutta ei meinaa loytya. Onko se vasta tulossa kauppoihin ja minne?

  • Moikka, en tiedä miksei se löydy vielä verkkokaupasta, mutta pitäisi kyllä olla jo myynnissä ainakin hyvinvarustetuissa luontaistuotekaupoissa!

 4. Olet kokeillut mikrokuorintaa ja vaikka mitä, joten ihan mielenkiinnosta kysyn: mistä tiedät minkä ansiota on mikäkin ihomuutos?

  • Tätä olen itsekin joutunut pohtimaan, kun työni puolesta testailen erilaisia tuotteita. Pyrin mahdollisimman paljon eristämään näitä testijaksoja toisistaan ja muuttamaan vain yhden asian kerrallaan, jotta näkisin selvemmin miten mikäkin vaikuttaa ja vaikuttaako. Olen esimerkiksi pitänyt mikroneulauksesta tauon näiden kapseleiden syömisen ajan.

   Muutokset eivät kuitenkaan aina ole välittömät, vaan vaativat pidemmän seurantajakson, ja toisaalta monet tuotteet vaikuttavat pidemmällä aikavälillä, vaikka niiden käytön lopettaisi siinä välillä. Mutta toisaalta ihon kuntoon vaikuttaa niin moni muukin asia – vuodenaika, yöunen määrä ja laatu, stressi, hormonit, ruokavalio… Ja siihen vielä päälle meidän reissujen aiheuttamat muutokset ja kuormitukset kuivasta lentokoneilmasta ruokavalion ja ilmaston muutoksiin. Että lopulta kyse on pitkälti siitä, että olen työvuosieni aikana oppinut katsomaan näitä juttuja sillä tavoin herkällä silmällä, että osaan jonkin verran suodattaa, suhteuttaa ja arvioida millä tavoin ja miten paljon mikäkin vaikuttaa. Jonkin verran juttelen myös kollegoiden ja muiden ammattilaisten kanssa, vertailemme kokemuksia ja ajatuksia, sekin auttaa monesti hahmottamaan kokonaisuuksia ja poimimaan sieltä syy-seuraussuhteita.

 5. sulla on kyllä kaunis iho, mutta miten voi olla ettet ole ajatellut aiemmin ihonhoitoa tärkeänä juttuna??

  • Mitä tuohon nyt voi sanoa? Parikymppisenä yksinkertaisesti kiinnosti ihan muut asiat, eikä ihoa tarvinnut ajatella, koska sen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Meikkasin hyvin vähän, en laittanut tukkaa sen kummemmin, en siis yleensäkään viettänyt juuri aikaa peilin edessä. Kaksvitosena sain jostain lahjaksi silmänympärysvoiteen ja aloin käyttää sitä kosteusvoiteen lisäksi. Mutta vasta kolmenkympin korvilla aloin huomata ihossa muutoksia ja sen myötä kiinnostuin siitä mitä itse voin tehdä sen hyvinvoinnin hyväksi. Olihan se myöhä herätys verrattuna varmasti hyvin moniin muihin, mutta mitäs sitä nyt jälkikäteen suremaan tai häpeämään. 

 6. Minua arveluttaa hieman tuossa kapselissa oleva kupari. Se toimii elimistössä samalla tavalla kuin rauta eli sitoo happea punasoluihin. Itse olen kärsinyt raudanpuutos anemiasta ja syönyt lisärautaa. Mutta varsinkin iäkkäämpien tulisi olla tarkkana raudan ja kuparin kanssa, ettei sitä ole elimistössä liikaa. http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/ikaantyvien-kupari-ja-rauta-altistusta-tulisi-vahentaa/ Itselläni todettiin anemia labrakokeilla ja rautaa ei kannata syödä varmuuden vuoksi, mutta jos on väsynyt olo niin kannattaa käydä tarkistamassa veriarvot. Nuoremmilla naisilla ja raskauden aikana rautaa tarvitsee enemmän kuin yleensä, mutta naisilla vaihdevuosien jälkeen tilanne on eri ja siksi tuohon kannattaa kiinnittää huomiota.

  • Hei anteeksi, sun viesti oli joutunut automaattisen spämmifiltterin haaviin tuon linkin takia! Poistin tuplakommentin. Suositellusta päiväannoksesta löytyy 900 µg kuparia, joka on 90% vuorokautisen saannin vertailuarvosta. En ole itse perehtynyt ollenkaan tuohon paljonko vaihdevuosien jälkeen saisi ja kannattaisi syödä mitäkin, mutta tsekkaan tuon linkin.

  • Hei vielä! Tsekkasin tämän asian vielä Elivon asiantuntijalta, ja sieltä tuli tälläinen vastaus:

   “Suomessa kivennäisaineiden saantisuositukset ovat hyvin maltilliset ja yleensä tämä suositus pitää ylittää hyvin moninkertaisesti, jotta voidaan puhua liikasaannista.”

 7. Olen nyt vasta neljänkympin jälkeen havahtunut siihen, että olisi kyllä korkea aika tehdä jotain. Pelottavaa, iho ei todellakaan enää ole yhtä kimmoisa kuin vaikka vielä viisi vuotta sitten. Sun ikäisenä ei käynyt vielä mielessäkään iho-ongelmat :) Ja btw, sulla on kyllä tosi kaunis iho!

  • Kiitos! Ja ymmärrän hyvin. Monesti näihin juttuihin herää vasta sitten kun huomaa, että asiat tosiaan muuttuvat.

 8. Olet niin kaunis! Ja RAKASTAN tekstejäsi, jotka ovat aina sellaisia, joissa on aitoutta. Ja rakastan myös kuviasi (sinun sekä Jarnon ottamia).

  Syy, miksi en kommentoi joka postaukseen on ehkä juurikin se, että kaikkiin tulisi suht koht sama teksti. Saat ja osaat taikoa kaikkiin tuotteisiin omaa taikaasi ja se onkin varmaan osasyy tai seuraus sille, että tuotteisiin liittyvissä jutuissa luotan oikeasti näkemykseesi. Muissa jutuissa arvostan ja kunnioitan mielipiteitäsi, koska olen yleensä niin samaa mieltä, mutta myös siksi, että kunnioitat ja arvostat muiden mielipiteitä. Aina kun ei voi eikä tarvitsekaan olla samaa mieltä.

  • Mari, anteeksi kun palaan asiaan viiveellä, mutta kiitos kauniista sanoistasi ♥ Sun kommentit aina pelastaa päivän! Ihana kuulla, että koet noin.

 9. Sä olet kuin 1500-luvun maalauksesesta, renessanssinainen!

  Mä liputan kollageenin puolesta. Olen käyttänyt puolisentoista vuotta, enkä uskalla lopettaa ; )

  • Hei kiitos Marjukka, ihanasti sanottu! Haha, ymmärrän hyvin, en mäkään enää taida.

 10. Voin monen vuoden kokemuksella suositella myös Arbutin Seerumia (https://www.detriashop.fi/detria-arbutin-seerumi), auttaa ihon pigmenttimuutoksiin ja pitää ihon jotenkin kuulaana. Ikäähän minulla on jo kuusikymmentä ja risat, joten monenlaisia tuotteita on tullut kokeiltua.

  Ja bonuksena vielä, että Arbutin on rovaniemeläisen Detria Oy:n tuotantoa. Itä-Lapista kotoisin olevana se on hyvinkin merkittävä asia ;-D.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.