Sunnuntain musasuositus (ja riitoja Neil Youngista)

Taloudessa käydään toistuvia Neil Young -aiheisia riitoja. Pidän Youngin varhaisista levyistä ja mielestäni Hey Hey, My My on hienoimpia kappaleita mitä 70-luvun lopulla on tehty, mutta elämäni valon mielestä se on “helvetin ärsyttävää määkimistä”. Yhdestä asiasta olemme Jarnon kanssa yhtä mieltä: kirkkaasti parasta mitä Neil Young on tehnyt on instrumentaalinen soundtrack postmoderniin amerikkalaiseen länkkäriin nimeltä Dead Man (1995). Jim Jarmuschin ohjaamassa mustavalkoelokuvassa näyttelee Johnny Deppin ja Billy Bob Thorntonin kaltaisten nimien lisäksi mm. ikuinen rakkauteni Iggy Pop. Pelkästään tekijäkaartin perusteella voi päätellä, että leffa ei voi olla huono, eikä se onneksi olekaan – suosittelen.

Tarina eli internet kertoo, että Young on improvisoinut suurimman osan soundtrackista soittamalla kitaraa katsoessaan elokuvan kohtauksia. Aika siistiä! On pistänyt vaan äänityksen päälle ja katsonut mitä lähtee. Lopputulos istuu surrealistiseen elokuvaan kuin nenä naamaan ja kestää kuuntelua leffasta irrotettunakin. Usko pois, me tiedämme, olemme soittaneet tätä yhtä kappaletta toistolla koko viikonlopun. Rakastan särisevän sähkökitaran ja akustisen kitaran hidasta, hypnoottista vuoropuhelua. Ja tietysti tuota tunnelmaa, johon voisin lillua kokonaisia päiviä tai viikkoja. Kärsimättömät voivat hypätä suoraan kohtaan 01:29.


☊ NEIL YOUNG ~ DEAD MAN THEME

Albumina julkaistulla soundtrackilla on myös puhekatkelmia, joissa Johnny Depp lukee William Blaken runoja. Se on nyökkäys Deppin samannimiseen roolihahmoon, jota hänen matkakumppaninsa, intiaani nimeltä Nobody, luulee 1800-luvulla eläneeksi kuuluisaksi englantilaiseksi runoilijaksi.

Aaaah. Täytyykin pistää tämä klassikko pitkästä aikaa pyörimään, kun joululoma koittaa.

6 thoughts on “Sunnuntain musasuositus (ja riitoja Neil Youngista)

 1. Sä oot oikeassa! Neil Young on ihana! Pyydä Jarnoa kattoon youtubesta live at Massey Hall jos sillä Neilin musa aukeis! Ja ambulance blues kova biisi kans joka ei niin tunnettu!

 2. Neil Youngin Harvest on aivan loistava levy. Mutta ymmärrän Jarnoa siinä suhteessa, että onhan Youngilla omanlaisensa ääni.

  Hyvää joulun odotusta ja rentoa joulua! Eilen leivoin elämäni ensimmäiset saaristolaislimput. Peukut pystyyn, että onnistuivat (pitää antaa vetäytyä min.vuorokauden).

 3. Kiitos suosituksesta, hieno! Vetää mut jotenkin johonkin pohjoisen erämökin, virtaavien purojen ja tunturikoivujen luo.

  Täytyi tulla kysymään nyt, kun oon pidempään välillä miettinyt, että miten teillä on koirat niin usein odottamattomissakin paikoissa mukana? En siis ollenkaan kritisoi, kunhan mietin että tiedättekö usein etukäteen, että saako vaikka taideakatemian joulumyyjäisiin tai kulmakuppilaan ottaa koirat mukaan vai kysyttekö vasta tilanteessa?

  • Moro, kivaa kun tykkäät!

   Helsingin kantakaupungissa saa kyllä viedä koiria melkein joka paikkaan, että siinä mielessä varsinkin tuollaisten pienten ja kilttien koirien kanssa liikkuminen on helppoa. Tottakai kysytään ovella, jos ei olla varmoja, mutta lähes kaikki ottavat koiravieraat ilahtuneena vastaan. Kaveripiirissä on paljon koiria, joten useimmiten suosimme automaattisesti koiraystävälliseksi tiedettyjä paikkoja. Uusiin rafloihin mennessä saatamme soittaa etukäteen. Meluisiin paikkoihin emme tietenkään vie heitä ahdistumaan, silloin saavat jäädä kotiin nukkumaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.