IVALO – sijoita eettiseen muotiin

Kaupallinen yhteistyö: IVALO

Uusi vuosi, uusi bisnesuutinen: minusta on tullut eettisen muodin sijoittaja, ja aion kannustaa teidätkin mukaan! Mutta aloitetaanpa alusta. Viime vuonna otsikkoihin aiempaa isommin noussut ilmastonmuutos on selvästi herättänyt ihmiset sankoin joukoin pohtimaan arvojaan ja kulutustottumuksiaan, sillä eettinen muoti on tällä hetkellä yksi muodin nopeimmin kasvavista osa-alueista. Onneksi. Pikamuotiin perustuva kertakäyttökulttuuri on tutkimusten mukaan yksi maapallon pahimmista saastuttajista, joten uudenlaista ajattelua ja konkreettisia tekoja kohti kestävämpää muotimaailmaa todella tarvitaan silläkin saralla.

Loistavia tapoja tehdä viisaampia valintoja on ostaa vähemmän ja harkitummin, pitää huolta ja korjata kaapista löytyviä vaatteita, käyttää vaatteitaan mahdollisimman kauan ja suosia vaateostoksilla vastuullisia brändejä. Vastuullista muotia suosimalla voimme vaikuttaa koko teollisuuteen: sillä tavoin kannamme pukeutumiseen käyttämämme eurot yrityksiin, joiden arvomaailmaa ja toimintatapoja haluamme tukea.

Vastuullisen muodin ostaminen ei ole valitettavasti aina ihan mutkatonta. Moni mielellään tekisi viisaampia valintoja vaateostoksilla, mutta ei tiedä miten. Mistä todella tietää missä ja miten vaate on valmistettu? Viherpesua vilisevässä maailmassa on vaikea tietää kestääkö tuote oikeasti kriittisen tarkastelun. Ja mikä tärkeintä: mistä vastuullista muotia edes löytyy? Yllättävän moni ei tiedä, eikä ihme, sillä kauppapaikkoja ei ole liikaa: putiikki siellä, toinen täällä. Kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, eikä kaikilla ole aikaa tai energiaa etsiä.

Juuri tähän markkinarakoon syntyi eettiseen muotiin keskittyvä verkkokauppa nimeltä IVALO, jossa alkuperää tai tuotantotapojen kestävyyttä ei tarvitse arvailla, sillä mukaan on valittu ainoastaan tarkan seulan läpäiseviä brändejä. IVALO on tullut parin vuoden aikana tutuksi erityisesti nousevien suomalaisten suunnittelijoiden verkkokauppana, joka toimii niin selaimessa kuin kännykässä. Pienillä merkeillä ja suunnittelijoilla on harvoin mahdollisuus perustaa taipaleensa alussa omaa putiikkia ja IVALO on tarjonnut monille tärkeän (toisille jopa ainoan) jälleenmyyntikanavan, josta me kuluttajat löydämme saman katon alta paljon kiinnostavaa suomalaista muotia.

Kullattu rannekoru on kuvauslainassa kotimaiselta hyväntekeväisyyskorumerkiltä Guardian of The Baltic Sealta. Korut valmistetaan Suomessa käsityönä käyttäen laadukkaita ja eettisesti tuotettuja materiaaleja. 

Vuonna 2016 lanseerattu IVALO on maailman laajin eettisen muodin kauppapaikka, kun mitataan brändien määrässä: mukana on nimittäin melkein 350 muotibrändiä, joista suomalaisia on vajaa sata ja loput 17 eri maasta. Globaalisti toimiva palvelu toimittaa tilauksia 22 eri maahan. Kuulostaa kunnianhimoiselta ja sitä se onkin, mutta homma toimii hyvin, koska IVALO ei tarvitse omaa varastoa, vaan tuotteet lähtevät tilaajilleen suoraan brändeiltä. Valikoimissa on monia kotimaisia brändejä, joiden tekemisiä olen itse seurannut kiinnostuneena, kuten Lovia ja Hálo, jonka mekko vilahtaa näissä kuvissa.

IVALOlla on tällä hetkellä käynnissä joukkorahoituskampanja, johon lähdin sijoittajaksi – ja kannustan teitäkin mukaan.

Joukkorahoituksella tähdätään nopeaan, kansainväliseen kasvuun: siihen, että IVALO kasvaisi seuraavan viiden vuoden aikana maailman suurimmaksi eettisen muodin kauppapaikaksi. Suunnitelman suhteen näyttää hyvältä, sillä joukkorahoitus on lähtenyt hienosti käyntiin: kasassa on tällä hetkellä jo yli 270 000€ ja minimitavoite rahoituksen toteutumiselle on 350 110€, joka ei ole enää kaukana.

Miksi lähdin mukaan?

Vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa, sillä se on konkreettinen tapa muuttaa maailmaa kestävämpään suuntaan. IVALO on täydellinen sijoituskohde: selvään markkinarakoon kehitetty, teknisesti edistyksellinen konsepti, jota tekevät joukko aidosti innostuneita ihmisiä juuri sellaisella filosofialla, jota tahdon tukea. IVALOn ydinajatus on, että vaatteen tulee kestää käyttöä ja aikaa, laatu on aina tärkeämpää kuin määrä ja vastuullisten valintojen tekeminen pitää olla kuluttajille mahdollisimman helppoa.

Ilahtuisin myös suunnattomasti, jos maailman suurin eettisen muodin kauppapaikka olisi suomalainen! Se on paitsi vastavoima pikamuodille ja kertakäyttökuluttamiselle, myös innovaatio, jolla on globaalilla tasolla paljon annettavaa.

Marta Valtovirta ja Jukka Puljujärvi perustivat kaksi vuotta sitten yhden tämän hetken kiinnostavimmista suomalaista merkeistä, Hálon, jonka vaatteiden inspiraationa toimii Lapin erämaat ja pohjoinen luonto. Merkki ei usko sesonkiajatteluun, vaan panostaa laadukkaisiin vaatteisiin, joita haluaa käyttää kauan. Monet malliston vaatteista ovat pysyvästi valikoimissa.  

Sijoitus on luonnollisesti myös mahdollisuus tehdä rahaa, sillä parhaassa tapauksessa sijoituksensa saa takaisin moninkertaisena. IVALOn tavoitteena on nousta viidessä vuodessa maailman suurimmaksi eettisen muodin markkinapaikaksi ja siitä eteenpäin maksaa omstajilleen joko vuotuista osinkoa, tai myydä yhtiö isommalle yhtiölle sellaisella summalla, joka takaisi omistajille 50-200-kertaisen tuoton.

Miten mahtava yhdistelmä se olisikaan – kartuttaa omaisuuttaan sijoittamalla kestävämpään tulevaisuuteen! On hyvä muistaa, että start upit ovat aina riskisijoituksia: siksi on tärkeää sijoittaa vain sen verran ettei oma talous kärsi kolausta, jos hanke epäonnistuu. Start up -maailmasta kuitenkin ponnistaa moni supermenestys, joka on onnistunut luomaan maailman mittakaavassa jotain aivan uutta: esimerkiksi Airbnb ja Uber aloittivat start up -yrityksinä.

Reidar-minimekko on osa hálo x Reidar Särestöniemi -mallistoa, joka on saanut innoituksensa kittiläläisen Reidar Särestöniemen (1925–1981) säkenöivästä taiteesta. Taskuilla varustetun minimekon hohtava printti on maalauksesta ‘Yössä Kukkii Kummat Kukat’. 

IVALOsta minulla on valtavan hyvä kutina. Muotimaailman murrokseen osuva konsepti on kahdessa vuodessa osoittautunut enemmän kuin toimivaksi ja viime vuoden aikana IVALO lähes tuplasi myyntinsä joka kvartaalilla – se on uskomaton saavutus! Enkä suinkaan ole ainoa IVALOn konseptiin ja kasvupotentiaaliin uskova. Sijoittajien joukossa on muitakin vaikuttajia, kuten Aamukahvilla-Henriikka, Ida365, Pupulandian Jenni ja Viena K. Mukana on myös nimekkäitä ammattisijoittajia Peter Vesterbackasta Leena Harkimoon, Eduard Pauligiin ja Pekka Mattilaan – ja heidän lisäkseen yli 20 muuta start-up -sijoittajaa. Taustavoimista voi päätellä paljon sijoituksen potentiaalista.

Miten voi sijoittaa?

IVALOn joukkorahoituskampanjaan voi osallistua helmikuun loppuun eli 28.2. asti. Minimisijoitus on 223€ ja joukkorahoituksen järjestää FundByME. Jos minimisummaa ei saada kasaan kampanjan aikana, kampanja peruuntuu ja saat sijoittamasi summan takaisin. Mutta jos minimisumma tulee täyteen, sinusta tulee IVALOn osakkeenomistaja minun ja muiden sijoittajien lailla. Hyvältä näyttää, sillä minimitavoitteesta on kerätty tammikuun aikana jo 78% ja aikaa on jäljellä vielä reilu kuukausi.

Yhtiön osakkeenomistajana saa osuuttaan vastaavan summan osinkoa jos ja kun osinkoja jaetaan, tai siivun yhtiön myynnistä, jos yhtiö päätetään myydä.

Sijoittaminen on yksinkertaista ja onnistuu helposti netissä: lue tarkat ohjeet IVALOon sijoittamiseen. Jos innostut mukaan, ilmoittaudu ihmeessä kommenttilootaan – olisi hauska tietää ketkä teistä lähtevät kanssasijoittajiksi!

PHOTOS BY JARNO JUSSILA

28 thoughts on “IVALO – sijoita eettiseen muotiin

 1. Valtaisan kiinnostavaa olisi sijoittaa! Aika vain alkaa loppua eikä minimisummaa ole yllättävien menojen vuoksi kokonaan kasassa. Kun joukkorahoituskampanja huomenna loppuu,pystyykö osakkeita ostamaan senkin jälkeen yhtä mutkattoman oloisesti ja onko hinta sama kuin kampanjan aikana? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

 2. Kiinnostava sijoitusmahdollisuus. Kotimaista eettisesti tuotettua mielellään tukee. Kaunis mekko päälläsi!

 3. Musta olisi kivempi että voisi ruksittaa materiaalit, värivaihtoehdot, sekä koon koska tuossa haku käskyssä se ei ota kahta enempää hakua kerralla. Esim. “sininen, villa” haku onnistuu mutta ei esim. “vihreä, villa, silkki”. Enkä ymmärrä miten farkkuja on tarkoitus hakea kun se ei tunnista sanaa ‘farkut’ tai ‘denim’. En tykkää että tuotteen kuvauskieli on joko englanniksi tai sitten suomeksi, esim. greta housujen kuvaus on enkuksi (firman tiedot suomeksi), kun se pitäisi olla suomeksi suomenkielisellä sivulla. Kun tuote on loppuunmyyty, toivoisin että siinä olisi kenttä jossa lukisi että ilmoita kun tuotetta on saatavilla tai sitten wish listiin tulisi tieto kun tuotetta on saatavilla, varsinkaan jos tuote ei ole rajoitettu erän puitteissa. Yksi isoimpia miinuksia koen siitä ettei tässä keskittymässä ole yhtään trendikästä urheiluvaatteisiin erikoistunutta eettistä toimijaa. Muuten idea itsessään on tosi kiva! Toivon että saatte brittiläisen Nancy Deen vaatteita Ivaloon. Jos perusteet saisi nettisivujen suhteen kondikseen voisin ehkä jopa uskoa Ivaloon.

  • Vielä yksi huomio tästä, että miten nuo sijoitusehdot voi olla eri tuolla fundbyme yleiskuvauksen alla versus sijoitusmateriaalissa? Sitten häiritsee se että ei kerrota mahdollista osinkojen tuotto+ korko per osake tai prosentuaalisesti. Paljonko yksi osake on prosenteissa? Velvoittaako tämä osakkuus mitään? Saako sillä edes sitä äänivaltaa? Miten realistista on se että Ivalon kauppakäynti 2018 oli yli 60 000€ että 2019 vuonna tähdätään siihen että se olisi n. 1 000 000€?

   Sitten tämä kertomus Kauppalehdessä:”Olemme siinä pisteessä, että tuote on teknologisesti valmis ja sisältö on kunnossa. Voimme alkaa panostaa markkinointiin”, Lamminsalo kertoo. Että mitä?! Nettisivuthan on ihan selkeästi puolivalmiit, kuluttajalle ei kerrota että mitkä on nämä kuratoidut kriteerit jolla määritetään että laatu on sitä mitä luvataan. Itselleni kuluttajana on hyvin tärkeätä tietää, että mitkä on ne kuratoidut kriteerit ja miten niitä valvotaan.

   Sijoitusideana tämä on hurjan kiva mutta käytännön asioissa saisi olla enemmän tietoa. Itse tykkään ainakin että lyödään kaikki faktat pöytään, yhtään sen kaunistelematta. Mikä saa yrityksen uskomaan että se tulee tuottamaan sellaisia tuottoja kuin mistä se uneksii?

   • Moikka EvaDo,    Kiitos hyvistä kommenteista, kehitysideoista ja kysymyksistä! Tutustutaan myös ja ollaan yhteydessä Nancy Deen:iin.

    Meiltä tulee nyt päivitys, jossa on laajemmat hakukriteerit, sekä muita sivustopäivityksiä. IVALOn teknologia toimii, mukana satoja brändejä ja sen myyntikonversio on hyvä (=markkinoille valmis tuote). Tällä tarkoitin sitä, että palvelu on valmis markkinoinnin aloittamiseen.

    Olen täysin samaa mieltä siitä, että sivustolla tulee tuoda laajemmin ja paremmin esille brändien kriteerit ja miten aiomme jatkokehittää IVALOa eettisen kulman osalla. Tämä on työn alla ja markkinoinnin ohella vuoden 2019 tärkein fokus, johon tulemme osallistamaan alan asiantuntijoita, sekä tutkijoita. Olemme start-up joka oppii ja kehittyy koko ajan.

    Tässä erityisesti vastauksia sijoitukseen liittyen:
    -Yleisesti start-up yhtiöt eivät maksa osinkoja vaan sijoittavat saadut tuotot yhtiön kasvuun. Tämä on myös meidän strategia.
    -Yhtiön valuaation/arvostuksen ollessa 2,5M€ on yhden osakkeen (223€) osuus yhtiöstä noin 0,08%.
    -Osakkuus ei velvoita mihinkään ja osakkeella on sen osuuden mukainen äänivalta.
    -Yleisesti start-up yrityksiä tulee kasata vaiheittan ja tarkasti fokusoituen. IVALO on rakentanut teknologista tuotetta ja kasannut satojen brändien sisällön viimeisen kahden vuoden aikana. Nyt olemme ensimmäisen kerran pisteessä, että panostamme markkinointiin ja tätä varten haemme uuden rahoituskierroksen. Markkinoinnin kautta IVALO saa liikennettä sivustolle, joka tuo myyntiä.
    -Me IVALOssa pidämme täysin selkeänä sitä, että arvopohjainen kuluttaminen tulee kasvamaan suuresti vaateteollisuudessa. Näin ollen laadukkaiden ja eettisten muotibrändien kysyntä kasvaa. Tällä hetkellä markkinoilta puuttuu globaali palvelu joka vastaa tähän kuluttajien tarpeeseen. mm. BOF ja McKinsey ennustivat raportissaan tämän olevan vuoden 2019 isoin trendi vaateteollisuudessa. Varmaa on se, että seuraavien vuosien aikana maailmassa tulee olemaan globaali eettisen muodin verkkokauppa. Nyt kysymys on se, että onko se IVALO vai joku muu? Markkinatilanne on tällä hetkellä melko tyhjä, mikä mahdollistaa hyvän kasvupotentiaalin.

    Parhain terveisin,

    Matti Lamminsalo
    IVALO
    CEO & Co-founder

    matti@ivalo.com

 4. Juu kiinnostaa. Pähkäilin tämän ja vastaavantyyppisen Weecos-kampanjan välillä, ja kun en osannut päättää niin sijoitin molempiin. Hups!

 5. Kiinnostaa! Ylipäätään sisältönä vastuulliset valinnat kiinnostavat ja tässäpä konkreettinen juttu, mihin voisin hyvinkin lähteä mukaan! Täytyy ehdottomasti tutustua tarkemmin.

 6. Kiinnostaa!

  Tietääkö kukaan missä vaiheessa nuo arvo-osuustilit ja lei-tunnukset ja muut pitää sitten hankkia? Ja saako ne ihan kätevästi omasta pankista vai mistä? Aika uusi aihealue ainakin itselle!

  • Yleensä siinä vaiheessa viimeistään kun pitäisi suorittaa tuo maksu. Valtaosa sijoittajista taitaa omistaa Nordenetin kautta olevan arvo-osuustilin koska sen pyörivät kulut ovat pienet jos tekee paljon sijoituskauppoja. Mutta jos teet harvemmin sijoituskauppoja niin varmaan pankin ‘säästäjä’ tyyppinen arvo-osuustustili tulisi varmaan kysymykseen, kuukausimaksu noissa pyörii 2€-4€:n välissä riippuen pankin hinnoittelusta. Nuo lei-tunnukset kuuluu mielestäni y-tunnuksellisiin yhteisöjen tai yritysten piiriin jotka harjoittaa sijoitusta eikä yksityisiin ihmisiin. :)

   • Kiitos EvaDo! Tuollahan pääse maksamaan tuon heti ja tilin voi lisätä myöhemmin? Houkuttaisi kovasti vaan ostaa nyt muutama osake sohvan nurkasta ja selvitellä noita tilejä sitten “joku kuukausi” Vai tarkoitatko, että tili pitää olla vasta sitten kun tuolta joskus ehkä jotain saa..? Pakko kai se on alkaa perehtyä aiheeseen enempi, nyt olisi vaan ollu kiva lähteä helposti mukaan kivaan juttuun!

    Ps. Jos joku osaa linkata hyvää tekstiä “sijoitus IHAN alottelijoille” tms., niin otetaan ilolla vastaan ♥️

 7. Tosi hieno idea, mutta MITEN tuo verkkokauppa on toteutettu?! Tuotteen tarjolla olevat koot näet vasta sitten kun klikkaat Osta-painiketta?
  Ylipäänsä kun tuotteita ja brändejä on näin paljon, haku koon mukaan olisi ihan välttämätön. En halua enkä jaksa selata läpi satoja tuotteita, joista ylivoimaisesti suurimman osan kokovaihtoehdot ovat sitä perinteistä SMLää samalla kun itselle pitäisi olla muutama X siinä L:n edessä. Olettaen että siellä nyt edes jollain brändillä olisi edes joitain tuotteita, joissa olisi vähän isompiakin kokoja. Minkäänlaista palautekanavaa en löytänyt, joten purnaan nyt sitten tänne.

  • Tänne voi hyvin purnata, palaute tavoittaa varmasti IVALOn väen tätäkin kautta! Joukkorahoituksen turvin on tarkoitus nimenomaan kehittää ja kasvattaa verkkokauppaa, joten uskoisin, että myös tämänkaltaiset toiminnalliset viilaukset ovat silloin työn alla.

  • Samaa mieltä, verkkokaupan toteutuksessa on paljon toivomisen varaa. Juuri nuo koot, haku jne. Ylipäätään sivujen jouhevaan toimimiseen kannattaa satsata. Aika äkkiä sitä äänestää sormillaan ja näpyttelee itsensä muualla, jos sivu tökkii.

   • Hyviä huomioita! Antakaa tulla vaan kaikki mielipiteet ja ideat, tästähän se seuraavan version kehitys sitten lähtee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.