Kunnon kengät talveksi

Kaupallinen yhteistyö Ten Points ja Asennemedia

✖ TORNIONJOKILAAKSO, LAPPI

Nyt on asiat sillä tavalla ihanasti, että saavuimme juuri Lappiin ja täällä on talvi aluillaan! Maassa on kuurakerros ja hengitys höyryää pikkupakkasessa. Hihkuin kuin pikkulapsi jouluaattona, koska pääsin käyttämään uusia TEN POINTSEJANI niille sopivassa säässä. Täällä ollessa sitä huomaa arvostavansa yksinkertaisia asioita, kuten lämpimiä vaatteita ja toiminnallisia varusteita, jotka pitävät kuivina kelissä kuin kelissä.

Suhteeni kenkiin on ollut aina todella käytännöllinen. Ne ovat jalkojeni jatke, niiden pitää olla valmis kaikkeen. Olen myös kohdellut niitä aina yhtä säälimättömästi kuin olen kohdellut kehoani. Skeittasin koko nuoruuteni ja kuljin kesät talvet skeittikengissä. Silloin totuin siihen, että kenkien käyttöikä oli todella lyhyt: kun yhdet oli skeitattu puhki, hankittiin seuraavat. Eikä nekään kovin kauaa kestäneet.

Siitä on vähän jäänyt päälle tapa, että kenkiä on kierroksessa kerrallaan vain yhdet lempparit, jotka joutuvat suhteettoman kovalle kulutukselle. Rakastan ne rikki kävelemällä niillä joka päivä, satoi tai paistoi: kuljen niissä kaupungilla, keikoilla, retkillä, koirien kanssa puistoissa, kunnes koittaa sydäntävihlaiseva hetki ja näen ne käytävällä oikeassa valossa. Kantapäät on astuttu ruttuun, saumat purkautuvat. Pohja nauraa joka puolelta ja alkuperäisestä väristä on jäljellä enää pieni häivähdys jossain sisäsyrjän tienoilla. Mutta kun ne on niin hyvät jalassa. Tottakai, koska käytän niitä aina.

Olen aiemmin ajatellut, että kengät on tehty käyttöä varten ja jos ne eivät kestä, vika on niissä, ei minussa. Se on tietysti täysin harhaista ajattelua, sillä mitkä tahansa kengät saa käveltyä rikki, jos niitä käyttää joka päivä eikä pidä niistä ollenkaan huolta. Turhan monet kengistäni ovat sitäpaitsi olleet valmiiksi vähän kuluneita kirppislöytöjä, jotka eivät ole välttämättä olleet uutenakaan kaikkein laadukkaimpia, ja silloin niihin on ehkä suhtautunutkin vähän niin, ettei se ole niin tarkkaa.

Viime vuosina olen alkanut panostaa kenkiin vähän enemmän ja suosia laatua, joka tarkoittaa mulle sitä, että nahka on kunnollista, tikkaukset vahvat ja käsituntuma on jykevä, kestävänoloinen. Yleensä sen tunnistaa heti, kun ottaa kengät käsiin ja tunnustelee niitä. Yhdeksi laatuvaatimukseksi on noussut myös vastuullisuus. Kerskakulutus ei todellakaan ole hot. Mulle yksi hyvän laadun tae on se, että brändit oikeasti miettivät vastuullisuuskysymyksiä ja tekevät niiden eteen konkreettisia tekoja.

Kunnollisia talvikenkiä en ole silti omistanut koskaan, koska olen hölmösti ajatellut, että mitkä tahansa kengät palvelevat talven yli, jos niiden sisään vaan pistää villasukan. Ihan kuin talvikengissä olisi kyse vain lämmittävyydestä. Nyt vähän viisaampana ajattelen myös talvikelien kosteutta ja liukkautta.

Niinpä päätin hankkia vihdoin kunnon talvikengät, kun ryhdyin yhteistyöhön ruotsalaisen Ten Pointsin kanssa ja sain tilaisuuden valita kenkäparin heidän valikoimistaan. Joka vuosi ne nietokset saapuvat ennemmin tai myöhemmin myös Helsinkiin ja pilaavat jotkut villasukilla vuoratuista kesäkengistäni. Nyt sellaiselle haaskaukselle laitetaan loppu. Kesäkengät pääsevät pienen kotihuollon tai suutarin kautta kaappiin talvilepoon.

Ten Pointsilla on naisille ja miehille SUSTAINABLE-mallisto, jonka kengät on tehty ympäristöystävällisestä kasviparkitusta nahasta. Omat suosikkini olivat konjakinruskea EMIL ja klassiset mustat NEW MERCURY-nauhakengät. Molemmat ovat hyvin lähellä mun default-kenkää, jotka ostan uudelleen ja uudelleen: pidän siitä, että kengissä on saumaton kärki ja jonkin verran vartta. Päädyin kuitenkin näihin kuvissa näkyviin talvisiin BERTIL-kenkiin, jonka jykevällä kumipohjalla ja lämpimällä villavuorella pärjää takuulla talven yli.

Stella kuulemma muistaa Ten Pointsin “hamaasta nuoruudestaan”, mulle merkki oli uusi tuttavuus. Tykkäsin heti: skandinaavisen selkeää muotoilua ilman turhaa koristelua, malleja jotka eivät mene muodista ja mikä parasta, vastuullisuudesta on tullut keskeinen osa Ten Pointsin filosofiaa. Haluan tukea brändejä, joilla on kestävät arvot, jotka voin itse kuluttajana allekirjoittaa. Meidän vastuulla on tietysti ottaa selvää millaisia arvoja ja tuotantoa tuemme rahoillamme, mutta menen itse välillä ihan tilttiin kaikesta tiedon etsimisestä ja oikeiden valintojen tekemisen vastuusta. Mua rauhoittaa ajatus, että Ten Points on firma, joka on tehnyt vastuullisuudesta yhden keskeisimmistä arvoistaan ja systemaattisesti toteuttaa sitä omassa tuotannossaan. Kengät suunnitellaan Ruotsissa ja valmistetaan suurelta osin käsin Portugalissa, jossa tehtaat noudattavat REACH-sopimusta ja EU-lainsäädäntöjen mukaisia työoloja. Kenkien vuorimateriaali on kromitonta ja aina aitoa nahkaa tai sertifioitua villaa. Nahka on lihateollisuuden ylijäämää ja pakkauksissa käytetään ainoastaan kierrätysmateriaaleja. Brändi uskoo hitaaseen muotiin ja suunnittelee ajattomia malleja, jotka kestävät kaudesta toiseen.

Rakastan tuota aitoa villavuorta ja lumiläppää, koska koira rakastaa loikkia lumessa ja välillä sinne hankeen on pakko mennä mukaan.

Tästä eteenpäin haluan myös huoltaa kenkiäni paremmin, jotta ne kestäisivät kauemmin. Nämä talvikengät on nyt kosteussuojattu, valmiit loskalle ja lumelle. Pitää myös muistaa antaa kenkien levätä! Jos olisi oikein fiksu, niin hankkisi näiden uusien lempikenkien kaveriksi toiset samanlaiset, vaikka eri värissä.

PHOTOS BY STELLA HARASEK

10 thoughts on “Kunnon kengät talveksi

 1. Hei osaatko sanoa missä Helsingissä olis hyvä valikoima näitä miesten ten pointseja? Haluaisin viedä siippani ostoksille, hän kun tapaa ostaa aina yhdet kengät per sesonki ja tänä vuonna haluaisin niiden olevan kunnolliset (kriteereillä vastuulinen, tyylikäs ja kaupungin talveen sopiva) ja noihan natsais täydellisesti, jos vaan jalkoihin tuntuu sopivan.

 2. Kyllä näyttää hienolta koko sun asu. Tuo takki on myös aivan upea ja varmasti monikäyttöinen kylmenevillä keleillä. Ten Points on minustakin hyvä kenkämerkki. Kävelin jo yhdet konjakinruskeat talvipopot linttaan, ja nyt mulla on yhdet leijonankeltaiset varsikengät, jotka on ihanat jalassa ja sopivat piristämään mustia ja harmaita vaatteita. Hyvä valinta noi sun ruskeat! Ihanaa Lapin-oleilua teille!

 3. Kiitti vinkistä :)

  Mutta mikä ihana neule sulla on? Etsin itselleni talveksi lämmintä neuletta. Olen kalunnut kirpparit (koska uudet aidot villatuotteet eivät ole kovin halpoja) löytämättä sopivaa. Tuo on ihana!

  • Eipä kuule mitään!

   Itse löysin tän just kirpparilta kun oltiin matkalla tänne pohjoiseen. Tämä on sellainen klassinen ” norjalainen villapaita”. Mä oon ennenkin nähnyt näitä vähän siellä sun täällä, mutta en osaa kyllä sanoa mistä löytäis uutena. Tai mikä se alkuperäinen source siis on :)
   Eli laita googleen hakusanat “norjalainen villapaita”, niin alkaa löytymään. Varmasti tulee se sopiva vastaan ihan hetkessä!

 4. En kyllä ikinä pärjäisi lumessa noin lyhytvartisilla kengillä. Asun Helsingissä, mutta tykkään poiketa ulkoilureiteiltä. Inhoan sitä kun kenkään menee lunta. Muutoin ihan hyvän oloiset jalkineet.

  • Se on kyllä yksi epämiellyttävimmistä asioista mitä on olemassa – lunta kengässä = märkä sukka.

   Itse taas en ole varrellisten kenkien ylin ystävä, koska mulla ei riitä kärsivällisyys sitoa niitä. Onhan ne toki käytännölliset, jos hangessa vaeltaa. Oon kuitenkin sen verran citykani, että hankikahlaukset jää sen verran minimiin pärjätäkseni lyhemmillä varsilla. Silloin kun lunta meinaa mennä varsien päädystä sisään, niin lyhytvartiset saa nopeasti auki ja lumet veks. Kompromissikysymys! :)

  • No on kyllä! Tykkään myös, että valikoimaa on laajasti. Voipi olla, että itsekin hommaan toiset :)

  • Täällä on! Ja nyt alkaa näyttää siltä, että lumi toden totta aikoo jäädä maahan. Eli kauniimmaksi vain muuttuu, mitä edemmäs mennään :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.