Mattoa hankkimassa

Kaupallinen yhteistyö Sera Helsinki

Nykyisessä kodissamme on suuret huoneet, joiden sisustaminen on edennyt hissuksiin. Monet asiat ovat loksahtaneet onnekkaan sattuman tai kokeilun ja erehdyksen kautta, toiset ovat odottaneet oikeiden elementtien löytymistä. Yksi niistä on työhuoneen matto, sillä työhuone on asunnon suurin huone, eikä oikeanlaisen maton löytäminen isoon tilaan ollut ihan helppoa. Päädyimme lopulta tilaamaan Sera Helsingin käsintehdyn maton omilla mitoillamme.

Työhuone on myös se tila, jossa vietämme makuuhuoneen ohessa eniten aikaa, sillä työskentelemme pääosin kotona. Työhuoneessa on iso työpöytä, sohva ja muutama kaappi kirjoja ja kamerakalustoa varten. Sisustus on jätetty tarkoituksella melko kevyeksi ja ketteräksi, sellaiseksi että tavaroita on helppo siirrellä tai viedä kokonaan pois, koska käytämme tilaa myös studiona. Ehkäpä esittelen työhuoneen tarkemmin lähiviikkoina, mutta nyt puhun matoista!

Bongasin Sera Helsingin somesta ja ihastuin heti: matot näyttävät taideteoksilta. Käsintehdyissä matoissa yhdistyvät kotimainen design ja ikivanhat afrikkalaiset käsityöperinteet, sillä Suomessa suunnitellut tuotteet valmistetaan käsityönä Etiopiassa puhtaista luonnon raaka-aineista. Parasta on, että vastuullisuus kuuluu yrityksen keskeisimpiin arvoihin: tuotteet valmistetaan niin ekologisesti kuin eettisesti, eikä näin kuluttajana tarvitse arvailla mahtavatko kauniit periaatteet olla vain viherpesua, sillä Sera Helsinki toimii läpinäkyvästi ja vastaa mattojen valmistuksesta itse.

Vastuullisuus oli itseasiassa alkukipinä firman syntymiseen. Sera Helsingin perustaja Anna Suoheimo muutti vuonna 2012 perheineen Afrikkaan. Naisten ja vammaisten huono asema Etiopiassa sai Annan miettimään tapoja vaikuttaa ympäröivään todellisuuteen. Vuonna 2016 hän perusti Sera Helsingin, jonka tavoitteena on voimaannuttaa heikoimmassa asemassa olevia tarjoamalla heille koulutusta ja työtä. Sera Helsinki kouluttaa ja työllistää Addis Abedassa mm. yksinhuoltajaäitejä, sokeita ja vammaisia, joiden asema Etiopiassa on erityisen lohduton, sillä suurin osa heistä päätyy kadulle kerjäämään. Yritys työllisti aluksi 8 kutojaa, nyt mattoja valmistaa yli 160 artesaania, joista suurin osa on sokeita.

Naisten ja vammaisten aseman parantaminen luo positiivisen ketjureaktion: lisäämällä koulutusta ja työllisyyttä ja parantamalla työolosuhteita köyhyys vähenee. Naisten aseman parantamisen kautta myös lapset saavat mahdollisuuden koulutukseen ja parempaan elämään.

Anna haluaa varmistaa tekijöille hyvän palkan ja tasa-arvoisen elämän. Mattojen kutominen on ollut perinteisesti huonosti palkattua työtä, siksi Sera Helsinki maksaa työntekijöilleen vähintään kaksi kertaa enemmän. Netissä voi tutustua Sera Helsingin kutojiin ja langantekijöihin. Sera Helsinki tekee monella tavalla tärkeää työtä. Myös villan ja mattojen valmistukseen liittyvien perinteiden ylläpitäminen on arvokasta, sillä muovista valmistetut matot ovat valitettavasti alkaneet syrjäyttää aidon villan paikallisten keskuudessa.

Vastuullisen Sera Helsingin toiminnasta tekee myös se, että mattoja ei tehdä varastoon odottamaan ostajaa, vaan ne valmistetaan tilauksesta. Valmistuksessa kestää maton koosta ja valmistustekniikasta riippuen 2-3 kuukautta. Maton tilaaminen omilla mitoilla onnistuu myös.

Villamatot valmistetaan satoja vuosien vanhojen etiopialaisten perinteiden mukaan. Etiopialla on pitkä historia villan kanssa, sillä maa on ylänköä, jonka ilmasto muistuttaa Suomen kesää: lämpimiä päiviä, viileitä öitä. 

Ne ovat alusta loppuun käsityötä: kaikki valmistusvaiheet tehdään käsin, jotta työpaikkoja luodaan mahdollisimman paljon. Matoissa käytetään käsin kerittyä villaa, joka on peräisin pienten maanviljelijäperheiden lampaista Etiopian vuoristoalueilta. Perheiden äidit tekevät villasta lankaa eikä sitä missään vaiheessa värjätä tai käsitellä kemiallisesti, vaan se on puhdas luonnontuote. Jokainen matto on yksilöllinen, sillä jokainen lammas on luonnostaan erivärinen (vaalea villa saadaan vaaleista lampaista, tumma villa tummista) ja jokaisen naisen kädenjälki on erilainen.

Meidän mattomme on solmittua villaa.

Mallistossa on sekä kudottuja että solmittuja villamattoja, joiden iso hintaero selittyy solmitun maton moninkertaisesta työn ja langan määrästä. Yhden kudotun mattoneliön kutomiseen menee noin kaksi työpäivää. Solmitussa matossa langat solmitaan yksitellen, mikä tekee valmistuksesta hyvin työlään. Solmitun mattoneliön tekemiseen kuluu noin seitsemän työpäivää.

Solmittu matto on pehmoisempi ja paksumpi kuin kudottu – eron näkee paljain silmin, kun kurkkaatte Sera Helsingin verkkokauppaan. Molemmilla tekniikoilla syntyy tiiviitä ja paksuja mattoja, joista huokuu laatu ja käsityö.

Langassa säilyy luontainen lampaanrasva, mikä saa matot hylkimään likaa – matto on siis helppo pitää puhtaana koiraperheessäkin. Mattoja voi imuroida, tampata, viedä lumihankeen. Kudotut matot voi myös vesipestä, mutta solmituille matoille suositellaan pesulaa.

Sera Helsinki valmistaa Etiopiassa myös kauniita puuvillaisia pyyhkeitä, joilla on Reilun kaupan sertifikaatti. Puuvilla viljellään paikallisesti, lanka kehrätään perinteisellä rukilla ja kangas syntyy kangaspuilla. Kaikki vaiheet tehdään käsin. Puuvillalla on raaka-aineena Etiopiassa vahvat juuret: perinteiset etiopialaiset vaatteet on aina valmistettu puuvillasta.

Valitsimme työhuoneeseen solmitun Laine-maton, joka kuuluu helsinkiläisen suunnittelija ja stailisti Anna Pirkolan suunnittelemaan SAARISTO-mallistoon. Luin, että mallistoa suunnitellessaan Pirkola vietti paljon aikaa saaristossa ja meren äärellä ja inspiroitui luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta.

Laine-matto on täydellinen: kaunis ja ajaton olematta yhtään tylsä. Rakastan noita kohoumia, jotka tuovat mieleen Tornionjoen saaret, minun isoisoisoäitini on niistä kotoisin. Maton olisi saanut myös ilman epäsymmetrisiä reunoja, mutta ehdottomasti halusimme ne, tykkäsimme yksityiskohdasta tosi paljon. Matto on saatavilla kolmessa eri väriyhdistelmässä. Me päädyimme kokonaan luonnonvalkoiseen, sillä halusimme selkeän kontrastin huoneen tummille kalusteille.

Päädyimme tilaamaan maton omilla mitoilla, sillä huone on suuri ja matollakin saa olla kokoa. Mietimme koon niin, että se toimii, vaikka kalusteet vaihtavat välillä paikkaa, sillä tavaroillamme on taipumus liikkua. Matto sopii myös olohuoneeseen, jos haluamme joskus vaihdella sen paikkaa. Lapin taloon se vasta sopisikin, ah se kruunaisi pirtin! Mutta emme raaski viedä sitä paikkaan, jossa vietämme vain osan vuodesta.

Valmistuksessa meni vajaa kolme kuukautta, jonka aikana sähköpostiin kolahti videotervehdyksiä Etiopiasta: videolla neljä naista solmivat mattoa kuunnellen radiosta musiikkia ja laulaen mukana. Ihan mahtavaa. Se näytti upealta jo kangaspuissa roikkuessaan.

Matto saapui kotiin valtavalla rullalla, joka oli niin painava, etten olisi ikimaailmassa saanut sitä liikahtamaan omin voimin. Sen avaaminen sai tavallisen arkipäivän tuntumaan joululta. Parasta oli maton mukana saapunut lappu, johon maton tekijät olivat allekirjoittaneet. Koitin miettiä miltä tuntuu saada valmiiksi matto, jota on tehty kuukausikaupalla samalla porukalla. Mikä valtava työ siinä onkaan! Onneksi he ovat saaneet siitä reilun korvauksen. Uskon, että tuote, jonka valmistusolosuhteet ja tekijät ovat tiedossa, huokuu hyvää tunnelmaa ja tuntuu paremmalta käytössä.

Matto on ollut meillä nyt muutamia kuukausia ja se on juuri niin täydellinen kuin toivoimme. Se on jalkojen alla pehmeä ja kutsuu loikoilemaan lattialla. Se on tukeva, ei liiku eikä luisu asunnon laattalattialla, vaikka Jarno tanssii ja koira juoksee rallia. Se näyttää hyvältä kaikkien tavaroidemme kanssa ja kokoaa työhuoneen erityyliset kalusteet ehjäksi kokonaisuudeksi. Eläväpintaisessa matossa ei mustat koirankarvatkaan erotu, vaikka vähän etukäteen mietin miten käy. Työhuoneessa on nykyään ihana, levollinen tunnelma. Kuin sattumalta siitä on maton saapumisen jälkeen tullut lempihuoneemme, jonka sohvalla hengaamme usein myös työpäivän päätyttyä.

Olen oppinut minua viisaammilta matoista yhtä sun toista ja kokosin muutamia asioita, joista on ollut apua maton valinnassa.

VINKKEJÄ MATTOKAUPOILLE

✖ Matto on yksi sisustuksen tärkeimmistä elementeistä ja se kannattaa valita ajatuksella. Oikeanlainen matto kokoaa sisustuksen yhteen ja saa vähän eriparisetkin kalusteet näyttämään kokonaisuudelta. Matto lisää myös viihtyisyyttä tuomalla tilaan pehmeyttä ja parantamalla kodin akustiikkaa.

✖ Panosta, jos voit, sillä laadukas matto kestää käyttöä ja katsetta vuosia. Meillä on kotona yli 50-vuotiaita villamattoja, jotka tulevat kestämään vielä monta vuosikymmentä lisää. Laadukas matto tuo tilaan rentoa eleganssia ja arvokkuutta.

✖ Matto jäsentää kodin toimintoja ja oleskelutiloja. Matolla voi koota yhteen oleskelutilan tai ruokailuryhmän kalusteet, tai muodostaa nojatuolin ja pikkupöydän kanssa viihtyisän lukunurkkauksen.

✖ Hanki tarpeeksi iso matto! Liian pieni matto saa tilan näyttämään helposti irralliselta tai levottomalta. Jos jokin huoneen sisustuksessa tuntuu mättävän etkä osaa määritellä mikä se on, vika saattaa löytyä matosta. On myös yleinen harhaluulo, että pieneen tilaan kannattaa valita pieni matto. Päinvastoin: pieni matto pienessä huoneessa saa tilan näyttämään sotkuiselta ja entistäkin ahtaammalta. Suuri matto sen sijaan selkeyttää ja rauhoittaa pientä tilaa.

✖ Sopivaa mattokokoa voi hahmotella merkkaamalla se maalarinteipillä lattiaan. Ruokailutilassa maton pitäisi olla ainakin metrin leveämpi kuin pöytä, jotta tuolien jalat yltävät kokonaan maton päälle. Olohuoneen oleskeluryhmässä matto saa ulottua reilusti sohvien ja nojatuolien etummaisten jalkojen alle, tai jopa kokonaan sohvan alle – valitse jokatapauksessa matto, joka on leveämpi kuin sohva. Makuuhuoneessa maton voi sijoittaa sängyn puoliväliin asti siten, että se ulottuu reilusti jalkopään yli ja sivuille jää yli puoli metriä tilaa, näin matto osuu jalkojen alle kun nousee sängystä.

✖ Jos et löydä tilaan sopivaa mattoa, tilaa se omien mittojen mukaan. Toimitus voi kestää kauemmin, mutta näin et joudu tekemään kompromissia arvokkaan hankinnan kanssa.

✖ Valitse materiaali tilan käyttötarkoituksen mukaan. Eteisen maton pitää kestää kosteutta ja olla helposti puhdistettavissa. Oleskelutiloissa on eniten valinnanvaraa. Aito villamatto hylkii luonnostaan likaa, ja on siksi hyvä valinta koira- tai lapsiperheeseen. Meillä on matalanukkaisia villamattoja myös eteisessä.

✖ Suosi luonnonmateriaaleja, ne ovat kestäviä ja helppo pitää puhtaina. Luonnonmateriaalit tuovat tilaan ajatonta tunnelmaa ja lämpöä.

✖ Mattoja voi sommitella myös rennosti päällekkäin. Tässäkin koolla on väliä: yhdistä mieluummin kaksi isoa mattoa kuin monta pientä, sillä se näyttää helposti hajanaiselta.

✖ Maton värin kanssa voi tehdä tietysti villejä valintoja, mutta jos et halua hullutella, valitse sävy, joka sopii lattian ja huonekalujen väriin. Yksi nyrkkisääntö on, että maton kannattaa olla väriltään eri kuin sohvan, joko vaaleampi tai tummempi. Toisaalta vaalea sohva ja vaalea matto muodostavat pesämäisen harmonian. Monivärisellä matolla saa sidottua kodin eri värejä yhteen, ja voit poimia siitä muuhun sisustukseen tehostesävyjä.

Olen puhunut viime vuosina paljon aikaa ja käyttöä kestävän laadun puolesta. Kertakäyttökulttuuri on kestämätöntä niin ympäristön kuin tuotanto-olosuhteiden puolesta, sillä joku sen hinnan kyllä maksaa, vaikka tuote olisi ostajalle halpa. Hankin itse suurimman osan vaatteistani ja kodin tavaroista käytettynä, mutta secondhandinakaan ei kannata ostaa vain halvan hinnan vuoksi, tai ihankivaa, joka joutaa pois seuraavan karsintavimman iskiessä – olen syyllistynyt molempiin, joten tiedän! Tehdään sen sijaan hankintoja, joita rakastamme ja haluamme käyttää kauan, kuljettaa mukana elämäntilanteesta ja kodista toiseen.

Erityisesti näinä aikoina kannattaa harkita millaisia arvoja tukee hankinnoillaan. Valitsemalla vastuullisesti voi saada aikaan niin paljon hyvää. Poikkeustila vaikuttaa väistämättä kaikkiin yrityksiin, mutta erityisen kovaa se iskee Sera Helsingin kaltaisiin pieniin yrityksiin, joiden toiminta työllistää muutenkin vaikeassa asemassa olevia ihmisiä. Jos teet ostoksia, mieti voisitko tukea vastuullisesti toimivaa yrittäjää.

Siispä loppuun ajankohtainen vinkki: Sera Helsingillä on uutuus, Samu-Jussi Kosken suunnittelema E-1027-matto, joka on saanut inspiraationsa Eileen Grayn suunnittelemasta samannimisestä modernistisesta villasta vuodelta 1929. Matosta saapuu perjantaina 27.3. klo 07 myyntiin pieni erä Hullujen päivien nettisivuille. Hintoja ja kokoja voi kurkata linkin takaa jo ennakkoon.

Kannattaa napata Sera Helsinki seurantaan myös Facebookissa ja Instagramissa, joista löytyy behind the scenes -materiaalia tuotteiden valmistuksesta Etiopiassa.

Mitä tuumaatte – kiinnostaako, tykkäättekö?

6 thoughts on “Mattoa hankkimassa

 1. Niin upea matto! Todellakin haluaisin kuulla lisää myös työhuoneesta, kalusteet ja taideteokset kiinnostaa.

 2. Sera Helsingin matot on niin kauniita ja on todella hienoa, että niiden eettinen puolikin on kunnossa. Aion ostaa tämän samaisen Laine -maton, kunhan löydämme ensin olohuoneesemme mieluisan sohvan, mikä on osoitautunut haastavaksi, kun pitää ottaa perheemme monia erilaisia toiveita huomioon. En uskalla hankkia hintavaa mattoa ensin, kun sohvan koko tulee vaikuttamaan maton mittoihin.

  Sisustussuunnittelijana allekirjoitan maton hankintaan antamasi vinkit. :)
  Teidän työhuoneenne näyttää todella viihtyisältä ja inspiroivalta tilalta.

 3. Upea matto! Ja aivan mahtavaa, että on mahdollista tukea tällaista eettistä ja ekologista tuotantoa. Onkohan kuvissa vilahteleva herkullisen värinen juliste saatavilla jostain? Se, jossa näyttäisi olevan drinkkilasi ja tuhkakuppi (ehkä?).

 4. Aivan ihana tuo teidän matto!! <3 Kateeksi käy, koska tämän vallitsevan taloustilanteen aikana en voi kuin haaveilla noin kalliista hankinnasta. Mutta ehkä joskus…

 5. Hieno tuo teidän työhuoneen matto ❤️
  Varmasti ihanan pehmoinen paljaille jaloille ja tassuille. Neutraali väri joka sopii monen laiseen sisustukseen. Tyylikäs matto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.