Päivän paras hetki

Ehdottomasti aamiainen! Aina kun siihen on aikaa – tällä viikolla aamupala on tullut kuitattua seisten kumotulla kahvikupillisella ja se ei vaan ole sama asia. Päivä alkaa huomattavasti paremmin, jos sen saa aloittaa rauhassa pöydän äärellä, mielellään notkuvan sellaisen. Yksinkin on hyvä, mutta parempaa on, jos saa seuraa, siis muitakin kuin pöydän alla nälkiintyneitä esittäviä eläimiä. Tykkään kovasti ystäväpiirissä vallitsevasta aamiaiskulttuurista, meilläkin istuu tuon tuosta ihmisiä aamupalapöydässä, joku tuo kahvimaidon, toinen luomumunia tai pussillisen croissantteja.

Ehkä vakiintunein aamiaissuosikkimme on leipomosta haettu tuore leipä, joka pistellään poskeen joko sellaisenaan voin ja juuston kera, tai grillataan pannulla rapeaksi ja ladotaan päälle paistettu kananmuna ja vaihteleva lajitelma vihanneksia. Parhaat leivät: Anton & Antonin Petit Levain, Fazerin Grand Blanc ja uuden Levain-leipomon rapsakkapintainen nimikkoleipä. Tuhti leipä pitää nälkää lounaaseen asti, joskus sillä pärjäilään iltaankin jos päivällä ei ennätä syödä. Haaveilen aina köyhistä ritareista: näen itseni tekemässä niitä viikonloppuaamuisin kuivettuneista leivänkannikoista, lusikoimassa päälle vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Harmi vaan, että meillä leivät eivät ehdi kuivahtaa – mies rakastaa nopeita hiilihydraatteja ja tuore leipä katoaa nopeasti parempiin suihin. Ehkä ostan joku päivä leivän ihan vaan köyhiä ritareita varten ja piilotan sen kaapin perälle odottamaan hetkeään.

On myös kausiluontoinen puurohulluus: keittelemme puuroa joka aamu, kunnes yhtenä päivänä ei vaan enää tunnu siltä. Seuraa parin viikon tai kuukauden tauko, kunnes hulluus alkaa taas alusta. Ostamme Anton & Antonista kaura-spelttipuuroa, josta tulee superhyvää, kun siihen lorauttaa tilkan maitoa tai kookosöljyä. Päälle banaani ja tilkka hunajaa, tai pelkkää voita. Käytämme voita paljon vähemmän kuin ennen, joten olen tuumaillut, että sijoitetaanpa silloin laatuun. Olenkin alkanut ostaa kaupasta luomukirnuvoita – sitä myydään pikkuisessa paketissa, jota avatessa tulee olo kuin sisällä olisi jotain hyvinkin kallisarvoista. Toivoisin, että muistaisin suhtautua kaikkeen ruokaan juuri sillä tavoin.

Blogini suosituimpia hakusanoja ovat kuukaudesta toiseen Stella Harasekin astiat. Haha! Uskoakseni tarkoitatte näitä pari vuotta sitten hankkimiani Leena Kouhian käsintekemiä astioita, jotka tunnetaan nimellä Raaka Rå. Olen kirjoittanut niistä sanasen siellä ja täällä. Rosoisia, kauniita ja konepesun kestäviä – mitä enempää voisi astioilta toivoa? No ehkä ne voisivat vielä kävellä astianpesukoneeseen itse.

Millaiset aamut ovat teidän suosikkeja?

PHOTOS BY STELLA HARASEK

20 thoughts on “Päivän paras hetki

  • Meillä on niitä useampi ja kaikki ovat kirppislöytöjä. Niitä liikkuu kyllä, jos vaan jaksaa kiertää, eivätkä maksa yleensä paljoa.

    • Juu! Myös vanhan tavaran kaupoista voi tsekata, esimerkiksi Fasaani Korkeavuorenkadulla ja Old Times Annankadulla.

 1. Uunissa tai pannulla kookosöljyssä paistettua banaani-kananmunapannaria, maustamatonta jugurttia jossa vaihdellen banaania/puolukkaa/musta- tai punaherukkaa, hunajaa, erilaisia siemeniä, pellavansiemenrouhetta sekä kookos- ja kaurahiutaleita, hedelmäsalaattia, vihanneksia, vihersmoothieta jossa yleensä kurkkua, omenaa, nokkosta, selleriä, sitruunaa, avocadoa ja mantelimaitoa, sekä kanelimaitokahvia tai japanilaista vihreää teetä. Tykkään rakentaa aamupalan huolella, kauniit astiat ja mahdollisuuksien mukaan tuoreet kukat ovat yhtä tärkeitä kuin itse ruoka. Luonnollisesti tällaisen setin kokoaminen vie aikaa, joten ei tietenkään onnistu kuin vapaapäivinä. :•)

 2. kiireetön aamupala näin loman aikana on parasta, mitä sitten kaapista sattuu löytymäänkin, työaikana kiireessä juotu kahvi ja pari paahtoleipäpalaa yleensä toimittaa aamupalan virkaa

 3. Suosittelen (käsken!) kokeilemaan Ekbergin viikonloppuleipää! Valkoinen leipä jossa on ripaus pieniä hedelmäpaloja mukana eikä siinä ole mitään muuta kuin tyhjiä kaloreita, mutta ei että, se on hyvää! Kerran oli tarkoitus viedä yksi viikonloppuleipä lahjana kun olin menossa sukuloimaan, mutta jotenkin päädyin syömään koko leivän yksin juuston kera yhdeltä istumalta :’D. Kannattaa varata leipä jo edellisenä päivänä seuraavaksi aamuksi ja hakea heti kun leipomo aukeaa, niin on uunituoretta. Muutkin Ekbergin leivät ovat kokeilemisen arvoisia.

  • Tyhjät maittavat kalorit ovat minun viikonloppuaamupalani, aina joskus myös Ekbergin leipä nautittuna kiireettömän kahvikupposen ja Hesarin kera – parhautta!

  • HAHA! Ymmärrän äärimmäisen hyvin. En tiedä uskaltaako tuota edes testata, jos sitten jääkin kerrasta koukkuun? No, harkitsemme. Kuulostaa hyvältä seuralaiselta kesäiseen viikonloppuaamuun. Kiitos vinkistä!

 4. Viikonloppuisin kun mies ymmärtää etten nouse sängystä ennen kuin haistan kahvin tai jos itse keitän kahvia samalla kun käytän maastonakin pikapissillä (ihan liian aikaisin) ja otan kupillisen mukaan kun kömmin sänkyyn takaisin vielä hetkeksi. Makkarakoira tekee samoin ja lapset ovat ruokkineet itse itsensä ja hengaavat sohvan nurkassa peittojen alla katsomassa lastenohjelmia. Sitten se aamiainen onkin oikeastaan jo brunssi ja lounas jää kokonaan välistä:)

  • Haha! Mutta nehän onkin just ne parhaat, aamiaiset jotka muuttuvat brunssiksi ja tekevät lounaasta tarpeettoman. Ihanalta kuulostavat teidän aamut.

 5. Pitkät aamut todellakin! Syön joka ikinen aamu aamupalan, kaikesta muusta (hiusten harjaus, meikkaus) tingin, kahvikin saattaa jäädä keittämättä, mutta ruokaa on saatava. Tyttärelläni on tällä hetkellä äiti-vaihe, joten lopun aamupalasta saan syödä toisella kädellä kujeileva tyttö sylissäni.. kahvijäähtyy ja vaatteet on puurossa, mutta varmaan näitäkin hetkiä on ikävä jo muutamankin vuoden päästä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.