Valoa pimeyteen

Kun kirjoitan tätä, aurinko paistaa ja paljastaa ikkunanpesutarpeen melkein yhtä julmasti kuin keväällä. Kummallinen marraskuu. Mutta pääasiassa on ollut pimeää, voi taivas miten pimeää. Päivä on lyhyt, vaikka paistaisikin. Kotimme, joka muutenkin kumisee tyhjyyttään nyt lasten raahattua tavaransa omiin luukkuihinsa, nielisi valoa säkkikaupalla. Vanha tehdas kun on, tilat ovat isoja ja avaria. Olemme tehneet monta hutihankintaa, mitä valaisimiin tulee. Kaikki näyttää täällä nukkekodin kalustukselta, valaisimiltakin vaaditaan näköä ja kokoa.

Lähtiessäni muissa asioissa Helsinkiin kyselin Instagramin puolella lamppukauppavinkkejä ja sainkin oivallista täydennystä omaan listaani. Kenties siellä ruutujen tuolla puolen on muitakin, jotka vaeltavat pimeydessä. Toivottavasti näistä muutamasta vinkistä on teillekin iloa ja hyötyä!

Näissä kävimme ja valikoimat hyviksi totesimme:

✖ Sali (Korkeavuorenkatu, Ullanlinna)
Jos etsit suuria pöytävalaisimia ja budjettisi salliva, tämä on täydellinen osoite. Ja kun sanon suuria, tarkoitan SUURIA! (Kysytte muuten usein matoistamme, yksi niistä on täältä, samoin kuin suuri rautakaappimmekin.)

✖ Winkel (Tehtaankatu, Ullanlinna)
Kävelin sisään ja näin sen heti: vähän hassu ruukkumainen valaisin oli samantien myyty, minulle. Olisin mielelläni ottanut myös kattovalaisimen, sen kiinalaisen lyhdyn näköisen tai sen puuterinvärisen, mustilla tereillä. Hyvä valikoima!

✖ Jean Vernet (Mariankatu, Kruununhaka)
Sisustamisen ei tarvitse olla vakavaa, eikä aina valkoista. Täällä voi laskea sisäisen Versacensa irti ja hurahtaa kultaan tai vaikkapa flamingoihin. Yksi yllättävän hillitty valaisin lähti kainalossamme Hankoon, mutta se suurensuuri Aurinkokuninkaan peili jäi vielä harkintaan.

✖ Zarro (Freda, Punavuori)
Kaikki ne designklassikot, joista olet aina haaveillut, mutta joihin ei ole vielä varaa. (Lookin at you Pipistrello.)

✖ Armas (Freda, Punavuori)
Jos haluaisin tavoitella pariisilaisen hotellin tunnelmaa sistustuksessani, ja miksen haluaisi, ostaisin kaiken täältä. Ihania rottinkivalaisimia!

✖ Fasaani Antiikki & Helsinki Secondhand (Korkeavuorenkatu, Ullanlinna)
Lähes 1000 m2 osto- ja myyntiliiketilaa, valaisimiakin. Tänne unohtuu haahuilemaan ja haaveilemaan kaikesta, mitä ei edes tiennyt tarvitsevansa.

✖ Tämänkin vinkkasitte: Ravintola Carelian vieressä olevan antiikkiliike, siellä kävimme vain kaksi kertaa ikkunan (ja suljetun oven) takana, mutta hyvältä näytti!

Mutta sitten kaksi ihan itse löydettyä helmeä!

✖ Kaunis arki (Mariankatu, Kruununhaka)
Valaisimiin erikoistunut antiikkiliike osoittautui sellaiseksi aarreaitaksi, että olisimme voineet ostaa useammankin. Siis useammankin kuin kaksi valaisinta. Mm. oranssit italialaiset keramiikkavalaisimet jostain 60-luvulta jäivät ihanasti mieleen pyörimään. Meidän ja liikkeen omistajan maut menivät ihan yksiin, paljon teollisuushenkisiä ja design-valaisimia.

“Kaunis Arki aloitti toimintansa vuonna 1996. Nimi juontaa juurensa Teollisuustaiteen Liitto Ornamon Taidehallissa vuonna 1949 pidetystä Kauneutta arkeen- näyttelystä. Perustimme liikkeen, koska olemme ihastuneita hyvään muotoiluun ja kestäviksi tarkoitettuihin esineisiin ja arvelimme myös muiden ymmärtävän niiden arvon. Hyvä design kestää aikaa. Näin ollen ekologisuuskin tulee huomioon otetuksi. Liikkeestämme löytyy vain sellaisia esineitä joista itse pidämme, joten niitä on helppo suositella.” – Ote sivuilta, Kaunis arki

✖ Varjostinnurkka (Laivasillankatu, Ullanlinna)
Nyt on tekemisen meininkiä! Varjostinnurkassa valmistetaan valaisimia mm. vanhoista kynttilänjaloista ja korjataan antiikkisia valaisimia uuteen uskoon. Varjostinvalikoima on kattava, omistajalla on silmää väreille ja malleille. Täälläkin ihastuimme ainakin viiteen valaisimeen, mukaan lähti ensialkuun yksi kaunotar. Harkintaan jäivät mm. vanhasta tapettitelasta tehty valaisin kauniin vihreällä varjostimella ja se yksi holtiton krumeluurihujoppi. Täältä löydät myös paljon harmonisia valaisinpareja.

“Myymälässämme Suomen suurin valikoima varjostimia, sillä jos hyllystä ei löydä niin me teemme sen toiveittesi mukaan myös omalla kankaallasi. Vekkivarjostin valikoimamme on myös rajaton. Malleja löytyy useita myymälästämme ja niiden lisäksi varjostimen kokoa voi muuttaa mieleiseksi. Entisöimme vanhat varjostimet nykypäivään. Kaikki varjostimet ovat Varjostinnurkan valmistamia ja suunnittelemia.” – Ote sivuilta, Varjostinnurkka

Kuvan valaisin on Winkelistä, se seisoo tomerana yöpöydälläni ja tuo mieleeni Picasson naiset. Lisää hankkimiamme valaisimia vilahtelee varmasti instagramin puolella sitä mukaa kun kuviin osuvat.

Valaisimet on itse ostettu kalliilla rahalla ilman kaupallisten kytköksien häivääkään.

PHOTO BY ANNA PIIROINEN

2 thoughts on “Valoa pimeyteen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.