Iittala uusin silmin

Yhteistyössä Iittala


Seuraa sisustusasiaa! Syksy onkin sille oivallista aikaa, ja meikällä muutenkin pikkuvaimoiluvaihde päällä. Mennäänpä siis suoraan asiaan: Iittala haastoi minut valitsemaan klassikkosarjoistaan omat astiasuosikkini ja kokeilemaan kuinka monilla erilaisilla – kaikkein ilmeisimmistä poikkeavillakin – tavoilla niitä voi käyttää. Minulla on oikeastaan aina ollut vähän tapana käyttää esineitä muillakin tavoilla kuin mihin ne on varsinaisesti tarkoitettu: jakkaroita ja tuoleja yöpöytinä, vanhoja lankkuja hyllyinä, lautasia korujen tai kosmetiikan säilyttämisessä, metallisia maitotonkkia maljakkoina… Oivallusten ei tarvitse olla suuria, sisustuksessa saa pienelläkin paljon aikaan. Ajattomat esineet taipuvat vaivattomasti useammanlaisiin tehtäviin.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-01

Omien suosikkien poiminta ei ollut vaikeaa, sillä monet Iittalan astiasarjoista ovat minulle jo vuosien takaa tuttuja ja toimiviksi todettuja. Essencen viinilasit hankin vuosia sitten, enkä ole sittemmin tarvinnut toisia. Kartion kirkkaita klassikkolasejakin on löytynyt kaapista niin kauan kuin muistan. Tykkään molempien sarjojen ajattomuudesta, ne ovat kulkeneet mukana elämänvaiheesta toiseen ja löytäneet muitta mutkitta paikkansa jokaisesta uudesta keittiöstä. Harva esine kestää aikaa ja käyttöä samalla tavalla. Tämä arvostus on opittu jo lapsena kotoa: Iittalan muotoilu oli yksi niistä asioista, jotka tiesin Suomesta jo ennen kuin muutimme äitini kotimaahan.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-022016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-082016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-06

Klassikotkin uudistuvat: Kastehelmi-sarjan uusi sävy, musteensiniseen taittava tummanharmaa, oli raikas tuttavuus, johon tykästyin ensinäkemältä. Sarjan säilytyspurkit taipuvat vaikka kuinka moneen tarkoitukseen: ovat tietysti täydelliset sokerin, sormisuolan tai kahvin säilytykseen, mutta ovat kätevät ja kauniit myös keittiön ulkopuolella – vaikkapa kylpyhuoneessa täytettyinä vanulapuilla, pumpulipuikoilla tai kosmetiikalla. Juomalasit toimivat myös ihan samoilla tavoilla. Purnukoissa on muuten kyllä kannetkin, ne näemmä unohdin kokonaan kuvista.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-03

En omista yhtään varsinaista kukkamaljakkoa, tykkään pitää niitä erilaisissa purkeissa ja astioissa. Iittalan klassikoista tehtävään taipuvat varsin monet. Sovitin Kartion yksinkertaiseen kaatimeen pitkävartista hirssiä, sitä löytyy nyt kukkakaupoista sopivasti sadonkorjuukauden alkuun. Helppoa, halpaa ja näyttävää. Tarkoitukseen sopii toki mikä tahansa pitkävartinen heinä, jos on niin onnekas, että niitä löytyy omilta nurkilta noukittaviksi.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-092016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-04b

Suosikkini on sinivioletin sävyissä loimuava hortensia upotettuna Kastehelmen purkkiin. Kukan värit sopivat tummanharmaaseen niin nätisti, että sielu hyrisee. Näkisin yhdistelmän myös pöydässä, ripottelisin hortensiapalleroita pöydän keskelle katseenvangitsijoiksi. Värienkin kanssa voi varioida – kokeilisin mielelläni myös valkoista hortensiaa kirkkaassa purnukassa. Olisiko joku menossa tänä syksynä naimisiin? No, ei siihen häitä tarvita. Hortensiapalleroiden väliin voisi ehkä sijoittaa saman sarjan juomalaseihin sytytettyjä tuikkuja.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-11

Eukalyptus on yksi lemppareistani, näyttää hyvältä niin pitkävartisena pujotettuna korkeaan kaatimeen kuin lyhyeksi pätkittynä vaikkapa pienessä juomalasissa. Ajattelin muuten joskus, että erilaisia kukkasommitelmia ei kannata yhdistää samaan tilaan, mutta mieli on sittemmin muuttunut. Joskus enemmän on enemmän: kun sijoittelee kodin koko kukkaloiston samalle ikkunalaudalle, ei tarvitse edes imuroida, kun kukaan ei katso lattiaa kuitenkaan.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-072016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-05

Laseihin ja purkkeihin voi myös istuttaa kasveja, minun tapauksessani lähinnä pieniä kaktuksia ja mehikasveja. Ne ovat empiiristen tutkimusteni mukaan mäyräkoiran lisäksi ainoat elolliset olennot, jotka pystyn pitämään hengissä. Myös yrtit näyttäisivät raikkailta tummaan lasiin sujautettuna. Todistettavasti ainakin mintut, mutta en ehtinyt ottaa niistä kuvaa ennen kuin ne päätyivät mojitoiksi.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-042016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-10

Tykkään pitää korut esillä, löytyvät sillä tavoin vaivattomasti ja muistan myös käyttää niitä. Säilytän lempikoruni laakeilla lautasilla, jotta kivet ja ketjut eivät mene solmuun. Sekä käytännöllistä että kaunista – ei tarvitse erikseen sisustaa, kun käyttöesineet kestävät katseita.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-12

En malttanut olla kuvaamatta suosikkipoimintojani myös niiden ilmeisimmän tarkoituksen äärellä: katettuna ruokapöytään. En halua olla uskollinen yhdelle astiasarjalle – tykkään siitä että kaapista löytyy monenlaista kippoa ja kulhoa, jotka kaikki sopivat samaan kattaukseen. Teema-sarjan valkoiset astiat ovat kaikessa ajattomuudessaan ja yksinkertaisuudessaan ehkä parhaat mahdolliset esimerkit astiakaapin kameleonteista, jotka taipuvat melkein mihin vaan.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-132016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-152016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-14

Juomalaseja ei tarvitse suinkaan varata ainoastaan veden tai arkisen appelsiinimehun juomiseen: mojitot maistuivat Kastehelmen juomalaseissa. Valo kuultaa tummanharmaasta lasista kauniisti läpi. Omistan muutaman kirkkaankin Kastehelmi-astian – kulhoja ja suuria lautasia, jotka toimivat hyvin tarjottimina tai pizzalautasina – mutta tummanharmaa alkoi tämän projektin myötä puhutella vielä enemmän. Kirkas Kastehelmi näyttää omaan silmään ihanasti retroklassikolta, tummanharmaana samat astiat näyttävät aivan toiselta, enemmän tätä hetkeä hengittäviltä.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-172016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-182016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-16

En omista kakkuvatia – en ole viitsinyt hankkia kaappiin astiaa, jota tarvitsee taloudessamme kuitenkin kohtalaisen harvoin. Astioita voi onneksi käyttää ruokapöydässäkin luovilla tavoilla: kaikin puolin pätevä kakkuvati syntyy kääntämällä pikkukulho nurin ja asettamalla iso lautanen sen päälle. Samalla tavalla voi tarjoilla tietysti muutakin, makeista herkuista suolaisiin. Kauniisti koottu salaatti on näyttävämpi, jos sen nostaa koholle pöydästä. Myös pieniä alkupaloja olisi kiva kattaa korkealle vadille. Idea toimii toki myös Kastehelmen lautasilla, mutta marjaisan pavlovan alle halusin mieluummin yksinkertaista Teemaa. Pavlova on muuten laiskan emännän suosikki, varsinkin kun marenkipohjan voi ostaa valmiina kaupasta, jos sitä ei ennätä tai huvita paistaa itse. Köh.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-202016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-212016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-19

Mainitsinko jo mojitot? Niin nättiä, kun saa täyttää lasin mintunlehdillä. Ja vadelmilla! Aion ahmia tuoreita marjoja niin kauan kun niitä vielä saa. Onneksi äiti aikoo tuoda mustikoita pohjoisesta.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-242016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-232016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-22

Tykkään hulluna noista purnukoista myös kattauksessa. Niihin voi pistää mitä vain. Odotan jo joulua: yhden purkin täytän mädillä, toisen sipulisilpulla ja kolmannen smetanalla. Hmm… Tarvitseeko sitä varten odottaa jouluun? Taidan tietää mitä viikonloppuna syödään.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-252016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-26

Näitä kuvia onkin sitten kiva katsella jälkeenpäin, kun tulee aivan järjetön nälkä! Ennen kuin kipitän kauppaan, vielä yksi vinkki: ei tarvitse omistaa erikseen tuikkukippoja, kynttilät näyttävät nimittäin hyvältä myös kauniissa juomalaseissa tai säilytyspurkeissa. Aaah. Saksalainen sieluni rakastaa tätä funktionaalisuuden juhlaa.

2016-09-01-stellaharasek-iittala-inspiroiduklassikoista-27

Kommenttiloota on teidän – löytyykö omista kaapeistanne Iittalan klassikoita? Entä käytättekö itse astiasuosikkejanne muuallakin kuin osana kattausta?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

50 thoughts on “Iittala uusin silmin

 1. Täällä käytössä Iittalan Runo-kahvimukit, valkoiset syvät Kesti-lautaset (olleet taloudessa jo 20 vuotta), Kekkerit-viinilasit (muistaakseni 60-luvun tuotantoa, saatu miehen isoäidiltä), Mango-aterimet, Citterio-lattelusikat & pikkulusikat & salaattiottimet & voiveitset. Näitä yhdistelen kattauksissa yleensä puun (leikkuulaudat & pyöreät puuvadit, isän aikoinaan tekemät) ja pellavan kanssa. Noissa Kekkerit-viinilaseissa pidän usein esim. puolukanvarpuja, kattauksessa tai ihan vain ikkunalaudalla. Samaisiin viinilaseihin olen tehnyt myös pannacottaa ja marjarahkaa jälkkäriksi.

  • Hups, nuo Kesti-lautasethan eivät siis tietenkään ole Iittalan vaan Arabian. Mutta samaa konsernia kuitenkin. :•)

 2. Upeita kuvia, kiitos ideoista!
  Hei saako kysyä aiemmista Flow-kuvista, miten toteutitte glitter kasvomeikit? Olisi tarve toteuttaa yhteen naisten juhlaan :))

  • Hei huippua kun tykkäsit! Hmm, valitettavasti en osaa vinkata meikkivinkkejä, en niitä itse ollut tekemässä. Jos meikkiputiikin nimi muistuu mieleen, palaan kertomaan.

 3. Meillä mennään toistaiseksi kirkkain ja valkoisin sävyin, tyhjänä canvasina ihanien hetkien ja aterioiden luomiselle: koko, essence, kartio ja runo-sarjan talvitähti-lautaset ovat just meitä, lapsuudesta tuttuihin “ainoisiin oikeisiin” Savonia-aterimiin yhdistettynä :)

  P.s. khakivihreä kartio kiinnostelee kyllä vielä lisänä kylpyhuoneeseen ;)

  • Klassiset sävyt, ei voi mennä pieleen! Ja se vihreä Kartio-lasi on kyllä kaunis kanssa.

 4. Kysyt vielä! Astioita löytyy parin ravintolan tarpeisiin. Teeman astiat ovat peruskauraa (valkoinen, keltainen, vihreä, musta, harmaa, turkoosi) ja niitä sekoitetaan Paratiisin astioiden kanssa arkikäytössä. Kaapit ovat täynnä Kosmosta, Ruskaa ja Uhtuaa ja vähän suurempiinkin kahvitteluihin löytyy Harlekiinin astiasto (kolme kermakkoa ja kaksi sokerikkoa kertoo kaffeastioiden määrästä jotain…). Aalto-maljakoita on kaikessa koossa&värissä ja lasit ovat myös Iittalalta. Kattilat, pannut, ruokailuvälineet ja kynttilänjalat ovat samasta paikasta. Ja astioiden käytössä vain mielikuvitus on rajana. Työpöydällä kynät ovat pienessä Aalto-maljakossa ja kylppärissä pumpulit ja topsyt Jars-purkeissa. Päivittäisessä käytössä Iittalan astioita on kiva sekoittaa käsityönä tehdyn keramiikan kanssa (unohtamatta serviettejä, joita käytetään kotona arkena ja juhlana:)

  • Haha, sulla taitaa olla melkein yhtä paljon astioita kuin eräälläkin Dorit-ystävälläni! Ihan mahtavaa. Huonomminkin voisi sijoittaa, kauniista käyttöesineistä on nimittäin jokapäiväistä iloa.

 5. Kastehelmeä, Teemaa, ikivanhaa Paadaria, Sarjatonta, 24hoota, Kartioita… Mikä onni olikaan lyödä hynttyyt yhteen toisen kauniista astioista pitävän kanssa – astiamäärä tuplaantui, kattauksia voi taikoa rajattomasti erilaisia! (Unohdetaan nyt se tosiasia, että arkisin tässä taloudessa syödään pääasiassa yksin sohvan ääressä. Sormin, juodaan suoraan tölkistä ja pahimmassa tapauksessa käytetään servettiä lautasena, krhm.)

  • Ooh, yhteinen astiahulluus! Joo, yksin sitä harvoin jaksaa kattaa itselleen kauniisti, vaikka olisi se silloinkin ilo silmälle – ehkä pitää petrata tässä.

 6. Taika-sarjan pöllömukit ovat käytössä joka aamu. Niihin mahtuu riittävästi kahvia aamu-uniselle kun täytyy herätä itselle aivan luonnottomaan aikaan. Juhlaa varten on Ultima Thule samppanjalasit. Nämähän tuli uudestaan tuotantoon viime vuonna kun suunnittelija Wirkkalan syntymästä tuli 100 vuotta. Muuten muistan sinunkin kuvissa noita laseja nähneeni. Mihin olivat tästä unohtuneet? ;) Hienoja ideoita ja samaa mieltä tuosta kastehelmen uudesta väristä. Antaa perinteiselle muotoilulle uuden modernin sävyn. Iittala on niitä merkkejä, jotka suomalaisesta muotoilusta tulevat heti mieleen, enkä ihmettele kun näitä näkee paraatipaikalla ostoskeskuksissa ulkomaillakin.

  • Joooo, Ultima Thulen samppanjalasit ovat suosikkejani, tykkään! Ne eivät nyt tähän kampanjaan tulleet mukaan, mutta ovat kyllä ahkerassa käytössä. Juon niistä muutakin, milloin tuoremehushotteja, milloin pieniä cocktaileja.

 7. Omasta keittiöstä löytyy vihreää Teemaa, kirkasta ja vaaleanvihreää Kastehelmeä ja Aino Aallon + Kartion juomalaseja. Tuo uusi tumma Kastehelmi kiinnostelee nyt kyllä kovasti paljon, ihania kuvia, ihanaa tunnelmaa. Synttärit ovat tulossa, joten ei muuta kuin listaa tekemään. Myös tuo kaadin on käytössä, nimenomaan maljakkona. Toinen maljakko on myös Iittalan, eli kirkas Decanter, jotenkin hankalan mallinen viinille, mutta maljakkona ihan paras.
  Ja pus mäykylle..

  • Pusut toimitettu mäykyille, olivat mielissään! Oi, se Decanter on kyllä kaunis, toimii varmasti maljakkona paremmin kuin hyvin. Näyttää näiden kommenttien perusteella siltä, että harmaa Kastehelmi päättyy useammallekin synttäritoivelistalle xx

 8. Jälleen upeat kuvat ja uusia (käyttöönotettavia, näen jo sieluni silmin parin viikon päästä olevien pikkubileiden kattausjuttuja!!) ideoita Iittalan tuotteiden monipuolisempaan käyttöön, kiitos taas. -Ja pelkäänpä että vielä esitän syntymäpäivälahjatoiveen, johon sisältyy Kastehelmi-sarjan uutuusvärisävyjä ;)

  • Moro Tuulia, huippua että löysit käyttökelpoisia ideoita. Synttärilahjatoivelista kuulostaa mun mielestä just hyvältä!

  • Kiitos, kiva kuulla! Ja niin minunkin mielestäni, vaikka sama sarja on kulkenut mukana opiskeluvuosista asti.

 9. Aivan ihania kuvia! Ja olen samaa mieltä että Iittala on suomimuotoilun huippuja. Niin kaunista ja ajatonta ja jostain syystä sen uutuudetkn on aina viehättäneet vanhojen klassikkojen rinnalla. Minulta löytyy turkoosia ja valkoista Teemaa, kirkasta Kastehelmeä ja vedenvihreät Aino Aalto – lasit, jotka on mun aivan lempparit.

 10. Hiton hyvännäköisiä kuvia ja kivoja ideoita! Hmmm pitää ehkä hommaa pari uutta säilytyspurkkia.

 11. Mulla on Iittalan aaltomaljakossa keittiössä kapustat ja juustohöylät ym. Tarvikkeet joita käytän päivittäin. Lähti Ikean peltipurkit vaihtoon kun tälläisen idean “pöllin” ystävältä =) Mutta maljakon pohja on hajonnut kun olen näitä kapustoja sinne maljakkoon heitellyt liian kovakouraisesti..köh köh. Kukkamaljakkona se ei vaan omaan makuun sovellu niin tuli onneksi käyttöä (kiitos vain lahjasta Maikku, käyttöön pääsi vihdoin kaapinpohjalta)
  Sun kakkuvati hommeli täytyy ottaa myös itse käyttöön. Samaa haaveillut mut jos sitä muutaman kerran vuodessa tarvitsee niin turhaan ostaa. Yleensä ne kakut kuitenkin syödään kaveriporukassa jossa perus lautanen/vati/take away laatikko kyllä kelpaa.
  Ja kiitos ihanista jutuista ja kuvista. Piristää aina päivää kun täällä käy ♤

  • Hei hyvä idea tuo maljakon valjastaminen kapustatelineeksi! Niin, eihän sitä ystävien kesken tarvi kummoisiakaan kattauksia, mutta toisaalta jos perusastioista saa sekunnissa pätevän kakkuvadin, niin miksipä ei. Ja kiitos hei sulle kun luet!

 12. Tikrulta iltaa!
  Tämä nyt ei mitenkään liity Iittalaan mutta olen saattanut soittaa oheista biisiä repeatilla niin kauan että the Kissakin pakeni saunaan. Jotkut vain iskee ihan kympillä tajuntaan, kuten ehkä saatat tietää, joten jaan tämän kernaasti kanssasi/-nne. Mahtipontisuuden ystävä täällä ilmoittautuu. https://www.youtube.com/watch?v=u9Dg-g7t2l4
  Yes! Kyllä lähtee -terv, T

 13. On niin pussattavan näköinen mäyräkoira! :) ja ihan mahtavia kuvia, kiitos vinkeistä, kivaa kun sisustelet.

  • Juno on myös omasta mielestään äärimmäisen pussattava! Kiitos, kiva kuulla että tykkäät x

  • Se on maailman kaunein matto, peräisin pienestä kotimaisesta verkkokaupasta joka tuo maailmalta tarkoin kuratoitua vintagekamaa: http://www.madesign.fi
   He ovat tänä viikonloppuna Design Marketissa Kaapelitehtaalla, kannattaa käydä piipahtamassa! Myös Nest Factorylla on siellä ihania mattoja, suosittelen.

 14. Ihaniaihania kuvia, kattauksia ja käyttöideoita!
  Rakastan Iittalan astioita, ja niitä löytyykin melko montaa laatua meiltä. Haaveilen hankkivani niitä myös lisää. Juurikin tuo harmaa on suosikkini. Sitä olenkin meille haalinut, mutta myös esim. valkoista teemaa kaapeistamme löytyy :)

  • Kiitos, huippua että tykkäät! Valkoinen Teema on kyllä ikuinen, sitä on sitten iisi täydentää melkein millä tahansa muilla Iittalan astioilla.

 15. Oi, miten blogisi valokuvat ovat aina niin huikaisevia ja tyylikkäitä! Blogisi on kokonaisuus, joka koukuttaa juuri tuolla niin tavallisella, mutta kuitenkin niin kepeän boheemilla arjella. En oikein tiedä, miten olisin sanonut, että blogisi on ihan huippu :)

 16. Kuvasi ovat henkeäsalpaavan kauniita. Sain minäkin monta vinkkiä astioiden uusista käyttötarkoituksista Käytän Kartio-laseja pieninä kukkamaljakoina ja lautasia kulhojen kansina tai muuta tavallista. Kynsien lakkauskuvassa näkyvässä lakassa on kaunis sävy, mitähän se mahtaa olla?

 17. Ohhoh ompa ihanat kuvat! Alko ihan hyrisyttää tuo harmaa Kastehelmi. Itelläni ei oo ku Kartioo.

 18. Minulta löytyy essence valkkarilasit ja kartioita eri väreissä juomalaseina. Teema on joskus tulevaisuudessa arkiastiasto, toivottavasti.

  • AAAHAHAHA! Apua, en kestä. Mietinkin, että jokin tuossa oli pielessä, mutta en väsyneillä aivoilla saanut kiinni mikä se oli. Kiitos, korjattu!

  • Hei huippua Marta että tykkäsit! Joo, kakkuvatikeksintö on kyllä pelastanut monet kattaukset, ja toimii se tietysti muidenkin herkkujen tarjoiluun kuin pelkästään kakkujen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.