Arkistojen aarteet ~ Tyylisäännöt

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2008 blogissa, jota kirjoitin nimellä Paras aika vuodesta. Viime syksynä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun perustin blogin. Arkistojen aarteet -tunnisteen alta löydät muita vanhoja juttuja.

Mies on paennut sohvan nurkkaan ja seuraa kahvikuppi kädessä epätoivoisia yrityksiäni löytää päällepantavaa. Farkut eivät tunnu tänään oikealta, joten vaihdan ne minihameeseen. Sitten tajuan, että harmaa tyköistuva t-paita on aivan väärä seuralainen minihameelle ja korvaan sen väljällä neuleella. Mitä vikaa siinä tiukassa t-paidassa oli? mies kysyy toiveikkaana ja katuu välittömästi kysymystään, kun tiedustelen kiukkuisena miten ihmeessä voisin käyttää tyköistuvaa t-paitaa lyhyen minihameen kanssa.

Jokaisella naisella on omia pukeutumiseen liittyviä sääntöjä, jotka saavat miehet hämmennyksiin – tässä omani.

1 ~ Jos asukokonaisuuden alaosa on tiukka, yläosan on oltava selvästi väljempi, ja toisinpäin. Tämä on tietysti vanha tyyliniksi, joka on sittemmin korvattu uudella tyyliniksillä, jonka mukaan on todellakin ok pukeutua esimerkiksi kokonaan väljään. Itsehän en tälläiseen radikalismiin veny, tasapainon pitää säilyä. Ainoana poikkeuksena on tiukka mekko, jonka päälle on puettu väljä neuletakki – mutta silloinkin on se kontrasti.

2 ~ Jos paidassa on kaulus, hiukset eivät voi olla auki. Jos solisluiden tietämillä on sekä kaulusta että hiuksia, vaikutelmasta tulee sekava. Mahdoton yhtälö. Mahdoton.

3 ~ Jos päässä on hattu, kaulassa tai korvissa ei voi olla koruja. Muuten tulee liian laitettu olo. Tämä sääntö saattaa liittyä tilanteisiin, joissa käytän hattuja: omistan vain poikamaisia lakkeja, jotka löytävät tiensä päähäni sellaisina päivinä, kun hiukseni eivät ole suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön, mistä kostoksi olen jättänyt myös meikit laittamatta ja vetänyt kasvoille vain mahdollisimman suuret aurinkolasit. Myös aurinkolasien ja hatun yhdistelmä on ongelmallinen, mutta tälläisinä päivinä on pakko joustaa jostain.

4 ~ Jos hiukset ovat auki, ei voi käyttää silmälaseja. Tästä pääsin hiukan yli kun aikoinaan leikkasin pitkät hiukseni lyhyemmäksi, eikä sääntö ole enää lainkaan niin ehdoton. Edelleen kuitenkin huomaan pitäväni hiuksiani töissä mieluiten kiinni, koska käytän työskennellessäni silmälaseja.

5 ~ Silmälasit ja korvakorut = ei ei ei. Silmälasit ja korvakorut eivät tule toimeen keskenään. Too much happening around the ear area.

Mikä on muuttunut näin kymmenen vuotta myöhemmin? Oikeastaan kaikki. Sääntöjä on yhä, mutta ne ovat aivan toiset. Ehkä teenkin päivitetyn listan vuoden 2018 tapaan! 

14 thoughts on “Arkistojen aarteet ~ Tyylisäännöt

 1. Tuo silmälasit ja korvakorut -yhdistelmä ei tosiaan toimi. Pienet napit ja yksittäinen lävistys korvassa voi vielä mennä yhteen silmälasien kanssa, mutta lasit ja isot korvikset tekevät ilmeestä raskaan ja tätimäisen. Tähän kaikkeen kun yhdistetään vielä pitkät, auki olevat hiukset, otsatukka ja kauluspaita, niin aika tunkkaiselta näyttää. Yksinkertaisuus ja selkeys näyttää useimmiten tyylikkäimmältä kaikessa. Liika värikkyys häiritsee varsinkin nyt kesän lähestyessä, kun suomalaiset (erityisesti keski-ikäiset) naiset kaivavat kaikki värilliset vaatteet kaapeistaan ja pukevat ne yhtä aikaa ylleen. Värikäs asuste (laukku tai kengät yms.) piristää asua, jos se on kauttaaltaan tumma ja yksivärinen. Mulla on näköjään aika paljon näitä sääntöjä ;) Tärkeintä on kuitenkin, että on vaatteet yllä eikä kuljeta kesälläkään kaupungilla ilman paitaa (miehet) tai pikkutopissa yhdistettynä string-sortseihin (naiset) :D

  • Kyllä, siis juuri noin! Tulee hälyinen vaikutelma, too much happening. Kaipaan selkeyttä.

   Mua ei tosin haittaa yhtään mitä muilla on päällä, lähinnä häiriinnyn näistä jutuista omassa habituksessani :D

 2. Tämä menee nyt hiukan aiheen vierestä mutta.. Saako udella että eikös sulle tehty muistaakseni silmien laserleikkaus? Onko näkösi siis huonontunut uudelleen? Mulle on tehty laserleikkaus ajat sitten. Ja siitä johtuvista komplikaatioista ja näön uudelleen huononemisen takia joudun käyttämään rillejä. Ja näöntarkkuus on silti alentunut, juuri noiden komplikaatioiden takia. Olisin niin halunnut elää rillittömänä. Että uteliaisuuttani kyselen, kun kaikkialla hehkutetaan laserleikkauksen ihanuutta. Esim. itselläni on pimeännäkö nykyään todella huono ja spottilamput häikäisee. Mutta kaikilla se leikkaus ei mene niin kuin toivoisi tai sitten näkö huononee uudelleen vuosien kuluessa..

  • Moikka, muistat ihan oikein, mulle on tehty laserleikkaus. Tämä teksti silmälasikohtineen on siis kirjoitettu 10 vuotta sitten vuonna 2008, eli aikana ennen leikkausta.

   Mulla leikkaus meni superhyvin ja näöstä tuli täydellinen. Hämäränäkö on huono, mutta se oli huono jo ennen leikkausta, joten siinä suhteessa ei tapahtunut muutosta.

 3. Kiva kuulla, että joku muukin on joskus huomannut tuon, että kauluspaidat ja auki olevat hiukset ei vaan toimi :D – vaikket enää oliskaan samaa mieltä. Itse jatkan edelleen kyseisellä linjalla. :)

  • Haha! Kyllä! Mutta täytyy myöntää, että mulla tämä on muuttunut tässä kymmenessä vuodessa. Ei jostain syystä häiritse enää.

 4. Onneksi sain silmälasit vasta vähän yli kaksikymppisenä niin ei ollut enää tuollaisia sääntöjä. Piilareita olen kokeillut, mutta en tykkää säätää niiden kanssa. Harmi sikäli, mutta paljon helpompi laittaa vaan lasit päähän. Muuten minua ei rillit häiritse, mutta täytyy myöntää, että silmämeikki näyttää paremmalta ilman laseja. Hmm, tiivistettynä siis: Rillipäät älkää waiwautuko.

  • No, omassa päässähän nämä säännöt ovat. Eikä nämä asiat häirinneet minua muiden pukeutumisessa, vain omassani.

 5. Ah odotan sitä päivitettyä postausta :D Nää on niin huippuja ja löytyy niitä iteltäkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.