Enemmän energiaa: Testissä nestemäiset rauta- ja vitamiinivalmisteet

Kaupallinen yhteistyö Salus ja Asennemedia

Oma hyvinvointi on alkanut viime vuosina kiinnostaa ihan toisella tavalla kuin ennen. Se liittyy osin ikään, mutta sitäkin enemmän oivallukseen siitä, että voin todellakin itse vaikuttaa siihen miten voin. Elämässä tapahtuu paljon asioita, joita emme saa itse valita, mutta olivatpa lähtökohdat mitkä tahansa, omilla elintavoilla ja valinnoilla on iso vaikutus arkeen ja jaksamiseen.

Omia lähtökohtiani voisi kutsua haastavaksi, sillä kehoni on vyyhti erilaisia ongelmia, joista on vaikea sanoa mikä on syy ja mikä seuraus. Minulla on krooninen sairaus nimeltä endometrioosi joka aiheuttaa kipujen ohella mm. väsymystä ja jatkuvan matala-asteisen tulehdustilan. Olen sairastanut sitä teini-iästä asti, mutta se diagnosoitiin vasta vuosi sitten ja siitä saakka olen etsinyt ja kokeillut mahdollisimman luonnonmukaisia keinoja saada oireita hallintaan.

Taustalla on myös koko aikuisiän jatkunut uupumusputki, jonka olen saanut katkaistua vasta pari vuotta sitten. Kun aloittaa työnarkomaanin uransa 16-vuotiaana tekemällä lukion ohella yliopisto-opintoja ja töitä, eikä pidä säännöllistä syömistä, liikuntaa tai yöunia erityisen tärkeinä, ehtii vuosien varrella saada aikaan monenlaista vahinkoa. Näitä seurauksia olen viime vuosina yrittänyt korjata ja opetella uusia rutiineja, yksi asia kerrallaan, omien voimieni puitteissa. Samaa kokeneet tietävät, että prosessi on vähintään yhtä paljon henkinen kuin fyysinen, sillä juurisyy on korvien välissä eikä täpötäydessä kalenterissa.

Kaiken lisäksi elimistöni reagoi huonosti pohjoiseen kaamokseen ja juuri näihin aikoihin vuodesta olen yleensä kaikkein väsyneimmilläni. Vaikka nukkuisin paljon, söisin hyvin, liikkuisin ja heräilisin kirkasvalolampun kanssa, olen syksyisin niin uupunut, että tekee mieli kaatua vaatteet päällä sänkyyn heti kun tulee pimeää. Tilanne on ollut tuntuvasti parempi niinä vuosina kun olen viettänyt osan syksystä jossain lämpimässä, parikin viikkoa aurinkoa  on antanut energiaa talvikuukausista selviytymiseen.

Osana “varjosta takaisin ihmiseksi” -projektiani olen yrittänyt syödä viimeiset pari vuotta terveellisemmin ja monipuolisemmin. Olen täydentänyt ruokavaliota tarpeen mukaan vitamiineilla ja lisäravinteilla, pistellyt siis pillerimuodossa poskeen kaikenlaista d-vitamiinista sinkkiin ja magnesiumiin. Suurin haaste hajamieliselle ja väsyneelle on ollut niiden muistaminen: niistä ei ole hyötyä siellä keittiön kaapissa, vaan niitä pitäisi muistaa oikeasti myös syödä.

Toinen haaste on ollut lisäravinteiden imeytyminen. Imeytymiseen vaikuttaa moni asia: mihin aikaan ja minkä kanssa lisäravinteet nautitaan, missä muodossa ne ovat sekä tietysti kehon kyky hyödyntää ravintoaineita. Esimerkiksi suolistosairaudet (tai suolistoon kasvanut endometrioosi) heikentävät merkittävästi ravinteiden imeytymistä. Elimistön jatkuva tulehdus- ja stressitila ei auta sekään.

Raudanpuutos on yleisin ravintoperäinen puutos kaikkialla maailmassa. Rauta edistää punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja hapen kuljetusta kehossa, ja sen puute aiheuttaa monenlaisia oireita. Veriarvoni on tutkittu useita kertoja mm. kilpirauhasongelmien poissulkemiseksi ja hemoglobiiniarvoni ovat normaalit, mutta olen alkanut epäillä, että ferritiini- eli varastorauta-arvoni ovat liian alhaiset, sillä minua on huimannut, hengästyttänyt ja hermostuttanut jatkuvasti. Ferritiinistä puhutaan tällä hetkellä paljon, sillä vähiin käynyt varastorauta on osoittautunut yllättävän yleiseksi ongelmaksi, vaikka rauta-arvot sinänsä olisivat kunnossa. Söin kuurin rautatabletteja, mutta ne eivät imeytyneet, aiheuttivat vaan vatsakipuja.

Jollain tavalla tykkään tästä koruttoman funktionaalisesta saksalaisesta estetiikasta.

Kun Salus kysyi olisinko kiinnostunut kokeilemaan nestemäisiä ravintolisiä, oli hyvin helppo innostua, sillä olin muutenkin juuri miettinyt nestemäisiin tuotteisiin siirtymistä niiden paremman imeytyvyyden vuoksi.

Salus on ollut olemassa yli sata vuotta: tohtori Otto Greither perusti yrityksen Saksassa vuonna 1916. Salus-tuotteet ovat puhtaista, pääosin luomulaatuisista raaka-aineista valmistettuja korkealuokkaisia ravintolisiä eikä niissä ole keinotekoisia väri-, makeutus- tai säilöntäaineita. Yrtti- ja hedelmäpohjaisista tuotteista on apua niin immuniteetin parantamisessa kuin rautavarastojen buustaamisessa. Yritystä vetää nykyään perustajan poika Otto Greither, jonka WWF palkitsi vuonna 2003 vuoden EKO-johtajana, tunnustuksena toiminnastaan ympäristön ja luonnon hyväksi.

Sain testiin kaksi tuotetta. Kulttimainetta nauttiva, yli satavuotias Salus Floradix on nestemäinen, hellävarainen rautavalmiste väsymykseen ja uupumukseen. Floradix sisältää vatsaystävällistä, orgaanista rautaglukonaattia. Yrttipohjaisessa vesiuutteessa on myös raudan imeytymistä edistäviä hedelmä- ja aminohappoja, C-vitamiiniputoista ruusunmarjauutetta sekä B-vitamiinia.

On olemassa myös erikoisruokavaliota noudattaville sopiva versio, Salus Floravital, joka hiivattomana, gluteenittomana ja makeuttamattomana sopii vegaaneille, keliaakikoille tai hiiva-allergisille raudan saannin täydentämiseen.

Tutkiskelin asiaa, ja opin, että raudan imeytymisen kannalta ei ole ollenkaan yhdentekevää minkä valmisteen valitsee: Floradixin ja Floravitalin sisältämä ferro-muodossa oleva rauta (Fe2+) imeytyy huomattavasti tehokkaammin kuin ferri-muodossa oleva rauta (Fe3+).

Samalla otin käyttöön Salus B-vitamiinit, joka sopii stressaavien elämäntilanteiden tueksi: vähentää väsymystä, antaa lisää energiaa ja edistää hermoston toimintaa. Valmiste sisältää monipuolisesti eri B-vitamiineja ja on gluteeniton, laktoositon ja vegaaneille sopiva.

Ensivaikutelma oli tosi positiivinen. Olin odottanut melko tymäkän makuista litkua, mutta b-vitamiinivalmiste maistuu hyvältä, hedelmäiseltä, vähän appelsiiniselta. Myös rautavalmiste tuo mieleen mehun, ehkä ruusunmarjan, jota se sisältääkin. Muutaman kerran suuhun on jäänyt aavistuksen rautainen jälkimaku, mutta pahalta se ei ole maistunut koskaan.

B-vitamiinia olen ottanut kerran päivässä, rautaa kahdesti, sillä päiväannos imeytyy paremmin kahdessa osassa nautittuna. Välillä olen unohtanut aamuannoksen ja ottanut illemmalla tupla-annoksen. Yleisesti ottaen olen muistanut melko hyvin, sillä jääkaapissa säilytettävät tuotteet osuvat silmiin heti aamusta kun hamuilen jääkaapista kahvini seuraksi kauramaitoa.

Rauta olisi hyvä syödä puolisen tuntia ennen ruokailua ja välttää nauttimasta samalla aterialla kofeiinia, kalsiumia ja viljatuotteita, koska ne heikentävät raudan imeytymistä. En ole pystynyt toteuttamaan tätä ihan optimaalisella tavalla, sillä juon aamupalan ohessa aina kahvia, mutta arvelen, että jään kokonaiskuvassa kuitenkin plussan puolelle, koska mikä tahansa päivittäin nautittu rauta on parempi kuin nauttimatta jäänyt rauta.

Entäpä tulokset? On tietysti selvää, että mitkään lisäravinteet eivät tee ihmeitä, jos sairastaa endometrioosia, kärsii kaamosväsymyksestä ja yrittää toipua 20 vuoden uupumusputkesta pelkkiä elintapoja parantamalla, ilman mahdollisuutta kunnolliseen sairaslomaan. Olen silti huomannut selvän eron aiempaan: huimaus ja selittämätön hengästyminen on kadonnut täysin. Myös väsymys on helpottanut, ei hävinnyt (se olisikin jo todellinen ihme) mutta olen selvästi energisempi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Eron huomasi jo viikossa sen jälkeen kun aloitin nestekuurini. Nyt vaikutus on tehostunut entisestään, kun aloitin säännöllisen yinjoogan.

Nestemäiset rautavalmisteet sopivat useimmille, enkä minäkään ole saanut tästä vatsavaivoja. Se tarkoittaa, että tätä pystyn käyttämään jatkossakin. On olemassa valmisteita, jotka sisältävät enemmän rautaa kuin Floradix ja sisarensa Floravital, mutta tehokkuudesta ei ole hirveästi iloa, jos elimistö ei sitä siedä tai pysty sitä hyödyntämään.

Aion lähiaikoina tarkistuttaa ferritiiniarvoni ja selvittää saanko varmasti nyt tarpeeksi kaikkea mitä kehoni tarvitsee, mutta nämä tuotteet jäävät jokatapauksessa vakikäyttöön! Jos aihe kiinnostaa, kannattaa tsekata myös Idan kirjoitus kokemuksistaan.

Salus-tuotteita on helppo löytää ympäri Suomen. B-vitamiinivalmistetta (noin 19€/250ml) saa luontaistuotekaupoista ja apteekeista, rautavalmistetta (noin 14€/250ml ja noin 24€/500ml) lisäksi myös hyvinvarustelluista marketeista.

Salus on myös vastuullinen valinta. Luomuraaka-aineisiin panostava yritys on tarkka myös tuotantonsa, varastointinsa ja kuljetustensa ympäristövaikutuksista. Nestemäiset raaka-aineet ja hunaja ostetaan kierrätysastioissa ja kaikki sähköntuotanto tulee 100% uusiutuvista energianlähteistä, joista jopa 60–90% syntyy paikan päällä vesi- ja aurinkovoimalla. Tehtaissa on energiatehokkaat ilmanvaihtojärjestelmät ja veden kulutus on minimoitu. Kasvijäte hyödynnetään läheisessä biokaasulaitoksessa. Kaikki pakkausmateriaalit ovat tietysti ympäristöystävällisiä.

Raudanpuutteesta voi lukea lisää täältä. Sen yleisimpiä oireita ovat heikotus ja väsymys, jotka ovat varmasti monille tuttuja tähän aikaan vuodesta. Jos kuitenkin tuntuu, että syksyn pimenemisestä ja säännöllisistä elämäntavoista huolimatta on tavallista uupuneempi olo, on hyvä tsekata saako ruokavaliostaan tarpeeksi rautaa. Varsinkin kasvissyöjien kannattaa olla tarkkana raudan suhteen, sillä rautaa imeytyy paljon liha- ja kalaruoista.

Miten ruudun sillä puolen jaksellaan?

PHOTOS BY STELLA HARASEK

18 thoughts on “Enemmän energiaa: Testissä nestemäiset rauta- ja vitamiinivalmisteet

 1. Pingback: Väsymys veks & voimaa rautavalmisteesta - Jonna Leppänen

 2. Heh, pakko vinkata vielä yhdestä saksalaisesta rautamehusta, googlaapa Rotbäckchen, “punaposki”, siinäpä saksalaista vintage-estetiikkaa!

  Tuota mehua tuntuu menevän paljon kaupaksi, vanhemmat ostavat lapsilleen, siinä myös rauta ferro-muodossa. Täytyypä itsekin kokeilla, ainesosista löytyy raudan lisäksi rypäle-, karhunvatukka- ja acerola-kirsikka -mehua sekä hunajaa, eli voi olla, että maistuukin aivan hyvältä.

  Saksa on kyllä oikea luonnonlääkkeiden, yrttien ja rohdosten maa. Lääkinnällisiä (ja herkullisia!) yrttiteelaatuja löytyy aina hyllymetreittäin kaupoista ja apteekista saa flunssaan mukaansa sekoituksen tabletteja, joiden joukosta löytyy aina muutama homeopaattinen yllätys.
  Terkkuja täältä! :-)

 3. Floradix eli Kräuterblutsaft on ihmeaine. Sillä nostin synnytyksessä romahtaneen hb-arvon kohdilleen.
  Ja paljon myöhemmin, kun minulla todettiin vakava raudanpuuteanemia (syinä mm. endo sekä runsaat kuukautiset), oli Floradix ainoa, jota maha kesti ja joka todella nosti sekä hb-arvon että ferritiinin.

 4. Mulla on syystä jos toisesta ongelmia ravintoaineiden imeytymisen kanssa, rauta mukaan lukien. Käytin aiemmin Floradixia, joka kyllä nosti ferritiiniarvoja, mutta värjäsi myös hampaita. Tällä hetkellä käytän suihketta, josta raudan pitäisi ymmärtääkseni imeytyä hyvin (ensi viikolla se nähdään verikokeissa!), mutta sekin näyttää aiheuttavan värjäytymiä hampaisiin – joskaan ei niin pahasti, kuin Floradix. Hammaslääkärireissu on silti edessä. Ärsyttävää, koska muuten nestemäiset rautavalmisteet ovat toimineet kohdallani tabletteja paremmin.

  • Aaa, voi harmi! Itse en ole törmännyt tähän ongelmaan ollenkaan. Mutta ainahan voi vetää sitä pillillä!

 5. Itselläni on suolistosairaus ja tuota Floradixiä olen käyttänyt. Se nostaa miulla hb-arvoja hyvin, mutta oikeaan ongelmaan se ei auta, eli varastorauta kuluu pois, kun suoli vuotaa verta. Itse sain lopullisen avun b12-piikeistä (niitä ei määrätä normi-ihmisille!), ja niillä on hemoglobiini ja ferritiini pysynyt kunnossa jo melkein 10 vuotta. Minulla kun ei b12 imeydy, se on pakko hoitaa piikeillä. Jos olisin “normaali-ihminen” keskittyisin b12-vitamiinin saantiin, itselläni se auttoi myös raudan imeytymiseen.

  • Ah, voi ei! Onneksi olet saanut toimivaa apua. Suolistosairauksien kanssa täytyy tosiaan olla eri tavalla tarkkana.

 6. Kiitos että mainostat tätä tuotetta! Itse löysin Floradixin lääkärin (!) suosituksesta raskausaikana ja olin todella tyytyväinen. Apteekissakin ihmetettiin että ihan tosissaanko lääkäri suositteli :) Auttoi tuolloin, tällä hetkellä tosin tarvetta ei ole kun varastoraudatkin on tapissa…

 7. Se on tullut nyt testattua, että koska imeytyminen on niin huonoa, niin 1-2 pulloa nestemäistä rautaa ei tunnu vielä missään, käyttöä täytyy jatkaa pitkään.. Ja ehkä aloittaa taas uudestaan, näköjään se vaje mikä on tullut vuosien(vuosikymmenten) aikana ei korjaannu puolessa vuodessa. Tsemppiä!

  • Jooo, se on selvä että yksi kuuri ei vielä riitä, jos puutosta on jatkunut kauan. Itse vedän näitä nyt koko ajan, pidän vaan pienen tauon pullojen välissä.

 8. Kiitos tästä postauksesta! Mielenkiintoinen vaihtoehto, joka lähtee kokeiluun. Itse en voi tablettimuodossa rautaa syödä, koska niistä tulee järjettömän paha olo, siis oksettava. Josko tämä nestemäinen olisi erilaista ja pystyisin sitä käyttämään. Koska tarvetta on.

 9. Kiinnostaisi kyllä kokeilla, tekisikö lisärauta jotain ololle. Olen kokeillu vuosien varrella vaikka mitä ravintolisiä ja superfoodeja, mutta mistään en ole huomannut mainittavia vaikutuksia. Ainoa ravitsemukseen liittyvä terveysjuttu, mistä olen koskaan huomannut vaikutusta, oli mehustuksen aloittaminen. Siis kunnon vihermehujen. Silloin tunsin fyysisesti, kuinka aivosumu poistui ja sain valtavasti virtaa. Laitoin mm. viikossa eteenpäin projektin, jota olin pyöritellyt mielessäni kuusi vuotta (!). Itseasiassa siitä seuranneet asiat vaikuttavat vieläkin elämääni hyvällä tavalla :) Tuon alun jälkeen mehustuskaan ei ole enää vaikuttanut yhtä radikaalisti. Mutta joku ravintoaineiden puutos oli varmaan silloin.

  • Moikka, se voi olla että sulla on ollut sama kuin mulla, ravinteet ei imeydy eikä siksi tunnu missään. Nestemäisenä ne imeytyy paljon paremmin, sitä ehkä tukee myös sun havainto siitä miten hyvin mehut tepsi sun oloon?

 10. Minulla on sellainen muistkuva, että rautalisää ei nautita aterioiden yhteydessä. Vai onko noissa nestemäisissä eri systeemi? No pääasia kai, että muistaa ottaa.

  Mä olen huomannut raudanpuutteen itsellä siten, että alkaa tehdä mieli verilettuja : ) Talviaikaan on pakko syödä D:tä isot annokset, että ei yöunet veny kellon ympäri.

  • Noin 30 min ennen ateriaa! Huh, ymmärrän. Joo, D-vitamiinin tankkaus on nyt myös aloitettu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.