Nykymaalaustaidetta Kaapelitehtaalla

Sain suureksi ilokseni kutsun tulla ennakkoon tutustumaan Taidemaalariliiton Teosvälityksen myyntinäyttelyyn, joka aukeaa yleisölle tänä lauantaina. Ei ollut varsinaisesti vaikeaa saada minua paikalle, sillä olin ajatellut jokatapauksessa tehdä täsmäiskun näyttelyyn heti viikonloppuna. Näyttely palvelee taiteen ystäviä 15. maaliskuuta saakka, mutta aavistelen, että parhaat löydöt tehdään heti ensimmäisinä päivinä, vaikka ostettujen teosten tilalle tuodaankin täydennystä pitkin matkaa.

Viikko sitten Kaapelitehtaalla oli esillä taidegraafikoiden ja kuvanveistäjien töitä, tällä kertaa luvassa on nykymaalaustaidetta yli 600 taiteilijalta. Museoiden ja gallerioiden näyttelyt ovat perinteisesti tarkoin kuratoituja, mutta näin laajaan myyntinäyttelyyn päätyy luonnollisesti monenlaisia teoksia: kyseessä on siis mahtava tilaisuus tutustua suomalaisen maalaustaiteen nykyhetkeen ja poimia ehkä joukosta uusia seuraamisen arvoisia taiteilijoita. Vuosittainen tapahtuma on ilahduttavassa kasvussa: yhdeksän päivän aikana odotetaan tänä vuonna noin 25 000 kävijää. Taidemaalariliitto kutsuu näyttelyä Suomen suurimmaksi kuvataidetapahtumaksi, mitä se kävijämääriensä ja kokonsa puolesta varmasti onkin.

Ihan käsittämätön määrä taidetta! 

Piipahdimme paikalla keskiviikkona, kun mittava ripustusurakka oli Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa hyvässä vauhdissa ja valtaosa yli 1700 teoksesta riippui jo seinillä. Kuljeskelimme koiran kanssa aistimassa tunnelmaa, millä tarkoitan, että aistin nenälläni niin paljon kuin pystyn – öljyväri ja tärpätti vaan tuoksuvat niin hyvältä. Ripustustehtävään oli palkattu liiton omia taiteilijoita, joille homma on omien näyttelyidensä pystyttämisen kautta tuttua. Kaikkialla oli tikkaita, porakoneita, rullakoita täynnä taidetta ja välillä useamman ripustajan voimin liikkuvia suuria teoksia. Rento tunnelma ja tekemisen meininki.

Kirsti Tuokon upeita pleksitöitä on myynnissä kaksin kappalein. Kannattaa ottaa Kirsti seurantaan, jos ei ole jo. Instagram on loistava kanava monen taiteilijan tekemisten seuraamiseen.

Saija Starrin naisfiguurimaalauksissa hehkuvat pastellit ja neonsävyt. Ah aikoja, asuimme taidekouluvuosina tovin kämppiksinä. Muistan, että ostin niinä vuosina omakseni yhden Saijan työn, mutta mihin se onkaan joutunut vuosien varrella?! Olen ihan varma, että joku apuna olleista ystävistä on kähveltänyt sen jonkun muuttoni yhteydessä.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja paikalle kannattaa ilman muuta tulla myös vain katselumielessä, nauttimaan taiteesta ja etsimään uusia suosikkitaiteilijoita. Varsinkin kirkkaana päivänä Merikaapelihalli valtavine ikkunoineen on itsekin yksi taideteos. Eniten porukkaa on varmasti liikkeellä nyt viikonloppuna, ensi viikolla arkipäivinä on varmasti väljempää. Aikaa kannattaa varata riittävästi, sillä näyttely on tosiaan valtavan laaja ja nähtävää riittää. Jos kiertää tilan useamman kerran, saattaa huomata, että esiin nousee aivan eri työt, jopa sellaisia joita ei ensimmäisellä kerralla huomannut lainkaan.

Junosta on tullut lukuisten näyttelyvisiittien myötä kokenut taidekoira: se kiertää tilat huolellisesti nurkkia myöten ja nuuhkii teoksia asiantuntevasti kunnioittavan etäisyyden päästä. Junon suosikki taisi olla koira-aiheinen teos, jossa – kuten kuulimme ripustushommissa olleelta taiteilijalta – on ollut mallina mäyräkoira. Juno oli itse suksee paikalla olleiden taiteilijoiden keskuudessa: ripustustyö pysähtyi useammin kuin kerran, kun se kipitti uteliaana paikalle katsomaan mitä tapahtuu. Sillä on tapana ystävystyä uusien ihmisten kanssa kaikkialla missä kulkee. Tämäkin näyttely on siis erittäin koiraystävällinen.

Marjatta Holman molemmat työt olivat ehdottomasti suosikkieni joukossa.

Vasemmalla Juha Vanosen työ, jota olen ihaillut Taidelainaamon sivuilla.

Alunperin Teosvälitys perustettiin palvelemaan museoiden, säätiöiden ja valtion taideostajia, mutta nykyään sinne ovat tervetulleita ihan kaikki. Myyntinäyttelyn tavoite on löytää mahdollisimman monelle teokselle uusi koti, sillä kaikki työt ovat myynnissä. Hintahaitari on laaja, karkeasti sanottuna satasesta kymppitonniin – tapahtuma palvelee sekä ammattimaisia ostajia, taidekeräilijöitä että taiteen ystäviä, jotka kaipaavat jotain uutta kotiinsa. Hankinnan saa heti mukaansa ja maksun voi halutessaan hoitaa ostoksen suuruudesta riippumatta korottomalla osamaksulla.

Aijaijai. TEOS 2020 -näyttelystä lähdimme tyhjin käsin, mutta nyt vähän jäi nyt kutkuttelemaan ainakin kaksi työtä. Kotonakin olisi seinillä vielä tilaa. Saa nähdä miten käy. Täytyy viikonloppuna piipahtaa ehkä uudestaan.

Taidemaalariliiton Teosvälitys
Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Helsinki
7. – 15.3.2020
Ma–pe 12–18, la–su 11–17

PHOTOS BY STELLA HARASEK

2 thoughts on “Nykymaalaustaidetta Kaapelitehtaalla

  1. Hei kiitos, ihania nämä taidevinkit, nää tapahtumat menis multa muuten täysin ohi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.