Olen viime vuosina koittanut opetella keskittymään niihin asioihin, jotka löytyvät jo kaapistani sen sijaan, että haaveilisin uusista hankinnoista. Harjoittelu kannattaa: siitä on tullut koko ajan helpompaa! Asiaa auttaa se, että olen tullut jatkuvasti kriittisemmäksi sen suhteen millaisia asioita päästän kaappiini. Okei, tuo kuulostaa siltä että pukeudun nykyisin pelkkiin minimalistiin pellavakaapuihin – ei sentään. Tyyli on sama kuin ennenkin, mutta olen vaan huomannut, että kannattaa mieluummin omistaa viisi aivan ihanaa mekkoa kuin viisitoista ihan-kivaa. Vähemmän, mutta parempaa. Olen tainnut huutaa tuota koko blogini historian ajan, mutta tuntuu, että olen alkanut vasta viime aikoina oivaltaa mitä kaikkea se oikein tarkoittaa.
Seuraa katsaus tämän hetken suosikkiasioihini. Tämä teksti on osa Vaatevallankumousta, jonka yhtenä tavoitteena on vähentää kulutusta kannustamalla meitä kiintymään vaatteisiin, jotka jo omistamme, ja pitämään niistä huolta, jotta ne kestäisivät mahdollisimman kauan.

Olen näistä kengistä niin onnellinen! Olen haaveillut Chloen niittinilkkureista viimeiset viisi vuotta ja käynyt kuola valuen sovittelemassa niitä, mutta minun ja nilkkureiden onnellisen loppuelämän välissä oli yli tonnin hintalappu. Vaikka tilillä olisi lojunut ylimääräinen tonni, en olisi sijoittanut sitä kenkiin, oma kipurajani kulkee jossain paljon paljon matalammalla. Päätin, että ostan kengät, jos löydän ne joskus käytettynä alle 250 eurolla – ja lopulta se ihme tapahtui. En etsinyt niitä mitenkään aktiivisesti, yksi päivä ne vaan ne osuivat eteen juuri oikeassa koossa, kun tuttu tyyliniekka oli päättänyt luopua omistaan. AAAAH! Kannatti odottaa: lesti istuu täydellisesti, niissä jaksaa painella pitkiäkin päiviä ja ne näyttävät törkeän hyvältä ihan kaikkien vaatteideni kanssa. Tykkään myös ajatuksesta, että nilkkurit ovat nähneet paljon elämää ennen minua ja paljon kilometrejä on vielä edessä, kun vaan pidän niistä huolta.

Rakastan tätä villahuivia. Johonkin persikan ja vaaleanpunaisen välimaastoon putoava sävy tuo kasvoille hehkua ihan eri tavalla kuin lempivärini musta tai melkein-musta-harmaa. Tykkään yhdistää huivin kokomustiin asuihin: ne näyttäisivät tähän aikaan vuodesta muutoin vähän ankeilta, mutta muhkea, puuterinen huivi tuo niihin tuulahduksen kesää.
Se on tietysti myös superkäytännöllinen, tarpeeksi tiheä lämmittääkseen kylmällä, mutta riittävän ohut lähteäkseen mukaan vaikka Ranskan lomalle. Ekologisesti ja eettisesti valmistettu luottohuivi kulkeekin usein mukana reissussa. Sain sen viime vuonna Korkeavuorenkadun Tikausta ja tiesin jo silloin miten mahtava se on, koska omistan sen myös mustana. Suomessa tarvitsee huiveja ympäri vuoden, joten molemmille riittää käyttöä.

Korut eivät teknisesti ottaen ole vaatekaapissa, mutta ei takerruta nyt sivuseikkoihin. Käsintehty ruusukvartsisormus on Santorinilta tuotu matkamuisto muutaman vuoden takaa. Se on (ei enää niin) salainen taikasormus, joka suojelee huonoilta päiviltä. Käytän sitä välillä ihan joka päivä – ehkä sellaisina viikkoina, kun huonoille päiville on erityisen kohonnut riski – ja sitten se saa ladata energiaa hetken, kunnes löydän sen uudestaan. Teen samaa myös vaatteille ja kengille, nostan kaapista esiin tiettyjä juttuja joita saatan käyttää monta viikkoa, kunnes poimin esiin seuraavat ja annan edellisten levätä.

Filippa K:n musta pikkulaukku on kuulunut vakiovarusteisiini viimeiset kahdeksan tai yhdeksän vuotta, joten uskalsin luottaa siihen, että toisellekin riittäisi käyttöä. Ostin konjakinruskean version viime syksynä ja olen tykännyt siitä yhtä paljon kuin mustastakin. Käytän jompaakumpaa joka päivä, siis oikeasti ihan joka päivä kun käyn koiran kanssa ulkona tai kaupassa tai palaverissa, jonne ei tarvitse viedä tietokonetta mukaan. Malli on tarpeeksi simppeli toimiakseen kaikkiin tilanteisiin ja asuihin, nahka on pehmeää ja koko on täydellinen, siihen mahtuu kaikki tarvittava eikä yhtään enempää.

Kevään käyttökelpoisin vaatekappale on ehdottomasti musta kukkamekko, jonka sain Dotsista viime vuoden puolella. Olen käyttänyt sitä niin paksun takin alla Helsingissä kuin sandaalien kanssa reissussa. Tarpeeksi rento arkeen, helppo asustaa kemuihin. Huomaan tarttuvani tähän aina kun en tiedä mitä pukisin päälle, ja se on aina hyvä valinta. Olisipa kaikki elämässä yhtä yksinkertaista ja helppoa kuin tämän mekon kanssa.

Hän ei ole lempivaate, vaan lempikoira.
Tänään tulee kuluneeksi tasan viisi vuotta sitten, kun vaatetehdas romahti Bangladeshissa ja 1138 ihmistä kuoli. Tragediasta syntyi Vaatevallankumous, englanniksi Fashion Revolution, joka järjestetään yhä vuosittain, jotta vaateteollisuudesta tulisi vastuullisempi ja läpinäkyvämpi. Sitä tarvitaan kipeästi yhä: suurin osa tuoreista onnettomuuksista ei kantaudu meidän korviin asti, mutta pelkästään Bangladeshissa kuoli viime vuonna 426 ihmistä yli 300 tehdasonnettomuudessa.
Ympäristömme kannalta vielä suurempi ongelma on, että vaateteollisuus käyttää hurjat määrät vettä, energiaa ja maapinta-alaa, mutta silti suurin osa vaatteistamme päätyy kaatopaikalle aivan liian nopeasti. Parasta mitä voimme tehdä on kuluttaa fiksummin: ostaa vähemmän, mutta parempilaatuisia vaatteita, vastustaa kertakäyttömuotia ja turhia heräteostoksia, jotka jäävät kaapin perälle. Kaikkein tärkeintä on sitoutua niihin vaatteisiin, jotka meillä on: käyttää niitä, rakastaa niitä ja pitää niistä hyvää huolta.
Vaatevallankumousta vietetään tällä viikolla ja kampanja järjestetään yhtä aikaa yli sadassa maassa – kurkkaa täältä miten voit olla mukana.
PHOTOS BY STELLA HARASEK
Tärkeä asia, ja hienoa, että nostit sen esille. Olen mukana.
Ihana kuulla ♥
Tuo mekko on niin kaunis!
Niin ON!
Oi, nuo Chloen niittinilkkurit ovat ihanat ja myös oman haavelistani kärkipaikalla heti Hermes-vyön takana. Onnittelut uusista kengistä!
Kiitos, olen ihan supertyytyväinen että löysin ne vihdoin!
Jotenkin oman lapsosen synnyttyä maailmaan, olen havahtunut ajatukseen, että jonkun lapsi tekee minun lapseni vaatteet, jos ostan tiettyjen merkkien vaatteita. Puistattava ajatus!!
Siksi itselle merkitsee paljon se, missä maassa vaate on valmistettu.
Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että joissain maissa lasten osa olisi huono, vaikka he eivät työskentelisikään vaatetehtaassa. Täältä käsin ei pysty kaikkeen vaikuttamaan, vaikka haluaisi, mutta toki valintoja kannattaa tehdä siihen suuntaan, ettei ne ainakaan sodi omia arvoja vastaan.
Tykkäänkin blogeista (kuten sinun) , joiden sisältö ei pyöri uusien aineellisten hankintojen ympärillä, vaan muotia ja sisustusta voidaan käsitellä kestävämmästäkin vinkkelistä.
Puistattava ajatus todellakin. Ja niin, se on ihan totta että kaikkeen emme voi vaikuttaa, mutta moniin asioihin kuitenkin. Pupulandian Jenni oli julkaissut aamulla hyvän tekstin samasta aiheesta, siinä mukana myös lista konkreettisista vinkeistä: http://pupulandia.fi/2018/04/24/vaatevallankumous-vastuullisemman-muodin-puolesta/
Tosi hyvä juttu! Mulla sama projekti käynnissä. Ei ole aina niin helppo olla innostumatta kaikesta uudesta kun sitä joka suunnasta tarjotaan.
Sepäs se! Eikä ole väärin tykätä trendeistä tai haaveilla uusista asioista – on vaan hyvä miettiä niitä vähän pidemmälle.
Tämä on asia, mikä mietityttää usein. Omat valinnat eivät enää niinkään paina (ostan harkitusti ja pääsääntöisesti tarpeeseen), mutta pienen lapsen vaatettaminen ei kyllä kestä eettistä tarkastelua yhtään. Käyttövaatteiden ikä on niin lyhyt ja kulutus niin järjetön, että halvinta mahdollista ostan ja montaakaan niistä ei eteenpäin yksinkertaisesti kehtaa laittaa. Ahdistaa vähän.
Uuh, ymmärrän! Mä en ole tätä joutunut omakohtaisesti pohtimaan, mutta aihe on noussut esiin ystäväpiirissä. Monet ovat ratkaisseet tämän ostamalla mahdollisimman paljon lastenvaatteita käytettynä, laadukkaitakin kuitenkin löytyy ja niitä myydään monissa paikoissa. Ja kun omaa tarvetta ei enää ole, vaatteet kiertävät kaveripiirissä seuraavalle tarvitsijalle.