Hyviä aikeita

Jotenkin onnistun aina itseltäni salaa samaan aikaan ruksimaan kalenteriin “täydellisen vapaita lomapäiviä” ja sitten ahtamaan ne kuitenkin täyteen odotuksia asioista, joita kannattaa ehdottomasti tehdä nyt, kun kerrankin on aikaa eikä ole mitään suunnitelmia. Ei mitään mistä pitäisi stressata, päinvastoin! Kivoja juttuja, jotka selkeyttävät mieltä ja tuovat iloa!

Kuten toteuttamaan koko perheen retken Nuuksioon, jossa emme ole ikinä käyneet, järjestämään vaatekaapin, sopimaan ystävän kanssa tallipäivästä hevosten parissa, opettelemaan uppomunan tekoa, huoltamaan vähän liiankin rakastetut lempineuleet ja lukemaan ne yleissivistävät kirjat, jotka ovat odottaneet hyllyssä hetkeään niin kauan, että nolottaa.

Onneksi siinä kävi sitten kuitenkin niin, että tulin joulun alla vähän kipeäksi. En pahasti, juuri sen verran että veto oli poissa enkä sitten alkanutkaan järjestää retkiä Nuuksioon tai tallille. En jaksanut ajatella aamuisin uppomunia, vaan pysyin tutulla joululinjalla ja söin onnellisena Jarnon keittämää riisipuuroa. Miksi edes haaveilla uppomunista, kun riisipuurosesonki on kuumimmillaan? Sitäpaitsi Jarno osaa tehdä uppomunia, ehkä se riittää että toinen meistä osaa.

Vaatekaappi on edelleen sekaisin, lempineuleet nyppyisiä. Onhan tätä talvea vielä edessä, vaikka salaa ajattelenkin, että kevät alkaa tammikuusta. Järjestelen jokatapauksessa vaatekaapin sitten häämatkan jälkeen, tai sitten en, ja siltikin elämä jatkuu.

Kaiken suunnittelemattomille päiville suunnitellun sijaan nukuin, luin, nukuin päiväunia, luin vähän lisää, välillä söin ja sitten taas nukahdin. Edelleen väsyttää, eikä se johdu vain nuhasta. Olen alkanut ymmärtää, että vuosikymmenten saatossa hankittu uupumus ei ole korjattavissa muutamalla pyhäpäivällä tai kolmen viikon lomalla. Sellainen korjaa kyllä akuutimman univajeen, mutta syvempi toipuminen vie paljon kauemmin ja vaatii muutoksia kalenterissa, prioriteeteissa ja ennen muuta pään sisällä.

Nukkumisen ja lukemisen lisäksi oli ohjelmaa juuri sen verran kuin jaksoin. Kävin Tuomaan markkinoilla syömässä ystävän kanssa pelmenejä ja tekemässä muutaman täsmähankinnan: Suomessa tehtyjä mehiläisvahakynttilöitä, ortodoksiveljestön kojusta seljankukkateetä ja kaalipiirakoita (munkit olivat kuulemma paistaneet niitä edellisenä yönä aamuneljään saakka). Niin ja kotkalaiselta lammastilalta muhkea lampaantalja keittiön sohvalle, jotta laaduntarkkailijoilla olisi vetoisassa huoneessa lämmin päivystyspaikka. Karvapyllyjä ei sovi pallelluttaa.

Kaalipiirakka lepää vintagelautasella. Ei tosin levännyt kauaa.

Toinen ohjelmanumero oli etukäteen sovittu, sauna ja jouluillallinen ystävien kanssa. Olin ostanut hyvissä ajoin sitä varten pullollisen samppanjaa ja kauppahallista mätiä. Jarno haki joulukakun (Gateaustako, kysytte naureskellen leipomouskollisuudellemme, ja kyllä, sieltä juuri, koska siellä on kirkkaasti paras juustokakku) ja siinä järjestelyt sitten olivatkin. Yhdessä kun tekee saa pöydän koreaksi ilman että kenenkään tarvitsee hikoilla keittiössä kovin kauaa.

En lukenut yhtään mitään yleissivistävää, ainoastaan kirjoja joihin jaksoin sillä hetkellä keskittyä. Niitä luinkin seitsemän. Mikä onni. En muista milloin olisin ehtinyt lukea niin paljon kuin huvittaa. Onneksi ei tarvitse ihan heti hidastaa tahtia, sillä häämatka alkaa juuri. Olemmekin keskustelleet siitä, että ei sitten tehdä yhtään mitään suunnitelmia, tällä kertaa ei oikeasti mitään, ei valloiteta vuoria eikä roadtrippailla maan halki. Ollaan vaan ja lueskellaan, ei edes keskustella mistään yleissivistävästä, vaan hölötetään, kerrotaan huonoja juttuja, kuiskaillaan toistemme korvaan hölynpölyä.

Ja ehkä pieni kuntokuuri siinä sivussa? Kun kerrankin olisi aikaa?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

14 thoughts on “Hyviä aikeita

  • Heippa, täällä ollaan. Tilanne on kyllä monin paikoin todella paha ja kaikkinensa äärimmäisen surullinen. Emme ole menossa ollenkaan paloalueille, toivomme että ne eivät leviä ja että nykyisetkin saataisiin vihdoin hallintaan.

 1. “Karvapyllyjä ei sovi pallelluttaa.” – ihana! Juuri niin, meidän karvapyllyllä oma untuvatäkki <3. Aivan ihanaa häämatkaa – chillatkaa tai tutkikaa, mikä vain teistä tuntuu parhaimmalle <3! Minä itse rentoudun parhaiten tutkimalla uusia paikkoja.

 2. Kuulostaa niin tutulta tuo lomapäivien ohjelmointi, onneksi olen viime vuosina vähitellen oppinut vähentämään sitä. Ihanalta kuulostivat teidän joulunpyhät!
  Toivottavasti ehditte keväänmällä Nuuksioon, suosittelen samalla reissulla hyödyntämään Haltian lounaspöydän herkut. Loistava etenkin viikonloppuisin!!

  Itsekin uupumuksen kanssa taistelleena vinkkaisin luettavaksi Arto Pietikäisen kirjan Joustava mieli. Ainakin minulle avasi uusia näkökulmia asiaan ja kenties myös keinoja ennaltaehkäistä uutta uupumista.

  • Luettuani koskettavan vuodenvaihteen tekstisi, suosittelen tuota mainitsemaani kirjaa entistä enemmän. Löytyy sekä luettavana että kuunneltavana bookbeatista.

 3. Tunnistan itseni ja omat ajatuskuvioni aivan liian hyvin tästä… Miten voikin olla niin vaikeaa oikeasti vain olla! Jospa sitä pää joskus vielä oppisi, ilman että kehon pitää väkisin opettaa. Kauneinta, rentouttavinta ja lämpöisintä häämatkaa teille!

 4. Hyvin on mennyt joulu toteen. Juuri noin pitää välillä ladata päätä . Oikein ihanaa häämatkaa teille.

 5. Ihana kirjoitus :-)
  Mutta eikös se joulun aika olekin tarkoitettu lepäämiseen ja siihen, että syö ja juo hyvin. Lataa niitä akkuja talven varalle.Viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Olla yhdessä omien läheisten kanssa.

 6. Ihanaa, juuri tuolla lailla. Mita kauemmin on suotu tallaamaan taalla Telluksella, sita enemmin oivaltaa, etta parhaat asiat syntyvat/tapahtuvat ilman jumalattomia suunnitelmia.
  Oma haamatka 20 vuotta sitten Etela-Afrikkaan oli juuri tuota; lentoliput kourassa ja rented car and thats it. Ja vielakin kyseinen matka oli rakkauden ja naiviuden siivittamana ehdottomasti paras tahan asti. (Pitaisi tietysti hehkuttaa matkoja lasten kanssa ja kylla-hienoja nekin).
  Anyhoo-kaunniinlaiskoja/rentouttavia joulun valipaivia teille.Ja upeaa Australian matkaa! Plus kiitos niin verrattoman hyvista kirjoituksistasi Stella Pia-Maria xo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.