Viisaan vinkit verkko-ostoksille

Kaupallinen yhteistyö: MasterpassTM by Mastercard

Varsinkin näin alkuvuoden alennusmyyntien aikaan verkkoshoppailu on monille tuttua puuhaa, enkä ihmettele yhtään: aleryysiksessä tungeksimisen ja kyynerpäiden väistelyn sijaan valikoimia voi selata kaikessa rauhassa kotisohvalta, bussimatkalla tai vaikka lounastauolla. Tuotteiden vertailu on sitäpaitsi todella paljon helpompaa verkossa kuin kipittämällä kaupasta toiseen, eikä kaikkia kauppoja välttämättä omalta kotipaikkakunnalta löydykään.

Yhteistyössä MasterpassTM by Mastercardin kanssa laadin vinkkilistan nettishoppailuun. Jos et ole vielä kuullut Masterpassista, ei hätää – et ole pihalla, keksintö on vaan melko uusi. Masterpass on online-ostoksille tarkoitettu digitaalinen maksutapa, jolla voi kerätä kaikki korttitiedot yhteen turvalliseen paikkaan. Masterpassia käyttääkseen ei tarvitse välttämättä olla Mastercardia, se toimii nimittäin muillakin korteilla.

Kyseessä on siis eräänlainen digitaalinen lompakko. Enää ei tarvitse kaivella lompakkoa eteisessä lojuvan laukun pohjalta ja naputtaa maksutietojaan numero kerrallaan, tai sählätä verkkopankin tunnuslukujen kanssa – riittää, kun avaat digitaalisen lompakkosi ja hyväksyt sieltä maksun.

Masterpass toimii tällä hetkellä pankkien mobiilisovellusten Nordea Payn, Aktia Walletin ja Loyo Payn kautta. Itse olen Nordean asiakas, joten sen jälkeen kun olen valinnut verkkokaupassa maksutavaksi Masterpassin, kirjaudun Nordea Pay -sovellukseen ja hyväksyn sieltä maksun. Siinä se! Ei tunnuslukujen kanssa sähläämistä, ei pankkikortin pitkien numerosarjojen näppäilemistä tai lompakon metsästämistä laukun pohjalta. Jos omistat Android-puhelimen, voit maksaa Masterpassilla myös fyysisissä kaupoissa – superhelppoa, kun kaikki toimii saman sovelluksen kautta.

Masterpass leviää kovaa vauhtia: se toimii tällä hetkellä 38:ssa eri maassa ja mukana on yli 340 000 verkkokauppaa, joista monille ovat varmasti tuttuja esimerkiksi Intersport, Lindex ja Lippu.fi.

Seuraa kymmenen omien kokemusteni (lue: kantapään kautta opitun) pohjalta poimittua vinkkiä kuinka tehdä verkko-ostoksia turvallisesti, helposti ja hauskasti – eli mahdollisimman vaivattomasti ilman turhaa säätöä.

1 ~ Valitse maksutapa viisaasti.
Masterpassia on helppo suositella monestakin syystä: se on selvästi vaivattomin tapa hoitaa maksu ja lisäksi se tarjoaa saman turvan mahdollisten ongelmatilanteiden varalle kuin luottokorttimaksut.

2 ~ Vertaile hintoja.
Tismalleen sama tuote saattaa maksaa eri verkkokaupassa vähemmän, joten vertailu todellakin kannattaa – varsinkin aleaikaan prosenteissa saattaa olla paljonkin eroja. Tarkista samalla hinnan lisäksi toimituskulut, sillä ne voivat vaihdella isosti. Myös palautusoikeuden suhteen on vaihtelevat käytännöt: toiset verkkokaupat tarjoavat ilmaisen palautuksen ja saattavat jopa noutaa tuotteen kotoasi, toisissa palautus maksaa.

3 ~ Muista tullimaksut.
Jos tilaat Euroopan ulkopuolelta, muista tullit, jotka lävähtävät esimerkiksi Amerikasta tai Australiasta tehtyjen tilausten päälle – ne voivat nimittäin kasvattaa ostosten loppusummaa yllättävän paljon. Jos teet superedullisen alelöydön tai bongaat jotain kauan etsimääsi mitä et mistään muualta saa, tullimaksut eivät välttämättä haittaa, mutta ne on hyvä huomioida etukäteen. Itse haluan päästä mahdollisimman helpolla, joten suosin useimmiten eurooppalaisia verkkokauppoja.

4 ~ Ole alehaukka!
Skarppi sellainen, tietysti: älä anna halpojen hintojen sokaista, vaan osta ainoastaan tavaraa, josta olisit kiinnostunut ilman alennustakin. 

(Monet sanovat, että alesta kannattaa ostaa vain asioita, joista olisi ollut ehdottomasti valmis maksamaan täyden hinnan, mutta olen eri mieltä. Olen törmännyt moniin ihaniin asioihin, jotka ovat olleet normaalihintaisina kipukynnykseni tai budjettini yläpuolella, mutta reilun alennuksen jälkeen tilanne onkin ollut ihan toinen.)

Moniin verkkokauppoihin voi muuten tallentaa tuotteita suosikkilistalle ja saada sähköpostiinsa ilmoituksen, jos ja kun tuote tärähtää aleen. Suosittelen laiskalle, joka ei jaksa käydä joka viikko väijymässä hintatilanteen kehitystä.

Ajankohtaa voi optimoida: parhaat päivät ostaa verkosta ovat kuulemani mukaan keskiviikko, torstai ja perjantai. Silloin suurin osa verkkokaupoista lisää uusia tuotteita aleen tai kasvattaa aleprosentteja.

5 ~ Mieti etukäteen mitä tarvitset.
Verkko-ostoksilla voi hetken huumassa tulla kaikenlaisia päähänpistoja. Sitä voi yhtäkkiä huomata, että vaatekaapista muuten puuttuukin puuterinen tekohöyhenpuuhka tai että hologramminhohtoiset tolppakorot ovat juuri se mitä talvigarderoobiin tarvitaan. Hutiostokset voi välttää helpoiten pohtimalla etukäteen millaisille asioille on tarvetta ja (ihan oikeaa) käyttöä, ja rajaamalla laajoista valikoimista erilaisten filttereiden avulla silmiensä eteen vain kriteereihin sopivat vaihtoehdot.

Olen itse vähän liiankin helposti innostuvaa sorttia, joten hillitsen päähänpistojani moodboardin avulla silloin kun olen metsästyspuuhissa. Minulla on Pinterestissä kansio, johon tallennan pidempään mielessä pyörineet potentiaaliset hankinnat sekä ilmeiset puutteet, kuten uudet farkut rikkirakastettujen tilalle. Moodboardin avulla on helppo hahmottaa myös speksejä sille millaiset farkut sitä ostaisi: inspiroiko nyt liehulahkeet, rento porkkanamalli vai olisiko eniten käyttöä tyylipuhtaille mustille pilleille?

6 ~ Osta tavaroita itsellesi…
…äläkä sille tyypille, joka toivoisit salaa olevasi, oli se sitten 10 kiloa laihempi, kymmenen senttiä pidempi tai täysin erilainen pukeutuja kuin sinä. Tämä on nettishoppailussa se virhe, johon itse olen sortunut kerta toisensa jälkeen: se mekko, joka näyttää upealta verkkokaupan 180-senttisen mallin päällä, ei todennäköisesti näytä ihan samalta minun päälläni. Tai jos sattuu olemaan farkuissa ja villapaidassa viihtyvää sorttia, ei välttämättä kannata ostaa röyhelökauluksista fuksianväristä mekkoa, vaikka se olisi stailattu kuinka ihanasti jonkun muun Instagram-kuvassa. 

Verkosta ostaessa on viisainta pysytellä malleissa ja väreissä, joita käyttää muutenkin. Vaatekaapin villit kortit ovat asia erikseen, jos tiedät mitä olet tekemässä. (Hmm… huomaan palaavani aiheeseen puuterinen tekohöyhenpuuhka.)

7 ~ Käytä mittanauhaa. 

Tiedä mittasi, sillä se on paras ja oikeastaan ainoa tapa varmistaa, että saat postissa oikeankokoisen vaatteen. Monien verkkokauppojen tuotetiedoista löytyy nykyisin mitat, joissakin jopa mainitaan minkäkokoinen malli esittelee vaatetta kuvissa. 

Mittanauha kannattaa pitää lähellä myös muilla kuin vaateostoksilla: jos olet etsimässä sopivaa leikkuulautaa tai sohvapöytää, tarkista tarkat mitat ennen kuin tilaat. Tuotekuvista ei saa usein minkäänlaista käsitystä tuotteen oikeasta koosta, joten tsekkaamalla koon säästyt yllätyksiltä.

8 ~ Secondhand on vaihtoehto verkko-ostoksillakin.
Tämä ei ehkä päde sukkaostoksilla, mutta jos etsit täydellistä nahkatakkia tai kaunista sohvaa, kannattaa ehkä tarkistaa saisitko toiveidesi mukaisen tuotteen edullisemmin käytettynä – ja olisiko se jopa persoonallisempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin ostaa se uutena kaupasta?

9 ~ Ole tarkka materiaalien kanssa. 

Verkkokaupassa et pääse hypistelemään miltä tuote tuntuu, joten ole erityisen tarkkana tuotekuvauksen kohdalla. Kannattaa myös tarkistaa pesu- ja hoito-ohjeet: kuivapesua vaativat vaatteet tai jatkuvaa huoltoa kaipaavat keittiötavarat kannattaa ehkä jättää väliin, jos on yhtä laiska kuin minä. Ostin kerran tammisen leikkuulaudan ja huomasin vasta sen saavuttua, että se pitäisi öljytä joka kolmannen käyttökerran jälkeen. Jäi öljyämättä.

10 ~ Kaikki shoppailu on hauskinta ilman huonoa omatuntoa.
Osta vain tavaraa, jonka tiedät tulevan käyttöön. Sijoita viisaasti: panosta laatuun ja ajattomuuteen hetken hurman ja ohimenevien trendien sijaan. Rinnakkaisten kokojen tilaamisen sijaan näe vähän vaivaa selvittääksesi oikean koon ja tilaa vain se: vaikka verkkokaupalla olisi ilmainen palautusoikeus, turha palautusrumba ei varsinaisesti ole ekoteko.

Keksittekö listan jatkoksi vielä muuta? Omia vinkkejä saa vapaasti tuupata jakoon kommenttilootan puolella!

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

10 thoughts on “Viisaan vinkit verkko-ostoksille

  1. Latasin sovelluksen mutta harmittaa ettei tähän saa liitettyä muita kortteja myös. Jos haluaa maksaa Amexilla joutuu edelleen kaivamaan käsilaukun esiin… Rasittavaa.

    • Moikka, Masterpassiin pystyy lisäämään myös Visan, American Expressin ja Diners Clubin kortit!

      • Jaa, lienee käyttäjäkohtainen ongelma siis :D. Mulla näkyy vain Masteri enkä löydä lisäysmahdollisuutta.

  2. Käytettyä ostan minäkin aina kun voin, mutta en niinkään uniikkiuden vuoksi vaan oikeastaan ajatellen maailman luonnonvarojen turha käyttöä. Mutta onhan uniikkius ja eritoten halpa hinta lisäplussaa..

  3. Hyvä listaus! Tuo on kyllä niin totta, että käytettynä löytää uniikimpaa tavaraa, ja halvempaa! Ebay forever :D

    • Hahaha! eBay on kyllä huippu – mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvitse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.