Yin Your Skin ~ Kokemuksia verkkokurssista

Kaupallinen yhteistyö Yin Your Skin

Ehkä muistattekin, kun kirjoitin tovi sitten ystäväni, joogaopettajani ja ihonhoitoguruni Katja Kokon lanseeramasta Yin Your Skin -verkkokurssista? Kirjoituksen voi lukea tästä, jos meni ohi. Olen viime viikkoina päässyt tutustumaan yinjoogaa, gua sha -kasvohierontaa ja meditaatiota yhdistelevän kurssiin ja nyt seuraa havaintoja matkan varrelta.

Kurssi tuli elämääni tosi hankalalla hetkellä. Ja onneksi tuli. On ollut todella stressaava syksy hattaraisen alun jälkeen, terveyshuolia ja epävarmuutta, jonka sietämisessä olen tällaisissa tilanteissa huono. Mietin ensin, että mitähän tästä nyt tulee, sillä ahdistuneena ja heikkovointisena on vaikea rauhoittua asioiden äärelle saati opetella mitään uutta. Nopeasti selvisi, että omaan hyvinvointiin keskittyvä kurssi on itseasiassa parasta mihin voi vähät voimansa sellaisella hetkellä suunnata. Varsinkin nyt, kun elämme vuoden pimeintä aikaa ja olo on jo sen vuoksi alavireinen.

Ihailen valtavasti Katjan monilahjakkuutta, tinkimättömyyttä ja hyvää energiaa, olen kiinnostunut kaikesta mitä hän keksii. Näiden kiinalaisten konseptien yhdistäminen alkoi kiehtoa heti, kun ymmärsin millaisten oivallusten äärellä Katja oli. Odotukset kurssin suhteen olivat siis korkealla. Katjan joogatunneilla käyneenä osasin odottaa, että kurssi olisi selkeä, helppotajuinen ja ohjattu hyvin. Aavistin myös, että kurssi olisi visuaalisesti upea ja viimeistelty kokonaisvaltaiseksi elämykseksi äänimaisemaa myöten. Olin oikeassa.

Sanotaan se siis heti: kurssi on täydellinen kokonaisuus. Aloittelijallekin sopiva, helposti lähestyttävä paketti, joka tarjoaa syventäviä ulottuvuuksia myös pidempään yinjoogaa harrastaneelle. Kokonaisuuteen kuuluu myös kurssin ostaneille tarkoitettu FB-yhteisö, jossa voi vaihtaa kokemuksia, saada vinkkejä ja kysyä neuvoa. Katja pitää siellä kerran kuussa FB-liven, joka syventyy milloin meditaatioon, hengitysharjoituksiin tai gua shan tekemiseen ongelmaiholle. On kivaa, että kurssilla on myös sosiaalinen ulottuvuus, silloin ympärillä on kokonainen lauma samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.


Hupaisaa kyllä, tässä asunnossa on ollut aiemmin toiminut joogastudio. Tunnit pidettiin juurikin tässä työhuoneessamme.

Yinjooga ja meditaatio nousivat varsinkin alussa minulle kaikkein tärkeimmiksi jutuiksi. Se onkin luontevaa, sillä niistä kaikki lähtee.

Meditaatioharjoituksen avulla olen opetellut keskittymään kehooni ja hengittämään. Jep, toisten meistä pitää erikseen harjoitella tällaisia itsestäänselvältä tuntuvia asioita. Olen aina jostain syystä reagoinut kiireeseen, stressiin ja ahdistukseen niin, että lopetan kunnollisen hengittämisen. Hengityksestä tulee nopea ja pinnallinen ja sitten ihmettelen miksi ajatus ei kulje ja keho tuntuu kireältä. Jooga on ollut paras mahdollinen tapa opetella oikeaa hengitystekniikkaa, mutta edellisistä tunneista on jo aikaa ja nyt harjoittelu on pitänyt aloittaa uudestaan.

Meditaatio ja hengitysharjoitukset ovat auttaneet saamaan ajoittaista paniikkioloa hallintaan ja selvästi syventäneet unta, jos niitä tekee iltaisin. Kymmenen minuutin harjoituksen ehtii hyvin tehdä aamullakin ja päivä saa kummasti kevyemmän startin. On hassua paljonko se auttaa, vaikka usein tuntuu, että ajatukset ajelehtivat eikä keskittyminen onnistu.

Yinjoogan aloittaminen pitkän tauon jälkeen sujui kankeasti, mutta siitä tuli niin hyvä olo, että muistin heti miksi rakastin Katjan viikottaisia yinjoogatunteja niin paljon. En ole ikinä kokenut sitä liikunnanjälkeistä endorfiiniryöppyä, josta monet puhuvat, mutta yinjoogassa tulee jo harjoituksen aikana hyvä, rauhallinen ja seesteinen olo, kun keho alkaa aueta. Sehän ei toki olekaan sykettä nostavaa liikuntaa, vaan enemmänkin syvävenyttelyä, joka rentouttaa hermostoa ja avaa kehon syviä jännitystiloja. Siis juuri sellaista, jota väsynyt tai ylikierroksilla käyvä keho ja mieli tarvitsee.

Kropassa huomasi muutoksen jo viikossa. Harjoitukset tuntuivat joka päivä vähän helpommilta, keho taipui vähän enemmän. Yinjooga on ollut kyllä lempein mahdollinen tapa herätellä kehoa pitkän tahattoman treenitauon jäljiltä. Tiedän, että juuri nyt tämä on parasta mitä voin itselleni tehdä. Sykettä nostavien ja lihaskuntoa kohottavien lajien aika on sitten kun olo on vahvempi.

Tykkään kovasti Katjan ohjauksesta livetunneilla ja olen tykännyt seurata sitä ruudultakin. Livetuntien lyömätön etu on tietysti läsnäoleva ohjaaja, joka voi auttaa löytämään oikeat asennot ja syventämään niitä, mutta toisaalta videolta harjoituksia voi seurata omaan tahtiinsa ja etsiä sopivaa asentoa ihan rauhassa. On myös epäsäännöllistä elämää elävälle tärkeä juttu, että harjoituksia voi tehdä milloin ja missä vain. Olen itse tehnyt niitä niin Lapissa, Helsingin kodissa kuin tallinnalaisessa hotellihuoneessa.

Katja tuntuu telepaattisesti tietävän mitä ruudun tällä puolella on meneillään. Kun hän sanoo seuraavalla uloshengityksellä anna hartioiden rentoutua, tajuan miten jännittyneitä ne olivatkaan. Kun kireät takareiteni estävät minua pääsemästä yin-asentoon, hän neuvoo laittamaan tyynyn pepun alle. Ilmeisesti ihmisillä on lopulta melko samanlaisia haasteita.

Olen pikkuhiljaa ottanut haltuun myös gua shan perusteita. Rosaceaan eli ruusufinniin taipuvainen ihoni on oireillut stressin takia harvinaisen paljon, joten olen keskittynyt erityisesti lymfakiertoa aktivoivaan hoitoon, joka vähentää turvotusta, poistaa kuona-aineita ja helpottaa rosacea-oireita, kuten kutisevia näppyjä ja poskiin kohoavaa ärtynyttä punaista röpylää. Hoidon jälkeen iho on ollut selvästi rauhallisempi. Hoito on auttanut myös päänsärkyihin ja kroonisesti kireisiin leukaperiin, kuten moni on raportoinut.

Jos mietit miten gua sha tehdään rosaceasta tai aknesta oireilevalle iholle, kurkkaa Katjan blogista kattava kirjoitus nimeltä Gua sha aknelle ja rosacealle.

Perfektionistin päässä käy mylläkkä aina kun pitää opetella jotain uutta. Osaanko nyt sitten tehdä oikein. Tuleeko niitä tuloksia nyt sitten ollenkaan, jos en heti tee täydellisesti. Välillä on vaikeaa olla ihminen, joka vaatii itseltään loputtoman paljon, eikä silti ole kovin kärsivällinen. Onneksi tulokset ovat olleet selkeitä, vaikka en varmasti olekaan hallinnut vielä tekniikkaa kovin hyvin. Ilmeisesti tärkeintä on että tekee, eikä se tekeekö täydellisesti. Tässä piilee varmasti jokin syvempi opetus.

Yinjoogan ja gua shan vaikutusta ihoon on yksinkertaisesti mahdoton kiistää. Viimeksi pari päivää sitten pelastin uskomattoman nuutuneen olemukseni huonosti nukutun yön jäljiltä tekemällä puolen tunnin yinjoogaharjoituksen ja vartin gua sha -hieronnan. Sen jälkeen peilistä katsoi ihan eri nainen. Silmäpussit eivät olleet kadonneet, mutta ne olivat kutistuneet, ihon sameus oli muuttunut himmeäksi hehkuksi ja roikkuvat posket olivat kohonneet takaisin paikoilleen. Sain jopa kehuja freesistä olemuksestani. Olin nukkunut edellisenä yönä kolme tuntia. (Tietysti olin latonut kasvoihini seerumeita ja valovoiteita ja jopa ripsiväriä, mutta sillä on rajansa paljonko voiteilla ja minun olemattomilla meikkaustaidoillani voi pelastaa.)

Isoin oivallus ei ollut kuitenkaan se, että kas, vuosituhansia sitten eläneet kiinalaiset olivat oikeassa (tottakai ne olivat oikeassa) ja gua sha todella vähentää kasvojen turvotusta, tekee ihosta hehkuvan, häivyttää iän ja väsymyksen merkkejä ja nostaa piirteet paremmin esiin, vaan se, että se tuntuu hyvältä ja siitä tulee hyvä mieli. En rehellisesti sanottuna tiedä miksen osannut odottaa tätä. Ehkä väsynyt mieleni oli ajatellut myös ihonhoitoa yhtenä niistä asioista, jotka pitää vaan suorittaa, eikä ollut huomioinut mahdollisuutta, että rauhallinen hieronta voisi olla vaikka nautinnollista.

Kurssista tulee muutenkin hyvä mieli ihan joka päivä. Ihan pelkästään jo siitä, että teen sitä. Meditoin kun haluan tuntea oloni rauhallisemmaksi, teen yinjoogaharjoituksen kun haluan avata kehoni ja hiljentää mieleni, tartun gua sha -välineisiin kun tahdon kiinteyttää ihoa ja aktivoida lymfakiertoa. Kaikki kolme rauhoittavat hermostoa ja kirkastavat oloa. Yhdessä ne tukevat ja syventävät toistensa vaikutusta.

On samaan aikaan kummallista ja täysin loogista havaita kuinka iso vaikutus on sillä, että tekee jotain vain itsensä vuoksi. On se myös herätellyt miettimään kuinka paljon olen vain keskittynyt suorittamaan todo-listallani ryysiviä tehtäviä ja ajatellut, että teen niitä oman hyvinvointini kannalta tärkeitä juttuja Sitten Kun tämä hemmetin lista on suoritettu. Mutta eihän sellaista hetkeä tule. Itselleen on tehtävä aikaa sinne töiden ja arjen keskelle. Mitä kuormittavampi elämäntilanne tai hektisempi vaihe, sen tärkeämpää on pitää itsestään ja jaksamisestaan huolta.

Tässä ollaan selvästi suuremman oivalluksen äärellä. Kuten Katja vasta sanoi: kyse on ajattelun uudelleenohjelmoinnista. Että laittaa oman hyvinvointinsa etusijalle, koska se edistää myös kaikkea muuta elämässä, eikä roikota sitä listan viimeisenä odottamassa hetkeä, että sille olisi aikaa.

Alhaalta ylös: lasta, lusikka, rulla ja kampa.

Olen pitänyt Katjan suunnittelemia jadekivisiä gua sha -välineitä esillä, jotta muistaisin paremmin käyttää niitä, mutta ovat ne kieltämättä kauniita katsellakin. Välineet eivät kuulu kurssiin, vaan niitä voi ostaa erikseen mm. House Of Organicista tai Biodellysta. (Niitä myy myös mm. Ruohonjuuri, Jolie, Natural Goods Company, Liinu’n Organic Beauty, TwistBen ja Eco Beauty Wellness.)

Ovatko välineet välttämättömät? Ei tokikaan, kasvohierontaa voi tehdä vaikka omilla käsillä. Jadekiviset välineet on kuitenkin suunniteltu mukailemaan kasvojen luustoa, mikä tekee niistä helppokäyttöiset ja tehokkaat. Käytän itse eniten lusikkaa, koska se on välineistä hellävaraisin ja sopii siten parhaiten rosaceasta ja aknesta kärsivälle iholle. Jos sinulla ei ole haastavaa ihoa, monipuolisin väline on ehdottomasti lasta. Panosta siihen, jos hankit vain yhden. Kärsimättömälle sopii rulla, sillä saa aikaan nopean hehkun. Kampa puolestaan sopii kasvojen lisäksi koko kehon käsittelyyn.

Toiseksi parasta kurssilla on harjoitusten myötä tullut rauha ja varmuus siitä, että nyt minulla on todistettavasti toimivia keinoja vaikuttaa omaan mieleeni ja kehooni, rauhoittaa itseäni silloin kun olo on stressaantunut, kuormittunut tai käyn ylikierroksilla. En halua edes ajatella millaisia kuluneet viikot olisivat olleet ilman yinjoogaa, meditaatiota tai gua shata, jota ilman ihoni olisi varmaan kutissut itsensä irti.

Kaikkein parasta ja arvokkainta kurssissa on kuitenkin ollut se, että itsestäni huolehtimisesta on tullut asia, josta nautin – jota haluan tehdä, koska se on kivaa ja siitä tulee hyvä olo. Vähän itkettää ja naurattaa kun kirjoitan tätä. Ette tiedä miten kauan on kestänyt päästä tähän pisteeseen. Toki siihen on tarvittu muitakin oivalluksia, mutta kurssi osui eteeni juuri oikealla hetkellä ja on ollut isossa roolissa tämän ymmärtämisessä.

Kuulin, että kurssille on luvassa jossain vaiheessa ensi vuotta myös jatko-osa. Kiinnostaa jo nyt, vaikka tässäkin riittää yhä rutkasti harjoiteltavaa.

Yinjooga sopii ihan kaikille (myös rautakangelle, joka ei ole liikkunut aikoihin tai ikinä) ja alkuun pääseminen on helppoa. Yinjoogaa varten tarvitset vain mukavan, luistamattoman paikan, jossa voit venytellä, vaikkapa lattialle levitetyn viltin, sekä tyynyn, jota voit käyttää asentojen tukena, ellet omista joogabolsteria eli pitkulaista tyynyä, joita valmistetaan tarkoitusta varten. Yinjoogata voi verkkareissa, t-paidassa ja villasukissa, siinä ei tule hiki. Gua sha -kasvohieronta onnistuu käsinkin, mutta jos haluat panostaa välineisiin, yhdelläkin pärjää kyllä.

Kenelle suosittelen Yin Your Skin -verkkokurssia? Ainakin sinulle, joka…

✖ olet ylikuormittunut, ylikierroksilla tai uupunut
✖ et saa kehoasi tai mieltäsi rauhoittumaan
✖ et ehdi tai halua sitoutua säännöllisille yinjoogatunneille
✖ haluat oppia kosmeettisen gua sha -hieronnan perusteet
✖ haluat hoitaa mieltäsi, kehoasi ja ihoasi kokonaisvaltaisesti
✖ haluat tehdä jotain hyvinvointisi eteen, mutta et tiedä mistä aloittaa
✖ tahdot katkaista stressikierteen ja tarvitset siihen käytännön työkaluja

Kurssi on nyt myynnissä ja siitä löytyy myös englanninkielinen versio. Linkkien takaa löytyy paljon lisäinfoa kurssin sisällöstä. Jos haluatte nähdä miltä gua sha näyttää käytännössä, ottakaa Instagramin puolella seurantaan Yin Your Skin ja Katja Kokko: molempien kohokohdista löytyy havainnollistavia videoita.

Herääkö ajatuksia, kysymyksiä? Sana on vapaa kommenttilootan puolella.

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

12 thoughts on “Yin Your Skin ~ Kokemuksia verkkokurssista

  1. Moi, kuulosti erittäin kiinnostavalta. Osaatko arvioida miten hyvin toimii pelkästään puhelimen näytöltä, jos esim iltasella laittaa tuon untasyventävän meditaation / hengitysharjoituksen pyörimään eikä jaksa avata läppäriä? Ja onko tämä siis selaimen vai erillisen sovelluksen kautta? :)

    • Moikka Venla! En ole itse kokeillut tätä puhelimella, mutta kyllä sen pitäisi pyöriä selaimen kautta. Varmasti toimii, meditoidessa ei tarvitse katsoa ruutua vaan riittää, että kuulee äänen. Voi laittaa puhelimen kaiuttimesta äänet isommalle, että kuulee, tai sitten kuulokkeet päähän. Sovellusta ei ole, vielä, ehkä joku päivä tuleekin!

  2. Koko syksyn kiireen jälkeen rauhoittuminen kuulostaa taivaalliselta, yritystä on ollut, toteutus vielä puuttuu…

  3. Nyt rupes kyllä resonoimaan minussakin tämä kurssi, terv. väsynyt yrittäjä jonka pää ei koskaan vaikene :D

  4. Tämä kurssi on tuntunut jo aiemminkin semikiinnostavalta, mutta luettuani kokemuksistasi tuntuu, että juuri nyt tarvitsisin juuri tätä kaikkea. Tuo oivallus oman hyvinvoinnin asettamisesta etusijalle on nimittäin ollut koko vaikean syksyni ajatusteni Tonavan lopputulema.

    • Ihanaa, silloin tämä on todellakin sua varten! Mulle on ollut valtavan iso oivallus, että omaan itseeni ja hyvinvointiini panostaminen on juuri nyt kaikkein tärkeintä ja tuntuu hyvältä ja oikealta. Siitä saa kummasti myös voimavaroja kaikkeen muuhun.

  5. Tämä kurssi on ollut minunkin syksyni pelastus <3 Takana on osittain traumaattisiakin kokemuksia, mutta yinjoogan ja meditaation avulla olen saanut keinoja käsitellä mielessäni ja kehossani tapahtuvia vaikeita tunteita. Katjan ohjaustapa, ääni ja kurssin äänimaisema saavat mielen rauhoittumaan ja ajattelun selkeytymään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.